Ετοίμασες όλο τον εξοπλισμό σου για να βγεις στη φύση. Ένα από τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν ότι θα κοιμηθείς καλά είναι ο υπνόσακός σου (sleeping bag). Εδώ λοιπόν είναι τα κριτήρια για να διαλέξεις τον σωστό για εσένα αλλά και για την παρέα σου.
Μην ξεχάσεις να διαβάσεις και τα άλλα μας άρθρα για το Camping.
Εδώ είναι όλα!
Εποχικότητα και θερμοκρασία
Εν γένει θα κατηγοριοποιούσαμε τους υπνόσακους σε 3 κύριες κατηγορίες. Τους καλοκαιρινούς, τριών εποχών και τους ειδικούς για πολύ κρύο. Η σωστή επιλογή κάνει τη διαφορά μεταξύ ξεκούρασης και του να μη «βράζεις» ή «παγώνεις»
Θες να κοιμάσαι και θες να κοιμάσαι καλά, αλλιώς θα ταλαιπωρηθείς και θα εκνευρίζεσαι. Το οποίο σημαίνει: Δεν θα διασκεδάζεις. Δεν το θες.
1. Καλοκαιρινοί υπνόσακοι και δύο εποχών
Για θερμοκρασίες: Από 0 και πάνω.
Ένας καλοκαιρινός υπνόσακος δεν είναι και η πιο εύκολη επιλογή. Ανάλογα με το που σκοπεύετε να κοιμηθείτε οι θερμοκρασίες αλλάζουν στη διάρκεια της νύχτας. Έτσι μπορεί να κατασκηνώσετε κάπου ζεστά, αλλά καθώς πέφτει το σκοτάδι τα πράγματα… κρυώνουν. Από την άλλη αυτό εξαρτάται και από το υψόμετρο και τις τοπικές καιρικές συνθήκες αλλά και την υγρασία. Έτσι, πρέπει να μάθετε λεπτομέρειες για το μέρος που θα κατασκηνώσετε πριν πάτε.
Αυτού του τύπου οι υπνόσακοι είναι συνήθως υπερελαφριοί. Σε περίπτωση που ζεσταθείτε μπορείτε απλά να ανοίξετε τα φερμουάρ, να τους γυρίσετε ανάποδα και να τους μετατρέψετε σε απλή… κουβέρτα. Το ελαφρύ κρύο αντιμετωπίζεται φορώντας απλά μερικά επιπλέον layers, που καλό είναι να έχετε πάντα μαζί με ένα σκούφο.
2. Υπνόσακοι τριών εποχών
Για θερμοκρασίες από: 0 έως -6
Εδώ υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές και είναι γενικά η πιο δημοφιλής κατηγορία. Είναι κατάλληλοι για άνοιξη, φθινόπωρο, ακόμη και για αλπικά περιβάλλοντα.
3. Υπνόσακοι για κρύο καιρό
Για θερμοκρασίες από: -6 και κάτω
Επί της ουσίας ο όρος «κρύο» δεν σημαίνει πρακτικά κάτι γιατί εξαρτάται από τις αντοχές κάθε οργανισμού. Παρόλα αυτά όταν σε ένα βουνό η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το -6 τότε θεωρείται δριμύ ψύχος.
Και δεν σταματάει εδώ φυσικά. Εάν σκοπεύετε να κοιμηθείτε σε θερμοκρασία αρκετά υπό του μηδενός τότε χρειάζεστε εξειδικευμένους υπνόσακους, ειδικά φτιαγμένους για τέτοιες θερμοκρασίες. Αυτό είναι απαραίτητο όταν επίσης σκοπεύετε να μείνετε σε κρύο/χιόνι για αρκετές ημέρες. Οι απλοί υπνόσακοι δεν κάνουν για «κρύο καιρό».
Τι είναι η «ΕΝ βαθμολογία» και τι πρέπει να ξέρετε
Αυτή η βαθμολόγηση εφαρμόζεται κυρίως στην Ευρώπη και σχετίζεται με συγκεκριμένη κλίμακα αξιολόγησης με βάση τη θερμοκρασία. Για να ξέρεις ποιος υπνόσακος κάνει ανά περίπτωση χρειάζεσαι κάτι τέτοιο ώστε να μπορείς να κάνεις τη σωστή αγορά.
