Μία από τις ωραιότερες δραστηριότητες αναψυχής τον χειμώνα στη φύση είναι το σκι (χιονοδρομία).

Δεν υπάρχει κάτι πιο όμορφο από το λευκό σκηνικό του χιονιού πάνω στα βουνά και την αδρεναλίνη που ανεβαίνει καθώς διασχίζεις κατεβαίνοντας τις χιονισμένες πλαγιές με τα χιονοπέδιλα σου!

Πριν όμως ξεκινήσεις για την πρώτη σου μέρα κάνοντας σκι ας δούμε κάποια βασικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις καλύτερα αυτή τη δραστηριότητα από άποψη εξοπλισμού και ρουχισμού.

Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για το σκι;

Ο βασικός εξοπλισμός για να κάνεις σκι  είναι τα πέδιλα, οι ειδικές μπότες του σκι και τα μπατόν. Το καλύτερο που θα κάνεις αν ξεκινάς τώρα το σκι είναι να νοικιάσεις αυτόν τον εξοπλισμό κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο που θα επισκεφθείς.

Υπάρχουν πολλά μαγαζιά που νοικιάζουν τέτοιο εξοπλισμό και θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις το σωστό μέγεθος και νούμερο που σου ταιριάζει. Θα σου δείξουν επίσης πώς φοράς/βγάζεις τις μπότες και τα πέδιλα.

Επίσης, τις πρώτες φορές είναι καλό να πάρεις κάποια βασικά μαθήματα από έμπειρους εκπαιδευτές που υπάρχουν στα χιονοδρομικά κέντρα όλης της χώρας.

Αν μάλιστα έχεις και παρέα τα μαθήματα θα κοστίσουν πιο οικονομικά. Αυτό θα σε βοηθήσει να «μπεις» πιο ομαλά στο σπορ της χιονοδρομίας.

Πώς διαλέγουμε τις μπότες του σκι και τα πέδιλα;

Το να φορέσεις μία μπότα του σκι μπορεί να σου φανεί αρκετά δύσκολο. Για να τις φορέσετε πρέπει όλα τα κλιπς να είναι ανοιχτά, θα πρέπει να βγάλετε την «γλώσσα» έξω και απλά να γλιστρήσετε μέσα το πόδι σας.

Αφού βάλετε μέσα το πόδι σας, βάλτε την «γλώσσα» της μπότας μέσα και αρχίστε να κλείνετε τα κλπις από πάνω προς τα κάτω.

Μπορεί να αισθάνεστε τις μπότες σφιχτές και άκαμπτες αλλά προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά θα πρέπει να είναι έτσι, εφαρμοστές και άκαμπτες.

Όταν στέκεστε όρθιοι, τα δάχτυλα του ποδιού σας στο εσωτερικό πρέπει ίσα ίσα να «ξύνουν» το μπροστινό μέρος της μπότας.

Στη συνέχεια λυγίστε τα γόνατά σας και γείρετε μπροστά (προς το εμπρός μέρος της μπότας, σαν να μιμείστε την θέση του σκιέρ).

Τα δάχτυλα του ποδιού σας θα πρέπει να απομακρύνονται από το μπροστινό μέρος της μπότας ενώ η υπόλοιπη εφαρμογή της μπότας στο πόδι θα πρέπει να παραμένει στενή.  Το πετύχατε!

Αυτή είναι μια ιδανική μπότα του σκι για αρχάριους

ALPINE BOOTS X ACCESS 70 WIDE BL – 25,5

Δες  >>

Το μήκος των χιονοπέδιλων καθορίζεται από το ύψος, το βάρος, τις ικανότητές σας και το τερέν.

Ένα καλό μήκος για αρχάριους είναι όταν το πάνω μέρος του χιονοπέδιλου (όρθιο) βρίσκεται ακριβώς κάτω από το σαγόνι σας.

Όσο πιο κοντό είναι το χιονοπέδιλο τόσο πιο εύκολα μανουβράρεται (στρίβει καλύτερα) ενώ το έξτρα μήκος προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ταχύτητα.

Το σωστό μήκος των μπατόν σας θα πρέπει να τοποθετεί τον αντιβραχίωνα σας σε τέτοια θέση ώστε όταν στηρίζετε το μπατόν στο έδαφος να σχηματίζει την κατάλληλη γωνία με τον αγκώνα σας (90ο ).

