Κοιτάς έξω από το παράθυρο και βλέπεις ότι ο ουρανός σαν να είναι συννεφιασμένος. Και τώρα κατάλαβες τι σου λείπει… το αδιάβροχο.
Να το πάρουμε από την αρχή… Έφτασε λοιπόν η στιγμή για την πρώτη σου φθινοπωρινή πεζοπορία. Το σακίδιό σου είναι έτοιμο: νερό, σνακς, φακός, μίνι-φαρμακείο, ένα τζάκετ αν τυχόν κάνει κρύο, ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες, φωτογραφική, κινητό, γυαλιά ηλίου και αντιηλιακό γιατί ο καιρός ακόμη δεν ξέρει τι θέλει.
Λες να βρέξει;
Για όλους όσους βρίσκονται συχνά στο δρόμο, το αδιάβροχο είναι απαραίτητο. Στη μηχανή, στην πεζοπορία, στο camping, και φυσικά αν εργάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους, το αδιάβροχο αποτελεί μία σίγουρη λύση για να μη μουλιάσεις. Ακόμη κι αν θέλεις να πας το σκύλο μια βόλτα και η βροχή δε λέει να σταματήσει, το αδιάβροχο θα σε σώσει.
Τύποι αδιάβροχων – Αδιάβροχο, ή απλά ανθεκτικό στη βροχή;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι αδιάβροχων τζάκετ / μπουφάν, με διαφορετικές ιδιότητες και διαφορετικά κόστη. Εμείς σου παρουσιάζουμε τα βασικά, ώστε να επιλέξεις αυτό που σου ταιριάζει.
Δες εδώ μια ευρεία γκάμα από αδιάβροχα και συνέχισε να διαβάζεις!
Καταρχάς, οι όροι «waterproof» και «water-resistant» δεν είναι ταυτόσημοι. Η λέξη «waterproof», που μεταφράζεται ως «αδιάβροχο», σημαίνει ότι όση βροχή κι αν φας, θα παραμείνεις στεγνός. Οι γνωστές εταιρείες χρησιμοποιούν αυτήν την ένδειξη μόνο για ρούχα που όντως δεν θα αφήσουν σταγόνα να περάσει. Αντίθετα, τα μπουφάν με τη σήμανση «water-resistant» είναι ανθεκτικές σε μια σύντομη βροχούλα, αλλά δεν θα σε προστατέψουν σε μια καταιγίδα.
Εφόσον θα χρησιμοποιείς το αδιάβροχό σου για αθλητικές και / ή outdoors δραστηριότητες, πρέπει να τσεκάρεις αν το τζάκετ που σκέφτεσαι να αγοράσεις έχει, εκτός από τον όρο «waterproof», και τον όρο «breathable» (διαπνέον). Τα διαπνέοντα τζάκετ έχουν την ιδιότητα να διώχνουν τον ιδρώτα, ο οποίος θα σε ταλαιπωρήσει πολύ, ειδικά σε συνδυασμό με την υγρασία. Παράδειγμα απλού αδιάβροχου διαπνέοντος τζάκετ είναι αυτό της εταιρείας Millet.
Βέβαια, υπάρχει και η απλή και οικονομική λύση του αδιάβροχου τύπου poncho, από πολυαιθυλένιο ή από βινύλιο, όπως το Highlander Stow & Go. Ζυγίζει ελάχιστα, και μπορεί να αποθηκευτεί ακόμη και στην τσέπη ή στην τσάντα σου, ώστε να το έχεις μαζί σου οπουδήποτε. Ένα τέτοιο αδιάβροχο είναι ιδανικό για να το έχεις μαζί σου αντί για ομπρέλα, αλλά δεν το συνιστούμε με τίποτα για active δραστηριότητες. Επειδή τα αδιάβροχα αυτά δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, πολύ σύντομα θα καταλήξεις να στάζεις στον ιδρώτα. Και καλή μεν η σάουνα, αλλά σίγουρα δεν είχες αυτό στο μυαλό σου όταν ξεκίνησες για πεζοπορία στο βουνό.
Και με την ευκαιρία, όχι, η ομπρέλα στο βουνό δεν είναι καθόλου καλή λύση. Όχι μόνο θα σε εμποδίζει στην κίνηση γιατί θα έχεις το ένα σου μόνο χέρι ελεύθερο, αλλά θα δυσκολεύεσαι να περάσεις και κάτω από κλαδιά ή από στενά μονοπάτια. Άσε που τελικά το μόνο που θα μείνει στεγνό είναι το κεφάλι σου.