Οι δείκτες είναι:
- ΕΝ άνεση (ΕΝ Comfort)
- ΕΝ κατώτατο όριο (EN lower limit)
- ΕΝ ακραίο όριο (EN extreme limit)
Ο πρώτος σχετίζεται με τη θερμοκρασία όπου η μέση γυναίκα μπορεί να κοιμηθεί με άνεση. Γιατί ο δείκτης κινείται γύρω από τη γυναίκα; Γιατί οι γυναίκες έχουν πιο κρύες ζώνες στο σώμα τους και γενικότερα κρυώνουν περισσότερο από τους άνδρες.
Ο δεύτερος σχετίζεται με τη θερμοκρασία όπου ένας άνδρας αυτή τη φορά, μπορεί να κοιμηθεί 8 συνεχόμενες ώρες χωρίς να ξυπνήσει. Εντάξει, όλοι ξυπνάμε τα βράδια αλλά καταλαβαίνετε το σκεπτικό.
O τρίτος περιγράφει μόνο την ακραία θερμοκρασία κατά την οποία δεν κινδυνεύετε από υποθερμία, αλλά πάντως θα κρυώνετε και μάλλον δεν είναι αυτό που θέλετε.
Οι περισσότεροι ποιοτικοί υπνόσακοι έχουν επεξεργασμένο πολυεστερικό υλικό που είναι υποαλλεργικό και φιλικό στο δέρμα. Μόνο σε ορισμένα μοντέλα 3 εποχών χρησιμοποιείται βαμβακερό υλικό τύπου «φανέλα».
Όσον αφορά το εξωτερικό υλικό, διατίθενται και μοντέλα με υλικό ανθεκτικό στην υγρασία.
Επιπλέον υπάρχει και ο δείκτης EN Upper Limit αναφορικά με την μέγιστη θερμοκρασία που ένας άνδρας μπορεί να κοιμηθεί χωρίς υπερβολική εφίδρωση. Μπορείτε να δείτε τις σχετικές αναφορές εδώ .
Πως λοιπόν διαλέγεις τον σωστό υπνόσακο με το σωστό ΕΝ για εσένα;
Η πλήρης απάντηση σχετίζεται με την πρόταση: Εξαρτάται από το κάθε σώμα και την κατάσταση της υγείας του, την ηλικία και άλλους παράγοντες.
Βασικά, φρόντισε να μάθεις πόση αναμένεται να είναι η χαμηλότερη θερμοκρασία τη νύχτα εκεί που θα τον χρησιμοποιήσεις.
Για παράδειγμα μια ψυχρή νύχτα με αρκετή υγρασία είναι τελείως διαφορετική από μια απλή ψυχρή νύχτα.
Δεν υπάρχει απόλυτα ακριβής απάντηση στο ερώτημα αυτό. Για αυτό και η γνώση που παρέχει ένα online ή φυσικό κατάστημα προ της αγοράς είναι πολύτιμο. Καλό είναι να τους ρωτάτε παραθέτοντας όλες τις πληροφορίες για εσάς και το τι θα κάνετε. Έτσι θα σας βοηθήσουν.
Ακόμη και η ποιότητα του υποστρώματος (sleeping pad) μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σας, αφού μπορεί να αυξήσει/μειώσει τη θερμοκρασία ανάλογα το είδος του υποστρώματος και τις συνθήκες. Υπάρχει και εδώ ένα δείκτης που ονομάζεται R-Factor και «μεταφράζεται» στην ικανότητα του υποστρώματος να μονώνει το σώμα σας από το κρύο έδαφος.
Οπότε καλός ο υπνόσακος αλλά και το υπόστρωμα έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον καλό ύπνο και κατ’ επέκταση στην ξεκούραση σας.
Μόνωση με συνθετικό υλικό ή πούπουλο;
H μόνωση με πούπουλο χρησιμοποιείται όχι μόνο στους υπνόσακους αλλά και στα mid-layers, στα ειδικά μπουφάν/jackets και σε αρκετό άλλο εξοπλισμό.