Εξοπλισμός Σκι: Πώς ντυνόμαστε;

Πριν από την πρώτη σου μέρα στο σκι θα πρέπει να έχεις επιλέξει να ντυθείς άνετα και όπως ταιριάζει στην περίπτωση.

Ας δούμε έναν μικρό βασικό οδηγό για τον εξοπλισμό σκι και για το τι χρειάζεσαι να φορέσεις ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω:

Το κράνος

Να φοράς πάντα κράνος! Η χιονοδρομία είναι ένα άθλημα που απαιτεί έντονη φυσική δραστηριότητα σε κεκλιμένο και ολισθηρό επίπεδο και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πέσεις (και αρκετές φορές μάλιστα).

Το κράνος μειώνει την πιθανότητα τραυματισμού στο κεφάλι κατά 30 – 50%. Ένα κράνος μπορεί να κάνει την διαφορά ανάμεσα σε ένα πέσιμο που απλά «πληγώνει» το εγώ σου και ένα πέσιμο που μπορεί να σε στείλει στο νοσοκομείο.

Επίσης, το κράνος κρατάει το κεφάλι σου ζεστό και δεν επιτρέπει την εύκολη απώλεια θερμότητας από αυτό!

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΡΑΝΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟ IGUANA CHITIN JR MATT IRON RED

Δες  >>

Χειμώνας! Η ώρα για Σκι Πλησιάζει! Εξοπλισμός Σκι για Αρχάριους
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟ ΚΡΑΝΟΣ SALOMON CRUISER+SODALTE BLUE

Δες  >>

Μάσκα σκι (goggles)

Το σκι γίνεται καλύτερα όταν βλέπεις. Τόσο απλά! Στα ψηλά υψόμετρα οι ακτίνες UV του ήλιου είναι πιο έντονες και η αντανάκλαση πάνω στο χιόνι τυφλώνει τα μάτια σου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται «τύφλωση του σκι».

Εκτός αυτού, χρειάζεσαι προστασία στα μάτια σου από το χιόνι όταν φυσάει και από μικρά κομματάκια – θραύσματα παγωμένου χιονιού που μπορεί να μπουν στα μάτια σου και να τα ερεθίσουν.

Γι’ αυτό και οι μάσκες του σκι παρέχουν καλύτερη προστασία στα μάτια σου από τα απλά γυαλιά ηλίου.

Οι περισσότερες άλλωστε προσαρμόζονται και φοριούνται πάνω από τα υπάρχοντα γυαλιά ηλίου σας.

Αυτή η μάσκα ταιριάζει απόλυτα με ένα κράνος, το ευρύ οπτικό της πεδίο είναι πολύ ευχάριστο, το διπλό στρώμα αφρού της είναι πολύ μαλακό και εξαιρετικά άνετο:

Δες  >>

TIPS:  

Να θυμάστε να φοράτε πάντα αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο! Η αντανάκλαση του ήλιου πάνω στο χιόνι είναι πολύ έντονη (ακόμα και με συννεφιά) και τα καψίματα στο πρόσωπο όταν κάνουμε πολλές ώρες σκι είναι πολύ συνηθισμένα.

Θυμηθείτε επίσης ότι και τα χείλη σας χρειάζονται την κατάλληλη προστασία από την πολύωρη έκθεση στο κρύο και τον παγωμένο αέρα.

Μία γκέτα λαιμού θα σας προστατέψει στο λαιμό και στο πρόσωπο και θα μπορείτε να την τραβήξετε έως πάνω στη μύτη σε περίπτωση αέρα ή πολύ κρύου (ακόμα και πάνω στα lift που κάθεστε για λίγη ώρα μέχρι να ανέβετε στα ψηλά).

Ο κύριος κορμός

Οι στρώσεις των ρούχων (layers)  που θα φορεθούν στο σώμα σου εξυπηρετούν δύο σκοπούς: α) σε μονώνουν από το κρύο β) σε κρατάνε στεγνό από τον ιδρώτα και το χιόνι ώστε να μην καταλήξεις να ξεπαγιάσεις με τον ιδρώτα ή το νερό πάνω σου.

