Εδώ είμαστε λοιπόν σε ένα κρίσιμο «εργαλείο» του εξοπλισμού μας. Το σακίδιο πλάτης.
Η επιλογή για το σωστό σακίδιο έχει να κάνει με το που θα το χρησιμοποιείς. Άλλο θα διαλέξεις για κοντινές διαδρομές, άλλο για μακρινές ή/και πολυήμερες διαμονές στα βουνά. Τα σακίδια πλάτης διαφέρουν σε αρκετά χαρακτηριστικά και όσο πιο απαιτητική είναι η διαμονή στην ύπαιθρο ή η ορειβασία τόσο πιο τεχνικό σακίδιο πλάτης χρειάζεσαι.
Εδώ θα σου εξηγήσουμε τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά και τις διαφορές και σε επόμενο άρθρο θα πάμε ακόμη πιο βαθιά αναλόγως τη χρήση. Δεν είναι τυχαίο ότι αναφέραμε το σακίδιο πλάτης σαν «εργαλείο».
Ένα είναι σίγουρο. Ότι αυτό το «εργαλείο» είναι πολυμορφικό. Δεν είναι ένα απλό «ρούχο» που θα το ρίξεις επάνω σου και θα το φορέσεις όπως να’ναι.
Οι 3 κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ενός σακιδίου είναι:
- Χωρητικότητα (μετριέται σε λίτρα)
- Χαρακτηριστικά του σακιδίου (κορδονάκια, δέστρες, θήκες, κλπ)
- Ο λόγος χρήσης
Τα δύο SOS κύρια σημεία
- Το σακίδιο που θέλετε πρέπει να ταιριάζει στο μήκος του δικού σας κορμού. Τα σωστά σακίδια αναφέρουν νούμερα επάνω. Το μέτρημα γίνεται από τους ώμους έως το πάνω μέρος των γοφών.
- Το σακίδιο δεν στηρίζεται στους ώμους όπως πολλοί πιστεύουν. Αντίθετα το 80% του βάρους του σακιδίου στηρίζεται στη μέση/γοφούς σας. Πρέπει η ζώνη μέσης να σας κάνει και να στηρίζεται σωστά. Ειδικά οι γυναίκες πρέπει να το προσέξουν αυτό, όπως και να ψάξουν για σακίδιο που στην περιοχή του στήθους οι ιμάντες δεν δημιουργούν πρόβλημα.
Η χωρητικότητα ενός σακιδίου πλάτης
Όπως είπαμε μετριέται σε λίτρα. Έτσι έχουμε:
Του «Σαββατοκύριακου» (25-45 λίτρα)
Χρειάζεται όταν απλά ταξιδεύεις ελαφρά χωρίς απαιτήσεις να έχεις μαζί ειδικό εξοπλισμό. Αυτά που θες να έχεις μαζί σου φτάνουν για 1-3 νύχτες, οπότε αντίστοιχα έχεις φροντίσει και για τον ανάλογο ειδικό ρουχισμό που δεν πιάνει χώρο, αλλά είναι αποτελεσματικός για αυτό που θες (midlayers, ισοθερμικό, βερμούδες, εσώρουχα, κλπ).
Σε αυτή την κατηγορία κοντά είναι και τα σακίδια ημέρας (daypacks).
Για πολυήμερα ταξίδια (50-65 λίτρα)
Κατάλληλο για 3-5 νύχτες και συνήθως αποτελεί και την πιο δημοφιλή κατηγορία για ταξίδια που γίνονται σε σχετικά ζεστό καιρό. Λόγω της χωρητικότητάς τους είναι κατάλληλα και για πιο ειδική χρήση όπου θα πάρετε και κάποιο έξτρα τεχνικό εξοπλισμό. Θα τα λέγαμε «σακίδια πασπαρτού» μια που εύκολα παίζουν μεταξύ του Σαββατοκύριακου αλλά και σε κάτι πιο ειδικό.
