Το canyoning είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που μπορείς να πεις ότι «τα έχει όλα». Άσκηση, διασκέδαση, εξερεύνηση, αναρρίχηση/καταρρίχηση, ποταμοδιασχίσεις, βουτιές σε φυσικές βάθρες, τσουλήθρα σε φυσικές γλύστρες!
Είναι από τις δράσεις εκείνες που μπορείς να εκπαιδευτείς και να γίνεις εκπαιδευτής/εκπαιδεύτρια, ενώ ταυτόχρονα διασκεδάζεις κάνοντας όλα τα παραπάνω.
Κάτι που είναι πολύ σημαντικό επίσης: Σε μαθαίνει πολλά για τον εαυτό σου!
Τι είναι το Canyoning και η Κατάβαση Φαραγγιών;
Μπορεί να δείτε τον όρο και ως canyoneering. Είναι το ίδιο πράγμα.
Προκύπτει από τη λέξη «Canyon» (φαράγγι). Αυτό προσδιορίζεται από μια βαθιά στενή κοιλάδα με απότομες πλαγιές και συνήθως με ένα ποτάμι να τη διασχίζει. Λόγω των υψομετρικών διαφορών κατά μήκος της και σε συνδυασμό με το νερό την εικόνα συμπληρώνουν καταρράκτες και άλλοι σχηματισμοί τους οποίους χρειάζεται επιδεξιότητα για να τα περάσεις.
Οπότε αναφερόμαστε στην εξερεύνηση των φαραγγιών. Περιλαμβάνει περπάτημα, σκαρφάλωμα, άλματα, rafting κάποιες φορές αλλά και rappeling (κατάβαση με σχοινιά).
Τα φαράγγια συναντώνται συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές και χρειάζεται η γνώση της πλοήγησης και της ανεύρεσης διαδρομής. Μερικές φορές χρειάζονται και ειδικές γνώσεις (σε πολύ ειδικά ταξίδια) περί επιβίωσης στη φύση.
Είναι ένα είδος περιπέτειας που μπορούν να κάνουν διαφορετικά άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.
Ποιος είναι ο εξοπλισμός για το Canyoning;
Να πούμε ότι χρειάζεται ο εξοπλισμός εκείνος που θα σας επιτρέπει να κινείστε με ασφάλεια και άνεση μέσα από διαφορετικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της δράσης σας. Το canyoning δεν είναι μια «απλή» ποταμοδιάσχιση. Για την απλή πεζοπορία σε φαράγγι δείτε αυτό το άρθρο μας εδώ.
Εδώ είναι μια λίστα με τον βασικό εξοπλισμό που χρειάζεστε.
Αδιάβροχα σακίδια (Dry Bags)
Αυτό είναι το σακίδιο μέσα στο οποίο θα κουβαλάτε το σχοινί σας που είναι και ο σωστός τρόπος μεταφοράς αντί να τα «δένετε» επάνω σας.
Αυτές οι ειδικές τσάντες είναι φτιαγμένες από σκληρό ανθεκτικό υλικό και έχουν τρύπες αποστράγγισης στο κάτω και πλαϊνό μέρος για να φεύγει το νερό που μπαίνει μέσα.
Τα πράγματα που πρέπει να μείνουν εντελώς στεγνά συνήθως μπαίνουν μέσα σε ένα ειδικό πλαστικό «βαρελάκι» το οποίο κλείνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περνάει νερό. Αυτό το τοποθετείτε μέσα στο σακίδιο με όλα τα άλλα και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Η συγκεκριμένη από κάτω δεν περιορίζεται μόνο για το canyoning αλλά κάνει και για πάρα πολλές άλλες δραστηριότητες στη φύση.
Ζώνη αναρρίχησης
Χρειάζεστε μία που να είναι επίσης ιδιαίτερα ανθεκτικό και δεν σκίζεται εύκολα. Μέσω του υπόλοιπου μηχανισμού είναι αυτή που σας συνδέει με το σχοινί. Πρέπει να είναι απλή και εύκολο να φορεθεί.
Σχοινιά
Τα σχοινιά για το canyoning είναι διαφορετικά από τα «απλά» σχοινιά αναρρίχησης. Είναι φτιαγμένα από πολυεστέρα και ειδικά για να αντέχουν την καταπόνηση από τις διαφορετικές συνθήκες του canyoning.
Παράδειγμα; Δεν έχουν την ελαστικότητα των άλλων σχοινιών αλλά είναι «στατικά» ή ημι-στατικά και δεν απορροφούν το νερό. Συνήθως έχουν 9 χιλιοστά πάχος ή και περισσότερο.
