Η άνοιξη είναι εδώ αλλά μοιάζει περισσότερο να τρέχει προς το καλοκαίρι με μεγάλα βήματα. Η πεζοπορία στη φύση πρέπει να προσαρμοστεί σε σχέση με τις συνθήκες του καλοκαιριού και να δεις τι χρειάζεσαι για να την απολαμβάνεις.
Το χειμώνα είχες το κρύο και έλεγες «άντε να καλοκαιριάσει», τώρα έχεις τη ζέστη όμως και το δυνατό ήλιο, οπότε τι κάνεις; Ιδρώνεις! Αυτό κάνεις.
Πάμε να δούμε λοιπόν τι χρειάζεσαι για πεζοπορία με ζεστό καιρό.
Έλα… θα μου πεις, απλά λιγότερα ρούχα. «Ευκολάκι» ε; Όχι δεν είναι.
Εξαρτάται που θα κάνεις την πεζοπορία σου. Σε ίσιο έδαφος; Σε ανηφορικό; Μέσα από βλάστηση και δάσος; Ψηλά στο βουνό; Σε φαράγγι;
Άλλο πάω βόλτα στην Πάρνηθα, άλλο ανεβαίνω τον Όλυμπο και άλλο περπατάω το φαράγγι της Σαμαριάς. Άλλο μονοήμερη πεζοπορία και άλλο πολυήμερη.
Πολλοί την πατάνε επειδή θεωρούν ότι «ξεφορτώνοντας» τα χειμερινά, με ένα σορτσάκι και γυαλιά ηλίου θα πάνε παντού.
Συμβουλές για πεζοπορία με ζεστό καιρό
Ψάξε για τον καιρό
Επειδή άνοιξη προς καλοκαίρι ο καιρός είναι απρόβλεπτος, βεβαιώσου ότι τουλάχιστον θα κάνει μόνο ήλιο και δεν θα συναντήσεις και βροχή. Δεν είναι μόνο ότι θα βραχείς, αλλά και ότι ο ήλιος που θα βγει μετά τη βροχή (και ανάλογα το περιβάλλον) θα ανεβάσει πολύ την υγρασία της ατμόσφαιρας και θα ζεσταίνεσαι περισσότερο.
Ξεκίνα νωρίς
Όσο πιο νωρίς (και ανάλογα το μήκος/δυσκολία της διαδρομής) τόσο πιο πολύ χρόνο θα έχεις εκτός δυνατού ήλιου/ζέστης και θα το απολαύσεις περισσότερο. Καλό το μαύρισμα αλλά «σέρνονται» και παθήσεις από τον ήλιο.
Εάν ξέρεις εκ των προτέρων τη διαδρομή σου και έχει τμήματα με σκιά, υπολόγισε (αν είναι μεγάλη) τι ώρα θα τα φτάσεις. Καλό είναι τα μεγάλα διαλείμματα να χρονομετρήσεις να τα κάνεις στη σκιά.
Για παράδειγμα:
- Ξεκίνα με την ανατολή ή εκεί κοντά.
- Περπάτα μέχρι τις 11.30-12:00
- Βρες μια σκιά και κάτσε, ιδανικά με μια πηγή νερού κοντά, μέχρι τις 2-3 το απόγευμα
- Ξεκουράσου, φάε το κύριο γεύμα σου και ξεκίνα σιγά σιγά καθώς ο ήλιος «γυρίζει». Έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι μέχρι τις 8 (ανάλογα που βρίσκεσαι) έχει αρκετό φως
Ο ήλιος καίει
Είτε σε σκιά, είτε όχι ο ήλιος σε επηρεάζει. Για αυτό χρειάζεσαι:
Γενικά
- Αντηλιακό: Ευρέου φάσματος, 30+ SPF. Συνήθως πρέπει να βάζεις ανά 3-4 ώρες, ανάλογα τις συνθήκες.
