Αν είσαι λάτρης της φύσης, θα σε ενδιαφέρουν σίγουρα οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου από την πόλη. Αν μάλιστα σου αρέσει το βουνό, μπορείς να επιλέξεις να μείνεις σε κάποιο καταφύγιο.
Στη χώρα μας έχουμε την τύχη να έχουμε πολλά βουνά, και συνεπώς υπάρχουν αρκετά καταφύγια.
Τα καταφύγια είναι εξ’ ορισμού ορειβατικά καταλύματα, απευθύνονται δηλαδή σε ορειβάτες που θέλουν να διανυκτερεύσουν κάπου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το ορειβατικό καταφύγιο «έχει κύριο σκοπό την ημερήσια ή ολιγοήμερη εξυπηρέτηση ορειβατών, αναρριχητών, πεζοπόρων, φυσιολατρών, χιονοδρόμων και ερευνητών της φύσης» (ΦΕΚ 398Β’/27-2-2004).
Πολλά καταφύγια πάντως είναι προσβάσιμα και με αμάξι.
Τα καταφύγια λειτουργούν ανάλογα με την περιοχή και τις εκάστοτε καιρικές συνθήκες.
Όσα βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο, όπως για παράδειγμα τα καταφύγια στον Όλυμπο, είναι κατά κανόνα ανοιχτά κατά τη θερινή περίοδο (Μάιο έως Οκτώβριο).
Άλλα πάλι είναι ανοιχτά όλο το χρόνο, όπως για παράδειγμα τα καταφύγια Μπάφι και Φλαμπούρι στην Πάρνηθα. Η χωρητικότητα κυμαίνεται από λίγα άτομα σε περισσότερα από 100.
Πώς είναι ένα καταφύγιο;
Φαντάσου ένα μεγάλο ξενώνα με κοινόχρηστους χώρους. Τα καταφύγια έχουν έναν ή περισσότερους κοιτώνες, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με στρώματα ή κρεβάτια τύπου κουκέτα, καθώς και κάποιες κουβέρτες.
Υπάρχουν επίσης και κοινόχρηστες τουαλέτες, και ενδεχομένως ντουσιέρες – ρώτα όμως πριν πας, για να είσαι σίγουρος.
Κάποια καταφύγια σερβίρουν φαγητό, ενώ άλλα έχουν κοινόχρηστη κουζίνα την οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις μετά από συνεννόηση με τον υπεύθυνο.
Αν έχεις πάει στρατό, ίσως σου θυμίζει κάτι.
Τι πρέπει να κάνω για να μείνω σε καταφύγιο;
Αν έχεις μεγάλη παρέα, ή ανήκεις σε κάποιο σύλλογο (ορειβατικό, φυσιολατρικό ή άλλο), μπορείς να κλείσεις ολόκληρο το καταφύγιο.
Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να επικοινωνήσεις με τον υπεύθυνο, και συνήθως να δώσεις κάποια προκαταβολή. Υπολόγισε ότι, ακόμη κι αν έχεις κλείσει ολόκληρο το καταφύγιο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να μείνουν και επιπλέον άτομα, τα οποία βρέθηκαν στην περιοχή και δεν είχαν προνοήσει να κλείσουν θέσεις.
Μπορείς επίσης να κλείσεις θέσεις για μεμονωμένα άτομα, και με την ευκαιρία να κάνεις και νέες γνωριμίες.
Τι να πάρω μαζί μου;
Προτού ξεκινήσεις για την εκδρομή σου, σκόπιμο είναι να ρωτήσεις τί παρέχει το καταφύγιο (π.χ. κουβέρτες, μαγειρικά σκεύη, κάποια βασικά είδη μαγειρέματος, χαρτί υγείας κτλ).
Εμείς σου προτείνουμε να πάρεις μαζί σου τα εξής:
Έναν καλό υπνόσακο, γιατί εκτός που οι κουβέρτες δεν είναι πάντα αρκετές για όλους, στα καταφύγια συχνά κάνει πολύ κρύο. Ειδικά αν είσαι κρυουλιάρης, μην το αμελήσεις.
Ένα ζευγάρι ωτοασπίδες, ειδικά αν κοιμάσαι ελαφρά. Πίστεψέ μας, το ροχαλητό ακούγεται πολύ δυνατότερα στο βουνό.
Εεφόσον επιτρέπεται το μαγείρεμα, πάρε μαζί σου μαγειρικά σκεύη και ένα γκαζάκι με εστία υγραερίου. Τα σκεύη αυτά δεν θα πάνε χαμένα, γιατί μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις και το καλοκαίρι στο camping, ενώ το γκαζάκι είναι χρήσιμο και για τον καφέ σου στο σπίτι.
Φαγητά και ποτά για να μοιραστείς με την παρέα σου αλλά και τα νέα άτομα που θα γνωρίσεις.
Χαρτί υγείας. Στο βουνό δεν υπάρχουν περίπτερα.
