Κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες τα μποτάκια πεζοπορίας μας δοκιμάζονται ιδιαίτερα στη βροχή, στη λάσπη, στις τραχιές επιφάνειες και στις αντίξοες καιρικές συνθήκες που μπορεί να συναντήσουμε στα μονοπάτια.

Το γεγονός βέβαια ότι έχουν κατασκευαστεί ώστε να αντέχουν σε τέτοιες συνθήκες δεν σημαίνει ότι είναι καλή ιδέα να πετάξουμε τους λασπωμένους συντρόφους μας στο ντουλάπι μετά τη χρήση τους και να τους ξεχάσουμε εκεί μέχρι να τους ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Εάν είστε συνεπείς στο να καθαρίζετε τα μποτάκια σας επιμελώς, να είστε σίγουροι ότι αυτά θα σας συντροφεύουν για πολλά χρόνια ακόμα στα μονοπάτια σε πολύ καλή κατάσταση.

Τι συμβαίνει όμως όταν δεν τα καθαρίζουμε;

Παραμελώντας τον καθαρισμό τους τα μποτάκια χαλάνε με διαφορετικούς τρόπους:

 • Κάθε φορά που το μποτάκι λυγίζει πολύ μικρά κομματάκια βρομιάς, λάσπης ή άμμου διεισδύουν βαθύτερα στο δέρμα, στο ύφασμα και στη δομή τους και δημιουργούν μεγαλύτερα «ξυσίματα» σαν να τα τρίβεις με γυαλόχαρτο.
 • Η λάσπη απορροφά υγρασία από το δέρμα καθώς στεγνώνει κάνοντας το δέρμα από τα μποτάκια σας λιγότερο εύκαμπτο με τον καιρό και επιταχύνοντας έτσι τον χρόνο παλαίωσης τους.

Αυτό είναι ένα μποτάκι 3 εποχών με δερμάτινο το επάνω μέρος του

Καθαρίστε Σωστά τον Αχώριστο Σύντροφό σας: Τα Μποτάκια Πεζοπορίας σας
ΜΠΟΤΑΚΙ ΑΝΔΡΙΚΟ MILLET CHARPOUA LTR GTX RED-YELLOW

Δες  >>

Τι θα χρειαστείτε για να καθαρίσετε τα μποτάκια πεζοπορίας σας

 • Ένα ειδικό βουρτσάκι για μπότες, μία παλιά οδοντόβουρτσα ή βουρτσάκι που πλένουμε τα λαχανικά
 • Ειδικό καθαριστικό για μπότες, σαπούνι για δέρματα ή μία ελαφριά μύξη καθαριστικού πιάτων με νερό

Καθαρίζοντας τα επάνω μέρη από τα μποτάκια

Βγάλτε τα κορδόνια πριν καθαρίσετε τα μποτάκια σας και χρησιμοποιείστε ένα βουρτσάκι για να αφαιρέσετε μαλακά την σκόνη, την βρώμα και τη λάσπη. Για να κάνετε έναν καλύτερο καθαρισμό προσθέστε τρεχούμενο νερό ανεξάρτητα με το τι καθαριστικό έχετε επιλέξει.

Χρήσιμα tips κατά τον καθαρισμό

 • Αν και πολλά καθαριστικά παπουτσιών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ένα εύρος υλικών, διπλοτσεκάρετε πάντα αν το καθαριστικό που έχετε επιλέξει είναι κατάλληλο για χρήση στα ορειβατικά σας μποτάκια και σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά και ακολουθείτε τις οδηγίες
 • Μην χρησιμοποιείται σαπούνι χεριών ή απορρυπαντικά, πολλά από αυτά έχουν μέσα πρόσθετα τα οποία μπορεί να κάνουν ζημιά στο δέρμα και στις αδιάβροχες μεμβράνες
 • Για να καθαρίσετε μούχλα χρησιμοποιείστε ένα μείγμα από 80% νερό και 20% ξύδι
 • Πάντα ξεπλένετε καλά τα μποτάκια με καθαρό νερό μετά τον καθαρισμό
 • Μην βάζετε ποτέ τα μποτάκια σας μέσα στο πλυντήριο ρούχων γιατί μπορεί να καταστραφούν
 • Εάν σκοπεύετε να αδιαβροχοποιήσετε τα μποτάκια σας κάντε το όταν είναι ακόμα βρεγμένα. Τα περισσότερα μποτάκια είναι αδιάβροχα κι έτσι δεν χρειάζεται να τα αδιαβροχοποιήσετε αλλά όταν παρατηρήσετε ότι το νερό δεν σχηματίζει πλέον σταγόνες στην επιφάνεια τους και δεν κυλάει πάνω τους, πρέπει να το κάνετε.