- Καπέλο: Πλατύγυρο ή τζόκεϊ, ιδανικά με καλύπτρα για το πίσω μέρος του λαιμού. Άσε την ομπρέλα σπίτι. Θες τα χέρια ελεύθερα και λίγο πολύ δεν έχει έρημο στην Ελλάδα.
- Γυαλιά ηλίου: Όπως και για το χιόνι έτσι και για τον ήλιο είναι απολύτως απαραίτητα. Θυσίασε τη μόδα για την πρακτικότητα (εάν δεν συνδυάζονται). Τα αθλητικά γυαλιά έχουν και φακούς που αλλάζουν (ανοικτό έως σκούρο), καθώς και αφαιρούμενα πλαϊνά σκίαστρα (για πολύ έντονο ήλιο). Οι φακοί καλό είναι να είναι πολωτικοί (polarized), γιατί μεταξύ άλλων μειώνουν την αντηλιά.
Ρούχα
Χρειάζεσαι ελαφρά ρούχα που «αναπνέουν». Απέφυγε το βαμβάκι σαν υλικό γιατί μουλιάζει. Για το πάνω μέρος του σώματος προτίμησε ρούχα με μακρυά μανίκια, φτιαγμένα από διαπνέοντα συνθετικά υλικά. Το ίδιο για παντελόνια. Απέφυγε τα κοντά παντελόνια/βερμούδες, ειδικά αν πρόκειται να περπατάς κάτω από τον ήλιο για ώρα.
Καλό είναι τα ρούχα να είναι χαλαρά ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας, χωρίς φυσικά να σου δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση.
Εάν δεν έχει τόσο δυνατό ήλιο μπορεί να φορεθεί και κοντομάνικο μπλουζάκι ίδιου υλικού.
Στα πόδια
Χρειάζονται ελαφρά αλλά σταθερά παπούτσια. Ανάλογα το έδαφος, ίσως τώρα είναι η ώρα να βάλεις τα χαμηλά hiking/trekking παπούτσια που έχεις. Απέφυγε τα αδιάβροχα και τα δερμάτινα.
Εννοείται ότι φοράς κάλτσες! Ιδανικά να είναι από συνθετικό ή συνθετικό μαλλί. Να εφαρμόζουν καλά γιατί και με τη υγρασία του ιδρώτα, θα έχεις ερεθισμούς στο πόδι εάν «παίζει» η κάλτσα.
Εάν μπορείς έχει και ένα δεύτερο ζευγάρι κάλτσες να αλλάξεις πριν γυρίσεις γιατί το πρώτο θα έχει ιδρώσει πάρα μα πάρα πολύ. Θα νιώσεις πολύ καλύτερα και το βάρος είναι σχεδόν αδιάφορο. Θα σε προστατεύσει και από τυχόν επιδείνωση κάποιας «φουσκάλας».
Πιες νερό
Πιες πριν ξεκινήσεις και πίνε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας πριν νιώσεις έντονη δίψα και τα χείλη αρχίσουν να στεγνώνουν. Εάν φτάσεις σε αυτό το στάδιο σημαίνει ότι το σώμα διψάει πάρα πολύ. Να ενυδατώνεσαι συνέχεια. Εάν κάνει πολύ ζέστη αλλά δεν φυσάει, μπορείς σε πηγές νερού που συναντάς να βρέχεις το καπέλο σου.
Επίσης αν μπορείς να έχεις μαζί αλάτι ή γενικότερα ηλεκτρολύτες. Χάνοντας νερό με την εφίδρωση, πρέπει να τα αναπληρώσεις. Έχε κάτι να τρως που να αποτελείται από σύνθετους υδατάνθρακες, αντί από απλούς.
Καθώς πίνεις το νερό σου ή «τσιμπάς» κάτι, ξεκουράσου.