Ένα φακό κεφαλής – αν σηκωθείς τη νύχτα για να πας στο μπάνιο, θα σου χρειαστεί οπωσδήποτε.
Ένα ζευγάρι σαγιονάρες / παντόφλες / κάλτσες για χρήση εντός του καταφυγίου. Τα ορειβατικά σου παπούτσια δεν είναι πολύ καθαρά, αλλά ούτως ή άλλως απαγορεύεται η χρήση τους μέσα στο καταφύγιο.
Τα ρούχα σου για το βουνό και γενικά τα προσωπικά σου αντικείμενα. Ως προς τα ρούχα, προτείνουμε να πάρεις μαζί σου τουλάχιστον μια ισοθερμική μπλούζα καλής ποιότητας – μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις ακόμη και στον ύπνο.
Ωραία όλα αυτά, αλλά 60 άτομα στον ίδιο χώρο μήπως είναι πολλά;
Αν δεν είσαι τύπος των μαζικών συγκεντρώσεων και θέλεις το χώρο σου, μάλλον δεν θα σε ενθουσιάσει η ιδέα του καταφυγίου, ειδικά μετά από μια πολύωρη πεζοπορία.
Από την άλλη βέβαια, είναι μια ευκαιρία να περάσεις ποιοτικό χρόνο με την παρέα σου, να γνωρίσεις καινούργιο κόσμο, και να θυμηθείς λίγο τα μαθητικά / φοιτητικά σου χρόνια.
Αν μένεις στην Αθήνα και δεν είσαι σίγουρος ότι σου αρέσει η ιδέα του καταφυγίου, σου προτείνουμε να πας μια μονοήμερη εκδρομή σε κάποιο από τα καταφύγια της Πάρνηθας, και να δεις πώς σου φαίνεται.
Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, τα καταφύγια αυτά διοργανώνουν διάφορα events πεζοπορίας, για τα οποία μπορείς να ενημερωθείς από τις ιστοσελίδες τους ή από το Facebook. Πάρε την παρέα σου, και δοκίμασέ το.
Ωραία, δηλαδή στο καταφύγιο θα κάνουμε πάρτι!
Ίσως σε απογοητεύσουμε, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι.
Μην ξεχνάς ότι ο κύριος σκοπός του καταφυγίου είναι να εξυπηρετεί ορειβάτες, πεζοπόρους και άλλες κατηγορίες ατόμων που αγαπούν τη φύση.
Μην ετοιμάζεσαι λοιπόν για ακατάσχετο ξενύχτι, και δώσε λίγη προσοχή στον κανονισμό του καταφυγίου.
Σε γενικές γραμμές, θα χρειαστεί να ακολουθήσεις τα παρακάτω:
- Φρόντισε για την καθαριότητα και τάξη μέσα και έξω από το καταφύγιο. Αυτό σημαίνει να μην κυκλοφορείς παντού με τα λασπωμένα σου μποτάκια, αλλά και να μην τρως στο κρεβάτι. Γενικά άφησε το χώρο όπως θα ήθελες να τον βρεις.
- Ρώτα για τη χρήση της κουζίνας (σε κάποια καταφύγια δεν επιτρέπεται), και άφησέ την καθαρή αν τη χρησιμοποιήσεις.
- Σεβάσου τις ώρες ησυχίας, και γενικότερα μην κάνεις άσκοπο θόρυβο. Να γνωρίζεις επίσης ότι η χρήση μουσικής απαγορεύεται – αν υποκύψεις στον πειρασμό και φέρεις την κιθάρα, υπολόγισε ότι κάποιοι θέλουν να σηκωθούν στις 6 το πρωί για να συνεχίσουν την πεζοπορία τους.
- Καλό το κρασάκι, αλλά απόφυγε την κατάχρηση. Άσχετα με τις ιστορίες που έχεις ίσως ακούσει, το καταφύγιο δεν είναι κατά τεκμήριο χώρος οινοποσίας. Στην τελική, αυτό μπορείς να το κάνεις και στο σπίτι σου.
- Στα καταφύγια απαγορεύονται τόσο τα ζώα, όσο και τα κυνηγητικά όπλα. Αν λοιπόν έχεις είτε το ένα είτε το άλλο, να γνωρίζεις ότι θα πρέπει να μείνει έξω τη νύχτα.
- Και ένα τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό – το κάπνισμα δεν επιτρέπεται στα καταφύγια. Αν είσαι καπνιστής σεβάσου το, και δώσε το καλό παράδειγμα και στους άλλους.
Σε κάθε περίπτωση, αν έχεις αμφιβολίες, ρώτα τον υπεύθυνο, ο οποίος είναι εκεί για την ασφάλειά σου.
Αν έχεις πάει σε κάποιο καταφύγιο, μας ενδιαφέρει η άποψή σου. Πώς σου φάνηκε; Τι σου άρεσε περισσότερο; Υπήρχε κάτι που δεν σου άρεσε; Αν θέλεις, άφησέ μας ένα σχόλιο παρακάτω.