Εσώρουχα

Όχι βαμβάκι! Τα βαμβακερά εσώρουχα είναι απαγορευτικά για το σκι και οποιαδήποτε υπαίθρια δραστηριότητα δημιουργεί έντονη εφίδρωση.

Το βαμβάκι δεν απορροφά εύκολα τον ιδρώτα με αποτέλεσμα ο ιδρώτας να παγώσει πάνω στο σώμα σου και να μείνεις για πολλές ώρες στο εσωτερικό παγωμένος.

Επίλεξε εσώρουχα από συνθετικό ύφασμα που απορροφούν τον ιδρώτα.

Αυτό το γυναικείο τοπ για παράδειγμα με ύφασμα που κρατά το σώμα στεγνό και ζεστό είναι μια πολύ καλή επιλογή για το σκι:

Χειμώνας! Η ώρα για Σκι Πλησιάζει! Εξοπλισμός Σκι για Αρχάριους
ΤΟΠ ΑΘΛΗΤΙΚΟ BODYDRY GEMINCA TOP BRA WHITE

Δες  >>

Η βάση – η ισοθερμική μπλούζα (base layer)

Η βασική μπλούζα για το σκι ή το snowboard πρέπει να είναι μάλλινη ή συνθετική.

Μία ισοθερμική μπλούζα ελαφριού ή μεσαίου βάρους είναι ιδανική για να σας κρατήσει ζεστό και στεγνό.

Δείτε μερικές ιδέες για ισοθερμικές μπλούζες εδώ:

ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΗ ΜΠΛΟΥΖΑ MILLET WOOL BLEND ZIP LS

Δες  >>

Χειμώνας! Η ώρα για Σκι Πλησιάζει! Εξοπλισμός Σκι για Αρχάριους
ΜΠΛΟΥΖΑ ΙΣΟΘΕΡΜΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ MILLET LD C WOOL 150 BLEND LS

Δες  >>

Η μεσαία μπλούζα (mid layer)

Ένα καλό και ποιοτικό fleece είναι η ιδανική μεσαία μπλούζα για αθλήματα βουνού όπως το σκι και το snowboard.

Είναι ζεστό και πολύ ελαφρύ, επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει και στεγνώνει γρήγορα μετά το πλύσιμο.

Χειμώνας! Η ώρα για Σκι Πλησιάζει! Εξοπλισμός Σκι για Αρχάριους
ΖΑΚΕΤΑ FLEECE ΑΝΔΡΙΚΗ EIDER MISSION DARK NIGHT

Δες  >>

Ένα fleece με φερμουάρ θα σας επιτρέψει να το ανοίξετε εύκολα αν ζεσταθείτε πολύ.

Χειμώνας! Η ώρα για Σκι Πλησιάζει! Εξοπλισμός Σκι για Αρχάριους
ΖΑΚΕΤA ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ LAFUMA LD TIM ECO FZIP AQUAMARINE

Δες  >>

Το τζάκετ (ή ελαφρύ μπουφάν)

Καλό είναι το τζάκετ που θα διαλέξετε να έχει αδιάβροχη προστασία και να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύ γιατί μην ξεχνάτε ότι φοράτε ήδη 2 στρώσεις ρούχων (το ισοθερμικό και το fleece) και δεν θέλετε να αισθάνεστε πολύ βαρύς με τα ρούχα σας.

Η άνεση μετράει για τις καταβάσεις σας όσο και το να μην επιτρέπει το εξωτερικό μπουφάν το νερό του χιονιού ή τον παγωμένο αέρα να περάσει στο εσωτερικό των ρούχων σας.

Αυτό το τζάκετ χαρακτηρίζεται από καλό αερισμό, αρκετές εξωτερικές τσέπες και μανίκια που καταλήγουν σε εξωτερικές μανσέτες με Velcro ώστε να μην επιτρέπουν εύκολα στο χιόνι να εισέλθει στα μανίκια σε περίπτωση πτώσεων.

ΤΖΑΚΕΤ ΑΝΔΡΙΚΟ LAFUMA KOWLOON ZIP IN FIREWORKS

Δες  >>

Εδώ μια εξαιρετική πρόταση για γυναικείο μπουφάν για σκι

Χειμώνας! Η ώρα για Σκι Πλησιάζει! Εξοπλισμός Σκι για Αρχάριους
ΤΖΑΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ EIDER SPARKLE JKT W DARK NIGHT

Δες  >>

TIPS:

Δέστε το μανίκι με το Velcro του τζάκετ σας πάνω από τα γάντια σας για μεγαλύτερη στεγανότητα κατά τις πτώσεις.

