Όπως κάθε χόμπυ ή σπορ αναψυχής που κάνουμε στην ύπαιθρο έτσι και η πεζοπορία έχει πολλούς όρους που αν κάποιος δεν γνωρίζει μπορεί να τον μπερδέψουν. Το ίδιο βέβαια ισχύει για την Ορειβασία και την Αναρρίχηση.

Εάν δεν μιλάτε την «γλώσσα» τους μπορεί να είναι δύσκολο να ακολουθήσετε και να εμπλακείτε σε συζητήσεις καθώς και να διαβάσετε άρθρα που αφορούν αυτές τις δραστηριότητες.

Μαζέψαμε για σας τους κυριότερους όρους και συντομεύσεις που υπάρχουν γύρω από την Πεζοπορία, την Ορειβασία και την Αναρρίχηση.

Πάμε να τους δούμε!

Τα δέκα βασικά (the ten basics)

Τα δέκα βασικά αφορούν στα απαραίτητα εκείνα πράγματα που θα πρέπει κάθε πεζοπόρος να έχει μαζί του σε κάθε πεζοπορική εξόρμηση ώστε να μπορούν να καλύψουν μια έκτακτη ανάγκη ή/και επείγον περιστατικό.

Τα 10 απαραίτητα θα πρέπει επίσης να καλύπτουν την περίπτωση του να χαθείτε και να αναγκαστείτε να περάσετε τη νύχτα σας έξω χωρίς να το έχετε σχεδιάσει. Αυτά συνήθως περιλαμβάνουν χάρτη, πυξίδα, αντηλιακή προστασία, έξτρα ρούχα, είδη για το άναμμα φωτιάς, θερμιδογόνα σνακς, είδη πρώτων βοηθειών, φωτισμό (φακό ή φακό κεφαλής) καθώς και μερικά χρήσιμα εργαλεία κάμπινγκ (όπως μαχαίρι, μικρό τσεκούρι ή σκαπάνη, φτυαράκι, bivy sack κ.α.).

Πεζοπορία - Ορειβασία - Αναρρίχηση: Οδηγός Ορολογίας για Αρχάριους
ΠΥΞΙΔΑ SILVA COMPASS RANGER

Δες τις λεπτομέρειες >>

 

Αλπική Ζώνη

Η περιοχή κοντά σε ψηλές κορυφές βουνών όπου συνήθως φυσάει πολύ και το χώμα είναι πολύ λεπτό που δεν επιτρέπει σε δέντρα ή ψηλά φυτά να φύονται εκεί.

Το υψόμετρο που ξεκινά η Αλπική Ζώνη μπορεί να διαφέρει από περιοχή σε περιοχή ακόμα και σε βουνά της ίδιας περιοχής λόγω των διαφορετικών τοπικών κλιματικών συνθηκών που επικρατούν σε κάθε περιοχή.

Βαθμός δυσκολίας (πεζοπορίας, μονοπατιού)

Σε όλες τις πεζοπορικές εξορμήσεις θα δείτε πάντα τον βαθμό δυσκολίας. Άλλοι τον αναφέρουν με νούμερο (π.χ. βαθμός δυσκολίας 1 ή 2 κ.λπ) και σε άλλες θα δείτε να τον αναφέρουν με κατηγορία (Κατηγορία Α, Κατηγορία Β, Κατηγορία Γ, Κατηγορία Δ).

Ο βαθμός δυσκολίας έχει να κάνει με τις ικανότητες του πεζοπόρου και την φυσική του κατάσταση, το είδος της διαδρομής, την διάρκεια της, την υψομετρική διαφορά που παρουσιάζει και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Ο ηπιότερος βαθμός δυσκολίας ξεκινά από το 1 και καθώς ανεβαίνει η δυσκολία της διαδρομής ανεβαίνει και ο βαθμός δυσκολίας.

Η πρώτη κατηγοριοποίηση (με κατηγορίες δηλαδή) βαθμολόγησης της δυσκολίας των ορειβατικών διαδρομών έχει καθιερωθεί από τον Ε.Ο.Σ. Αθηνών και ακολουθείται από πολλούς Συλλόγους μέχρι σήμερα.

ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΜΠΟΤΑΚΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ LAFUMA ACCESS CLIM DARK GREEN

Δες τις λεπτομέρειες >>

GPS (Global Positioning System)

To GPS είναι μία συσκευή που μπορεί να εντοπίζει το ακριβές σημείο – γεωγραφικό στίγμα – που βρίσκεται κανείς πάνω στη γη.

Η επιτυχία του το έχει καταστήσει το πιο επαναστατικό όργανο προσανατολισμού που δημιουργήθηκε μετά την πυξίδα. Πολλά ρολόγια και πυξίδες που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι πεζοπόροι και ορειβάτες έχουν εσωτερικά gps.

Πεζοπορία - Ορειβασία - Αναρρίχηση: Οδηγός Ορολογίας για Αρχάριους
ΡΟΛΟΪ SUUNTO SPARTAN SPORT WRIST HR BARO AMBER

Δες τις λεπτομέρειες >>

AMS (acute mountain sickness or altitude sickness)

Η νόσος των όρεων (ή κοινώς η νόσος των ορειβατών) λόγω έλλειψης οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα. Οι ορειβάτες, οι πεζοπόροι και όσοι ανεβαίνουν σε μεγάλο υψόμετρο καλό είναι να γνωρίζουν για τη νόσο των όρεων. Ο οργανισμός δεν παίρνει το οξυγόνο που του χρειάζεται με αποτέλεσμα να αντιδρά εμφανίζοντας συμπτώματα που μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα.

Συνήθως η νόσος εμφανίζεται μετά τα 2.400μ. ενώ ήπια συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος μπορούν να εμφανιστούν από τα 1500μ. Η φυσική κατάσταση του ορειβάτη ή του πεζοπόρου δεν παίζει ρόλο αφού ακόμα και ένας επαγγελματίας ορειβάτης αθλητής μπορεί να προσβληθεί. Φυσικά όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι και συνηθισμένοι σε μεγάλα υψόμετρα είναι περισσότερο ευάλωτοι.

Το βασικό βάρος (base weight)

Ο όρος αυτός αναφέρεται στο βάρος του σακιδίου σας συν όλον τον εξοπλισμό που βρίσκεται μέσα σε αυτόν αλλά εξαιρουμένων των αναλώσιμων ειδών όπως η τροφή, τα υγρά και τα καύσιμα που ενδεχομένως έχετε μαζί σας.

ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ VANGO CONTOUR 60:70 SHADOW BLACK

Δες τις λεπτομέρειες >>

Bivy Sack (ή Bivvy Sack)

Πρόκειται για έναν αδιάβροχο σάκο που μπαίνει πάνω από τον υπνόσακο για να προσθέσει ζέστη και προστασία από τα στοιχεία της φύσης. Κάποιοι πεζοπόροι και ορειβάτες τον κουβαλούν και ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης.

Πεζοπορία - Ορειβασία - Αναρρίχηση: Οδηγός Ορολογίας για Αρχάριους
ΚΑΤΑΛΥΜΑ ΑΝΑΓΚΗΣ TRAVELSAFE BIVY BAG

Δες τις λεπτομέρειες >>

Bivouac

Η διανυκτέρευση έξω σε έναν πρόχειρο καταυλισμό με ελάχιστο η καθόλου καταφύγιο και εξοπλισμό κατασκήνωσης. Συνήθως γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Πολλοί αλπινιστές ορειβάτες μπορεί να έχουν προγραμματίσει να κάνουν κάποια bivouac ανάμεσα σε μεγάλες, δύσκολες και πολυήμερες ορειβασίες.

Πεζοπορία - Ορειβασία - Αναρρίχηση: Οδηγός Ορολογίας για Αρχάριους
ΣΚΗΝΗ STORM SHELTER 800 /ORANGE

Δες τις λεπτομέρειες >>

Beta (ή running beta)

Συγκεκριμένες πληροφορίες για ένα μονοπάτι ή μια ανάβαση/αναρρίχηση προερχόμενες από κάποιον που μόλις το τελείωσε ή κατά την διάρκεια που το πραγματοποιεί. Μπορείτε να βρείτε beta πληροφορίες σε διάφορα fora και chat groups που μιλούν για πεζοπορία και ορειβασία και να μάθετε πολύ χρήσιμες πληροφορίες, επικίνδυνα σημεία, παρακάμψεις κ.α.