Το μήκος ποικίλει ανάλογα με τη διαδρομή και τις συνθήκες χρήσης και -ναι- έχουν κάποιο μεγαλύτερο βάρος.
Στολή
Η στολή αποτελεί επίσης ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για το canyoning. Το πάχος και τα οφέλη της στολής αλλάζουν ανάλογα με τη θερμοκρασία του νερού του μέρους που θα επισκεφθείτε αλλά και το ποσοστό λίπους του σώματός σας.
Η στολή πρέπει να έχει το ιδανικό πάχος ανάλογα με τις συνθήκες αλλά και να είναι ελαστική για να σας επιτρέπει να κινείστε άνετα.
Απόλυτα στεγανή δεν θα βρείτε. Λίγο νερό πάντα θα περνάει αλλά αυτό θα ζεσταίνεται από τη θερμοκρασία του σώματός σας.
Η στολή θα σας προστατεύσει από εκδορές αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα σας προστατεύσει από το κρύο νερό. Η θερμοκρασία του νερού στα φαράγγια, στις βάθρες και τους καταρράκτες είναι αρκετά χαμηλή ακόμη και στους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.
Όταν κινείστε κυρίως εντός νερού -χωρίς στολή- σταδιακά το σώμα θα κρυώνει όλο και περισσότερο και αυτό οδηγεί σε απώλεια ενέργειας, κόπωση και ροπή προς ατυχήματα.
Χρειάζεστε full body στολή και όχι κάποια κοντομάνικη που κάνει μόνο για καλοκαιρινά θαλάσσια αθλήματα.
Καταβατήρες
Οι πιο συνηθισμένοι καταβατήρες είναι τα γνωστά «οχτάρια». Αυτοί επιτρέπουν την ελεγχόμενη απελευθέρωση του σχοινιού στη διαδικασία κατάβασης σε μια πλαγιά ή εντός ενός καταρράκτη ενώ σταματούν την απελευθέρωση του σχοινιού με ένα ελαφρύ τράβηγμα.
Καραμπίνερ
Χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί ασφάλειας (π.χ. δέσιμο στο σχοινί ασφάλειας καθώς πλησιάζετε στο άκρο ενός καταρράκτη πριν κατεβείτε) ή και για να κρεμάσετε πράγματα επάνω σας σε μια κατάβαση.
Η χρήση τους δεν περιορίζεται σε 1-2 πράγματα μόνο και ανάλογα τις συνθήκες αυτή διαφέρει.
Άλλος εξοπλισμός
Υπάρχουν και άλλα πράγματα που θα χρειαστείτε στον εξοπλισμό όπως το κράνος, ίσως ένας φακός κεφαλής (για παν ενδεχόμενο), κάποιοι ιμάντες, γάντια, ειδικές αδιάβροχες κάλτσες (αυτές των καταδύσεων).
Ακολουθεί παράδειγμα για γάντια και καλτσάκια.
Κράνος
Εάν πάτε με ένα σύλλογο είναι το πιο πιθανό (και λογικό) να σας το δώσουν εκείνοι αυτό το απαραίτητο για την ασφάλειά σας είδος εξοπλισμού. Εάν θέλετε να προμηθευτείτε το δικό σας τότε θέλετε ένα τέτοιο.
Κράνος στο ποτάμι; Ναι. Είστε μέσα σε φαράγγι. Από ψηλά μπορεί να πέσει ένα κλαδάκι, μια πέτρα μικρή ή ακόμη και ένα κουκουνάρι.
Όταν αυτά πέφτουν από ύψος μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στο κεφάλι σας. Άλλο μια μελανιά στο σώμα και άλλο ένα χτύπημα στο κεφάλι.
Εκτός αυτού πάντα μπορεί να πέσετε ενώ περπατάτε μια που είστε μέσα σε τρεχούμενο νερό ή ακόμη και στην όχθη όπου το έδαφος είναι εξίσου ανισόπεδο.
Υπάρχουν ειδικά για αναρρίχηση/canyoning που σας προστατεύουν.
Τι πρέπει να ξέρετε για τα παπούτσια του Canyoning
Τα παπούτσια θα συνεισφέρουν στο μέγιστο βαθμό στη σωστή, ασφαλή και ευχάριστη εξέλιξη της δράσης σας.
Τα παπούτσια αυτά έχουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά:
- Η πρόσφυση του παπουτσιού πρέπει να είναι πολύ καλή τόσο για στεγνό όσο και σε υγρό έδαφος.
- Το παπούτσι πρέπει να προστατεύει το πόδι σας απέναντι στα διάφορα αντικείμενα (συνήθως πέτρες και κλαδιά) που θα συναντήσετε.