Για μεγάλα ταξίδια (70+ λίτρα)
Συνήθως είναι για πάνω από 5 νύχτες. Τα προτιμούν όσοι ασχολούνται με χειμερινές πεζοπορίες γιατί μπορείτε να χωρέσετε εκεί μέσα επιπλέον ρούχα (π.χ. fleece), ένα καλό και ζεστό υπνόσακο, αλλά και μια σκηνή με τα παρελκόμενα της. Εάν έχετε παιδιά σίγουρα θα κουβαλήσετε ένα καλό μέρος από τα δικά τους πράγματα στο σακίδιο αυτό.
Χαρακτηριστικά του σακιδίου
Με γνώμονα πάντα το λόγο για τον οποίο θα το χρησιμοποιήσετε, τα σωστά σακίδια έχουν μια σειρά χαρακτηριστικά, ανάλογα φυσικά και με το μέγεθος του σακιδίου. Για παράδειγμα ένα daypack δεν θα έχει εξεζητημένο πλαίσιο στήριξης γιατί είναι μικρό.
Να δούμε τα βασικά όμως που καλό είναι να έχουν τα σακίδια γιατί είναι χρήσιμα και δεν έχουν φτιαχτεί τυχαία.
- Πλαίσιο στήριξης: Διαφοροποιείται σε εσωτερικό και εξωτερικό πλαίσιο και αποσπώμενο. Φυσικά τα χωρίς πλαίσιο είναι πιο ελαφρά για μικρής διάρκειας πεζοπορίες αλλά «κάθονται» διαφορετικά στην πλάτη.
- Εξαερισμός: Ο σχεδιασμός του σακιδίου πρέπει να αφήνει το σωστό κενό -με τη σωστή δομή- ώστε η πλάτη να αναπνέει όσο το δυνατόν καλύτερα και να μην ιδρώνει. Έτσι δεν συγκεντρώνεται εκτενής υγρασία σε εκείνη την περιοχή και αποφεύγεται η δυσφορία μαζί με κινδύνους για κρυολογήματα. Άλλα έχουν «καμινάδες» εξαερισμού για τον ίδιο λόγο.
- Προσβασιμότητα σε αποθήκευση: Αφορά τα επιμέρους ανοίγματα και τσέπες/θήκες, επάνω, γύρω και κάτω από το σακίδιο ώστε εύκολα και γρήγορα να έχετε πρόσβαση στο εσωτερικό. Φυσικά παίζει ρόλο και πως θα διατάξετε το περιεχόμενο μέσα.
- «Τσέπες»: Αφορά τις τσέπες στον κορμό του σακιδίου, όπως και αυτές στις ζώνες που δένουν στο σώμα σας. Τα ειδικά και πιο τεχνικά σακίδια έχουν και θήκες για πτυοσκάπανα για το χιόνι.
- Καπάκια (πάνω μέρος): Υπάρχουν διαφόρων τύπων με επιπλέον αποθηκευτικό χώρο ή όχι, όπως και με έξτρα δεσίματα κορδονιού για να ασφαλίζει το πάνω μέρος και να μην μπαίνουν π.χ. νερά.
- Ζώνη σακιδίου: Υπάρχουν εκείνα με επιπλέον «μαξιλαράκι» σε εκείνη την περιοχή ώστε τα σημεία της μέσης να δέχονται λιγότερη πίεση στην πεζοπορία.
- Θηλιές και δίχτυα: Είναι θηλιές για να κρεμιούνται πράγματα που θέλουμε να απελευθερώνουμε γρήγορα, και να είναι εύκολα προσβάσιμα, όπως π.χ. τα μπατόν.
- Θήκη για μπουκάλι: ΟΚ, αυτό είναι αυτονόητο τι σημαίνει.
- Ανακλαστικές γραμμές: Ενισχύουν την ορατότητα σε κακές καιρικές συνθήκες ή τη νύχτα.
- Ειδικές θήκες: Για χάρτη τσέπης και ανθεκτικό κορδόνι web για γρήγορη και εύκολη αποθήκευση.
Τώρα λοιπόν ξέρετε τι να ρωτήσετε πριν αγοράσετε ένα σακίδιο. Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να λαμβάνετε και τη συνέχεια αυτών των ειδικών άρθρων.
Εδώ μπορείτε να δείτε μερικές πολύ καλές ιδέες για σακίδια πλάτης.