Πώς ακριβώς λειτουργεί το αδιάβροχο;
Πολλά ποιοτικά αδιάβροχα χρησιμοποιούν τη μεμβράνη Gore-Tex, η οποία εκτός από αδιάβροχη και διαπνέουσα, είναι επιπλέον και αντιανεμική (windproof). Αν ασχολείσαι με outdoors δραστηριότητες, σίγουρα θα έχεις τουλάχιστον ένα ρούχο ή ένα ζευγάρι παπούτσια πεζοπορίας που έχει μεμβράνη Gore-Tex. Πώς όμως λειτουργεί η μεμβράνη αυτή;
Με απλά λόγια, η μεμβράνη Gore-Tex αποτελείται από το συνθετικό υλικό ePTFE (τεφλόν), το οποίο έχει περίπου 1,4 δισεκατομμύρια πόρους ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι πόροι αυτοί είναι απείρως μικρότεροι από μια σταγόνα νερού, και κατά συνέπεια το νερό δεν μπορεί να τη διαπεράσει όταν είναι σε υγρή μορφή – άρα είναι αδιάβροχη. Παράλληλα όμως, οι πόροι αυτοί είναι 700 φορές μεγαλύτεροι από ένα μόριο υδρατμού, άρα το νερό μπορεί εύκολα να διαπεράσει τη μεμβράνη με τη μορφή υδρατμών (ιδρώτα) – άρα είναι διαπνέουσα. Παράλληλα, είναι και αντιανεμική λόγω της κατασκευής της. Η μεμβράνη Gore-Tex είναι η πιο διαδεδομένη, αλλά υπάρχουν και άλλες με λίγο διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά παρόμοιο αποτέλεσμα. Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι τα μπουφάν που έχουν τέτοιες μεμβράνες, είναι ουσιαστικά επένδυση.
Τέλος, υπάρχει και η τεχνολογία «durable water-repellent» (DWR), που σημαίνει ότι το ρούχο απωθεί το νερό – οι σταγόνες της βροχής κυριολεκτικά αναπηδάνε πάνω στην επιφάνεια, ενώ το χιόνι γλιστράει. Η τεχνολογία DWR μπορεί να συνδυαστεί με επιπλέον αδιάβροχα υλικά εσωτερικά και συνδυάζεται και με τις μεμβράνες Gore-Tex.
Τέλος, αν θέλεις ένα ζεστό αδιάβροχο μπουφάν, υπάρχουν επιλογές όπως τα τζάκετ 3-σε-1, που αποτελείται από ένα εξωτερικό αδιάβροχο σε συνδυασμό με ένα εσωτερικό ζεστό τζάκετ.
Άλλα χαρακτηριστικά των αδιάβροχων
Εκτός από το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το αδιάβροχο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή του, αλλά και χαρακτηριστικά που αξίζει να σκεφτείς προτού το αγοράσεις.
Ραφές – Όλα τα ποιοτικά αδιάβροχα έχουν θερμοκολλημένες ραφές, ώστε να μην περνάει το νερό από τις τρύπες. Σε τζάκετ που είναι απλά ανθεκτικά στο νερό, οι ραφές δεν είναι πάντα θερμοκολλημένες.
Φερμουάρ – Στα ποιοτικά αδιάβροχα, τα φερμουάρ στις τσέπες προστατεύονται με ένα πτερύγιο.
Κουκούλα – Σε κάποια μπουφάν, η κουκούλα είναι αποσπώμενη ή μαζεύεται στο γιακά. Είναι σημαντικό η κουκούλα να μπορεί να μαζευτεί γύρω από το πρόσωπό σου με ένα ελαστικό κορδόνι, ώστε να μην μπαίνει νερό στην περιοχή του λαιμού.
Εξαερισμός – Κάποια αδιάβροχα έχουν μικρές τρύπες ή σήτα κάτω από τις μασχάλες, για να επιτρέπουν καλύτερο εξαερισμό.
Τσέπες – Ανάλογα με το μοντέλο, κάποια αδιάβροχα έχουν αρκετές τσέπες για να αποθηκεύσεις ό,τι θέλεις να διατηρηθεί στεγνό – π.χ. το κινητό σου ή τη φωτογραφική μηχανή.
Θήκη αποθήκευσης – Πολύ χρήσιμη. Ορισμένα αδιάβροχα αποθηκεύονται σε μία από τις τσέπες που διαθέτουν.
Η φροντίδα του αδιάβροχού σου
Για να έχεις το αδιάβροχό σου για πολλά χρόνια, είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Συνήθως τα αδιάβροχα ρούχα πλένονται κανονικά στο πλυντήριο σε θερμοκρασία 30-40 βαθμών, θυμήσου όμως να μη χρησιμοποιήσεις μαλακτικό γιατί θα καταστρέψει τη μεμβράνη. Για τον ίδιο λόγο, πρέπει να αποφεύγεις να χρησιμοποιείς χημικές ουσίες που μπορεί να την επηρεάσουν, όπως για παράδειγμα κρέμες, λάδια, αντιηλιακά και αντικουνουπικά σπρέι.
Τέλος, αν το τζάκετ σου διαθέτει την τεχνολογία DWR, φρόντισε να προμηθευτείς το κατάλληλο σπρέι για να παρατείνεις το χρόνο ζωής της.