- Πρέπει να είναι άνετα όταν τα φοράτε αλλά όχι χαλαρά. Η πολύωρη παραμονή στο νερό δημιουργεί χαλάρωση στα υλικά. Πρέπει το παπούτσι να έχει τον τρόπο να σφίγγει περισσότερο το δέσιμό του. Αυτό συνήθως γίνεται στα ειδικά παπούτσια που αντί για τα κλασσικά κορδόνια έχουν ένα μόνο το οποίο ασφαλίζει τραβώντας το από ένα σημείο και επιπλέον έχουν ιμάντα ρύθμισης στη φτέρνα.
Παράδειγμα παπουτσιού είναι το παρακάτω. Όπως βλέπετε δένει με τον τρόπο που είπαμε και η εξωτερική του σόλα είναι φτιαγμένη με τρόπο που «αγκιστρώνεται» στις επιφάνειες, ενώ αφήνει το νερό να στραγγίζει. Το παπούτσι αυτό είναι ιδανικό και για πιο απλές δραστηριότητες όπως η πεζοπορία σε φαράγγι.
Συμβουλές για το Canynoning
Μπορεί η αδρεναλίνη σας και η έξαψη να σας παροτρύνουν να εξερευνήσετε τα πανέμορφα καταπράσινα και με ποτάμια φαράγγια της Ελλάδας (ή του εξωτερικού) αλλά πρέπει να ξέρετε τι κάνετε.
Ένας οδηγός και εξειδικευμένος στις διασχίσεις φαραγγιών είναι αυτός που θα σας βοηθήσει να δοκιμάσετε αυτή την περιπέτεια με ασφάλεια.
Ακόμη και εάν συμβεί «κάτι στραβό» εκείνος/εκείνη ξέρουν πως να το αντιμετωπίσουν. Ακόμη και τον ενδεχόμενο φόβο σας για να κατεβείτε ίσως ένα καταρράκτη με rappel. Αυτοί συνήθως ξέρουν ήδη το μέρος στο οποίο θα πάτε και κάθε του σημείο.
Θα σας δώσουν τη λύση και θα το πετύχετε.
Καλό είναι να ξέρετε να κολυμπάτε. Θα σας χρειαστεί σε αρκετά σημεία και αποτελεί φυσικά και μέρος της όλης διασκέδασης.
Μην σκέφτεστε αν δεν ξέρετε από αναρρίχηση. Αυτά που χρειάζεστε θα σας τα δείξει ένα εκπαιδευτής επί τόπου πριν ξεκινήσετε και θα φροντίζει να τα ακολουθείτε. Σε μεγάλες ομάδες συνήθως είναι περισσότεροι του ενός εκπαιδευτές και βοηθοί.
Μια βασική ικανότητα που χρειάζεστε είναι να ακούτε τους κανονισμούς ασφάλειας και να μην κάνετε ό,τι νομίζετε εσείς. Θα δείτε ότι έτσι θα διασκεδάσετε πολύ περισσότερο.
Κάποιες φορές θα δείτε (και θα σας δείξουν) ότι ο καλύτερος τρόπος να κατεβείτε από ένα σημείο Χ σε ένα Υ, είναι με γλύστρες ή απλά πηδώντας μέσα σε μια λίμνη.
Επίσης μπορείτε να το κατεβείτε με flying fox (πολύ συναρπαστικό).
Πριν πάτε ρίξτε μια ματιά στον καιρό για να ξέρετε τις συνθήκες στην περιοχή. Αν θέλετε να έχετε μαζί σας ένα μικρό κιτ πρώτων βοηθειών και gps πάρτε το.
Το κινητό σας τηλέφωνο είναι το πιο πιθανό να μην έχει καθόλου σήμα μέσα σε ένα φαράγγι. Εάν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες πάρτε μια μικρή αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή ή βάλτε το κινητό σας σε μια ειδική αδιάβροχη θήκη.
Σε κάθε περίπτωση όμως όταν κινείστε ή κατεβαίνετε ένα εμπόδιο τίποτα δεν πρέπει να κουνιέται αριστερά-δεξιά.
Κανένα κορδόνι που μπορεί να πιαστεί κάπου δεν πρέπει να είναι ελεύθερο ή γύρω από τα χέρια και το λαιμό σας.
Αυτά όμως τα βασικά στοιχεία είναι κατανοητά και ισχύουν για όλες λίγο πολύ τις συνθήκες, ακόμη και για την απλή πεζοπορία.
Καλή διασκέδαση στα ποτάμια και τα φαράγγια της Ελλάδας!