Με την αναπνοή σου -με ζεστό καιρό- και αν λαχανιάζεις μπορεί να χάσεις και ένα λίτρο νερού, εκτός και εάν οι συνθήκες είναι πολύ σκληρές οπότε αυτό αυξάνεται. Το «σκληρές» είναι διαφορετικό για τον καθένα, οπότε υπολόγισε όσο καλύτερα γίνεται. Καλύτερα να περισσέψει ή να το δώσεις σε κάποιον άλλον αν σου περισσεύει ή να ποτίσεις τα δεντράκια, από το να μην έχεις να πιεις. Για αυτό έχε νερό μαζί και μάθε αν έχει πηγές «ζωντανές» για να γλιτώσεις κάποιο βάρος. Απέφυγε το πολύ κρύο νερό γιατί σε κάνει και ιδρώνεις αμέσως και πολύ. Μην ανησυχείς, το σακίδιο θα ελαφρύνει καθώς καταναλώνεις το νερό.
Ιδανικά πίνουμε λίγο νερό ανά 10-15 λεπτά.
Σημάδια κινδύνου
Μάθε να αναγνωρίζεις τα συμπτώματα της ηλίασης. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
- Έντονος πονοκέφαλος σαν να πάλλεται το κεφάλι σου
- Ζαλάδα
- Μυικές κράμπες
- Ναυτία
- Αποπροσανατολισμός ή σύγχυση
- Έλλειψη εφίδρωσης, παρά την -ενδεχομένως- υψηλή θερμοκρασία
Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να έχεις φυσικά το νου σου για την ώρα επιστροφής και να υπολογίσεις το σχετικό χρόνο.
Πρέπει να ξέρεις τη διαδρομή που θα πας και να έχεις ένα χάρτη και πυξίδα (που να ξέρεις να διαβάσεις) ειδικά αν είναι ιδιαίτερη διαδρομή. Ένα GPS χειρός δεν είναι κακή ιδέα για παν ενδεχόμενο ειδικά αν «κατεβάσεις» εκεί τη διαδρομή από πριν.
Σακίδιο
Απόλυτα απαραίτητο φυσικά για να βάλεις μέσα τα βασικά για μια μονοήμερη πεζοπορία. Ένα daypack θα κάνει τη δουλειά που θέλεις μια χαρά. Ιδανικά να είναι ένα που έχει χώρο για να «αναπνέει» η περιοχή μεταξύ της δικής σου πλάτης και του σακιδίου.
Να έχεις και κάλυμμα σακιδίου ή ιδανικά το σακίδιο να είναι αδιάβροχο για τυχόν ξαφνικές ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές μπόρες.
Στο σακίδιο θα κουβαλήσεις και το νερό που χρειάζεσαι για μια ζεστή μέρα.
Διάβασε εδώ για να δεις τι πρέπει να ξέρεις για τα σακίδια.
Μπουφάν
Εδώ το θέμα είναι λίγο ιδιαίτερο. Χρειάζεσαι να φορέσεις κάτι για όταν κάνεις στάσεις ή όταν βγεις σε σημεία που φυσάει. Ανάλογα θα χρειαστείς ή ένα αμάνικο (ή και με μανίκια) midlayer ή ένα κανονικό μπουφάν που να κόβει τον αέρα (μια που θα έχεις ιδρώσει) αλλά δεν θα σε ζεστάνει ακόμη περισσότερο.
Καλό είναι να έχει κουκούλα για περίπτωση μιας ξαφνικής βροχής.
Υπάρχουν αρκετές επιλογές να διαλέξεις.
Αυτό το άρθρο σου έδειξε τώρα το δρόμο και τα βασικά για το τι πρέπει να ξέρεις για την πεζοπορία με ζεστό καιρό!
Θα ακολουθήσουν και άλλα οπότε από εδώ μπορείς να εγγραφείς στο Newsletter μας για να λαμβάνεις και τη συνέχεια αυτών των ειδικών άρθρων.