Όταν επιλέξετε το τζάκετ/μπουφάν για το σκι θυμηθείτε ότι οι εξωτερικές και εσωτερικές τσέπες θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε πάνω σας το κινητό σας (που μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε άνετα και ως κάμερα) καθώς επίσης να αποθηκεύσετε μικρά σνακς που θα σας δώσουν ενέργεια, όπως μπάρες, μικρές σοκολάτες, ή κάποιο μικρό γλυκό που χωράει στις τσέπες σας.

Μπορεί να καταναλώσετε έως και 500 θερμίδες κάνοντας μία ώρα σκι, επομένως χρειάζεστε ενέργεια!

Να θυμάστε ότι η ενυδάτωση σας είναι πολύ σημαντική όταν κάνετε σκι.

Μπορεί να κάνει κρύο αλλά θα ιδρώσετε και θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ώστε να αναπληρώνετε ό,τι έχετε χάσει με τον ιδρώτα σας.

Τα γάντια

Τα σωστά γάντια κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη διασκέδαση και στην άσχημη διάθεση με χέρια που στην κυριολεξία έχουν κοκαλώσει από το κρύο και την αντίσταση του παγωμένου αέρα.

Και σίγουρα δεν είναι καλό να παίζουμε με τα κρυοπαγήματα!

Διαλέξτε γάντια που είναι για χαμηλές θερμοκρασίες και είναι αδιάβροχα καθώς επίσης και γάντια που κλείνουν στον καρπό είτε με Velcro είτε με ρυθμιζόμενο ιμάντα και δεν επιτρέπουν όσο το δυνατόν το χιόνι να περάσει μέσα στα γάντια και να βρέξει τα χέρια σας.

ΓΑΝΤΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ EIDER EDGE 2.0 BLUE/PINK

Δες  >>

Το κάτω μέρος του σώματος

Το παντελόνι του σκι

Αν είστε αρχάριοι σκιέρ να θυμάστε ότι θα περάσετε αρκετό χρόνο με τον ποπό σας πάνω στο χιόνι. Θέλετε παντελόνι που να είναι αδιάβροχο και άνετο ώστε να σας επιτρέπει ελευθερία στην κίνηση σας.

Μην σκεφτείτε να φορέσετε το τζην σας. Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα! Μερικά παντελόνια του σκι είναι διαπνέοντα ενώ άλλα είναι απλώς προστατευτικά αδιάβροχα μόνο.

Το καλύτερο είναι να φορέσετε ξανά από μέσα τη βασική στρώση, δηλαδή ένα ισοθερμικό κολάν που θα σας κρατήσει ζεστούς.

Από πάνω φορέστε ένα αδιάβροχο παντελόνι του σκι που είναι επίσης αντιανεμικό όπως αυτό.

Οι κάλτσες

Οι ποιοτικές κάλτσες για σκι είναι συνήθως ψηλότερες από τις κανονικές ισοθερμικές κάλτσες για άλλες χειμερινές αθλητικές δραστηριότητες για να ταιριάζουν με τις ψηλές μπότες του σκι.

Σίγουρα δεν θέλετε κάλτσες που δεν αγκαλιάζουν όλο το πόδι γύρω από τις μπότες ή κάλτσες που συρρικνώνονται μέσα σε αυτές.

Θέλετε την καλύτερη εφαρμογή στο πόδι σας καθώς επίσης να στεγνώνουν γρήγορα από τον ιδρώτα και το τυχόν χιόνι που θα εισέλθει από τις μπότες.

Χειμώνας! Η ώρα για Σκι Πλησιάζει! Εξοπλισμός Σκι για Αρχάριους
ΚΑΛΤΣΑ LAFUMA NANOOK MERINO BLACK

Δες  >>

Ακολουθήστε πάντα τους γραπτούς και άγραφους νόμους που ισχύουν στις χιονοδρομικές πίστες και φορώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό σκι, κατακτήστε τις!!

Καλή διασκέδαση!