TIPS Αδιαβροχοποίησης

Κανονικά, οι μέθοδοι περιποίησης και αδιαβροχοποίησης έχουν σχεδιαστεί είτε για μποτάκια που είναι εξολοκλήρου δερμάτινα, είτε για αυτά που είναι από «σκληρά» δέρματα όπως είναι το σουέντ και το nubuck. Σιγουρευτείτε ότι έχετε διαβάσει προσεκτικά τις οδηγίες και την περιγραφή του προϊόντος στεγανοποίησης πριν το αγοράσετε και το εφαρμόσετε στα μποτάκια σας.

Καθαρίστε Σωστά τον Αχώριστο Σύντροφό σας: Τα Μποτάκια Πεζοπορίας σας
ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΝΔΡΙΚΟ LAFUMA M ANETO LOW GREY

 

Δες  >>

Εάν τα μποτάκια σας έχουν Gore-Tex μεμβράνες ή κάποιον άλλον τύπο αδιάβροχης μεμβράνης δεν χρειάζονται κάποια «αγωγή» αδιαβροχοποίησης σε αυτά τα μέρη. Απλά καθαρίστε όπως περιγράφεται πιο πάνω αυτά τα μέρη προσεκτικά.

OFF ROAD ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ MILLET HIKE UP M TARMAC/ORANGE

Δες  >>

ΑΝΔΡΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ SALOMON TICAO GTX BLACK

 

Δες  >>

Για να εφαρμόσετε οποιαδήποτε μέθοδο αδιαβροχοποίησης στα μποτάκια πεζοπορίας σας θα πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε καλά και να είναι ακόμα νωπά ώστε η μέθοδος που θα ακολουθήσετε να διεισδύσει μέχρι μέσα.

Καθαρίστε Σωστά τον Αχώριστο Σύντροφό σας: Τα Μποτάκια Πεζοπορίας σας
ΑΔΙΑΒΡΟΧΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟ ΚΕΡΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ MCNETT REVITEX SHOE WAX 100ML 21209

 

Δες  >>

 • Εάν τα μποτάκια σας δεν είναι αρκετά βρεγμένα μετά τον καθαρισμό τους, τυλίξτε γύρω τους μια καλά βρεγμένη πετσέτα και αφήστε τα για μερικές ώρες μέσα σε ένα νιπτήρα/μπανιέρα/νεροχύτη.
 • Εφαρμόστε το προϊόν αδιαβροχοποίησης αφού το νερό έχει απορροφηθεί εντελώς από τα μποτάκια σας.
 • Για να στεγνώσετε τα μποτάκια σας μην χρησιμοποιήσετε κάποια πηγή θερμότητας (καλοριφέρ, σόμπα, φωτιά κ.ο.κ) αλλά αφήστε τα να στεγνώσουν σε κανονική θερμοκρασία με χαμηλή υγρασία.
 • Για γρηγορότερο στέγνωμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε καλύτερα έναν ανεμιστήρα ή πιστολάκι μαλλιών (όχι στον πολύ ζεστό αέρα).

Καθαρίζοντας τις σόλες από τα μποτάκια σας

Αν και το κολλημένο χώμα ή η ξεραμένη λάσπη δεν καταστρέφει τις σόλες των παπουτσιών σας με το να τα αφαιρέσετε και να τα καθαρίσετε επιτρέπει και πάλι στα μποτάκια σας και στις σόλες τους να έχουν την καλύτερη πρόσφυση στο έδαφος. Βουρτσίστε τις σόλες σας πολύ δυνατά και αφαιρέστε τυχόν πετραδάκια που έχουν κολλήσει εκεί. Για επίμονη βρωμιά που δεν βγαίνει εύκολα με το βούρτσισμα, απλά μουλιάστε μόνο τις σόλες και χρησιμοποιήστε την πίεση από ένα λάστιχο για να ξεβγάλετε δυνατά τις σόλες.

TIPS Αποθήκευσης

 • Αφαιρέστε από μέσα τις εσωτερικές σόλες και αφήστε τις να στεγνώσουν έξω από τα μποτάκια σας ξεχωριστά
 • Για να επιταχύνετε το στέγνωμα στα μποτάκια σας αφού τα έχετε καθαρίσει μπορείτε να τα «παραγεμίσετε» με εφημερίδες τις οποίες θα αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα όταν ποτίζουν.
 • Αποθηκεύστε τα μποτάκια σας σε μέρος που η θερμοκρασία είναι σταθερή και κανονική. ΜΗΝ τα αποθηκεύετε σε σοφίτες, γκαράζ, στο πορτ-μπακάζ αυτοκινήτων ή οποιοδήποτε άλλο υγρό, ζεστό ή μη καλά αεριζόμενο χώρο.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, τα μποτάκια πεζοπορίας σας θα  σας ευχαριστήσουν πολύ για την περιποίηση που θα τους προσφέρετε και θα σας ανταμείψουν με μεγάλη ακόμα διάρκεια και για πολύ καιρό στις εξορμήσεις σας!