Μπαλακλάβα

Ειδικός σκούφος που σκεπάζει όλο το κεφάλι αφήνοντας μόνο τα μάτια ελεύθερα. Χρήσιμος σε χιονοθύελλες και στο πολύ κρύο.

Πεζοπορία - Ορειβασία - Αναρρίχηση: Οδηγός Ορολογίας για Αρχάριους
ΜΠΑΛΑΚΛΑΒΑ LAFUMA NEW BART

Δες τις λεπτομέρειες >>

Πιολέ

Είναι η ορειβατική σκαπάνη, ένα εξαιρετικό εργαλείο που είναι πολύ χρήσιμο σε ακραίες συνθήκες βουνού και σε παγωμένα τερέν και προστατεύει τους αναβάτες από πτώσεις στο χιόνι ή στον πάγο. Μην ξεχάσετε τις ελαστικές καλύπτρες για τις αιχμηρές τους άκρες κατά την μεταφορά τους.

ΠΙΟΛΕ STUBAI PRO STAR ICE GRIP 52CM

Δες τις λεπτομέρειες >>

Κραμπόν

Ειδικές σχάρες με καρφιά που τοποθετούνται κάτω από τα ορειβατικά άρβυλα για να μπορεί να περπατήσει κανείς με ασφάλεια στον πάγο. Και εδώ δεν ξεχνάμε τις ελαστικές καλύπτρες για τα αιχμηρά τους άκρα κατά την μεταφορά.

ΚΡΑΜΠΟΝ PETZL 6 ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΑΦΗΣ UNIVERSAL

Δες τις λεπτομέρειες >>

Belay

Τεχνική και σύστημα ασφάλειας που εμποδίζει έναν αναρριχητή να πέσει. Την χρησιμοποιεί ένας στάσιμος αναρριχητής και την εφαρμόζει είτε στον ανερχόμενο ορειβάτη είτε σε αυτόν που κατεβαίνει. Περιλαμβάνει προστασία με σχοινιά, άγκυρες, ειδικές συσκευές belay καθώς και τεχνικές δεσιμάτων.

Καραμπίνερ ή μπίνερ

Ειδικοί μεταλλικοί κρίκοι (συνήθως από αλουμίνιο) ασφαλείας με ειδικό βιδωτό άνοιγμα στη μέση στους οποίους μπορείς να περάσεις και να ασφαλίσεις τα σχοινιά σου ή να τα περάσεις μέσα σε άγκυρες ή να συνδέσεις μεταξύ τους διαφορετικά μέρη του αναρριχητικού συστήματος.

Bouldering

Είναι η αναρρίχηση σε έναν μικρό βράχο και κοντά στο έδαφος χωρίς την χρήση προστατευτικών σχοινιών. Συνήθως οι αναρριχητές ή οι αρχάριοι χρησιμοποιούν το bouldering για να κάνουν εξάσκηση σε τραβέρσες, μεταφορά βάρους στα χέρια και στα πόδια και τεχνικές πιασίματος και τοποθέτησης χεριών και ποδιών σε σχισμές του βράχου. Πολλές φορές βάζουν ένα προστατευτικό στρώμα στη βάση του βράχου που ανεβαίνουν.

https://terramare.com.gr/mil-013/

Free solo

Αναρρίχηση και πάλι χωρίς προστατευτικό σχοινί αλλά με την διαφορά ότι στο free solo ο αναρριχητής ανεβαίνει σε διαδρομές κανονικές οι οποίες βρίσκονται και ανεβαίνουν πολύ πάνω από το έδαφος. Είναι τεχνική υψηλού ρίσκου και επικινδυνότητας. Στο αναρριχητικό φεστιβάλ της Καλύμνου οι συμμετέχοντες (έμπειροι αναρριχητές) κάνουν free solo σε βράχους πάνω από την θάλασσα – τους πηγαίνουν εκεί βάρκες – και μπορούν να πέσουν μέσα στο νερό αν χάσουν την ισορροπία τους.

Pitch

Το τμήμα αναρρίχησης ανάμεσα σε δύο σημεία περίδεσης (belay points).

Πεζοπορία - Ορειβασία - Αναρρίχηση: Οδηγός Ορολογίας για Αρχάριους
ΖΩΝΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ STUBAI TRIPLE 9980

Δες τις λεπτομέρειες >>