Υπάρχει μια «ανταλλαγή επιχειρημάτων εκεί έξω» για το αν είναι καλύτερη η μόνωση από συνθετικό υλικό ή από πούπουλο. Το δεύτερο είναι σαφώς καλύτερο, συν ότι είναι και ελαφρύτερο. Αν και τελευταία υπάρχουν βελτιώσεις ως προς τις συνθετικές μονώσεις όπου μιμούνται ως ένα σημείο τις ιδιότητες του πούπουλου. Όχι πλήρως φυσικά.
Το συνθετικό είναι επίσης και υδροφοβικό. Δηλαδή δεν συγκρατεί το νερό και άρα σε συνθήκες τέτοιες θα είναι πιο στεγνό. Το πούπουλο δεν είναι υδροφοβικό, αλλά συγκρατεί το νερό.
Ανάλογα διαφέρει και το κόστος αγοράς.
Ένας παράγοντας/δείκτης που είναι καλό να ξέρετε είναι ο δείκτης γεμίσματος ενός υπνόσακου (fill power), ο οποίος έχει να κάνει με την ποιότητα του πούπουλου. Σχετίζεται με την απόδοση σε θερμότητα. Η διαβάθμιση είναι από το 500 έως το 900 (όπου 900 σημαίνει υψηλή ποιότητα και ανάλογη τιμή). Χαμηλότερος δείκτης ισούται με αυξημένο βάρος.
Μια τελική απόφαση, ξέροντας τα αναφερόμενα εδώ, εξαρτάται από τις συνθήκες της τοποθεσίας όπου θα κατασκηνώσετε, και την εποχή.
Σχήμα και μήκος του υπνόσακου
Αυτό έχει να κάνει με την άνεσή σας. Εάν «στριφογυρίζετε» στον ύπνο σας τότε θέλετε έναν υπνόσακο που έχει περισσότερο χώρο στο ύψος των ώμων και των ποδιών. Αλλιώς θα νιώθετε πάρα πολύ στριμωγμένοι.
Φυσικά η άνεση έρχεται μαζί με κάτι άλλο. Περισσότερος χώρος σημαίνει περισσότερος αέρας να κυκλοφορεί εντός του υπνόσακου και αυτό μειώνει τη θερμότητα.
Υπάρχει πολύ μεγάλη ποικιλία σε μήκη και σε τρόπους που κλείνουν οι υπνόσακοι. Οι γυναίκες έχουν τη δική τους κατηγορία για να κρατιούνται πιο ζεστά συγκεκριμένα μέρη του σώματος.
Μπορώ να το συμπιέσω;
Αυτά με μόνωση από πούπουλο συμπιέζονται τόσο πολύ που μπορεί να γίνουν «λεπτά σαν τηγανίτες». Τα συνθετικά συμπιέζονται λιγότερο.
Το σχήμα του υπνόσακου, επίσης, παίζει ρόλο στο πόσο μπορεί να συμπιεστεί. Υπάρχουν όμως και ειδικοί σάκοι συμπίεσης που μπορείτε να προμηθευτείτε.
Εάν θέλετε να το αποθηκεύσετε για μακρύ διάστημα δεν πρέπει να το συμπιέσετε αλλά είτε να το κρεμάσετε σαν ρούχο ή να το έχετε ανοικτό και ξαπλωμένο κάπου χωρίς να το βλέπει ο ήλιος. Το ίδιο ισχύει και για τα υπνοστρώματα, αλλιώς σταδιακά χαλάνε οι θύλακες μόνωσης.
Είμαστε σίγουροι ότι βρήκατε αυτό το άρθρο για τους υπνόσακους ιδιαίτερα κατατοπιστικό.
Τώρα λοιπόν ξέρετε τι να ρωτήσετε πριν αγοράσετε έναν υπνόσακο. Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε και τη συνέχεια αυτών των ειδικών άρθρων.
Μοιραστείτε το και δείτε εδώ μερικές προτάσεις μας.