Fleece Τζάκετ: Η Ασπίδα σου Κατά του Κρύου

Fleece τζάκετ: η ασπίδα σου κατά του κρύου

Όσο προχωράει ο χειμώνας και ο καιρός κρυώνει, τόσο πιο ζεστά ρούχα θέλεις. Και τι καλύτερο από ένα ζεστό, πανάλαφρο, χουχουλιάρικο fleece, ή «φλισάκι» επί το Eλληνικότερον. Είναι η ασπίδα σου (ΟΚ… μια από όλες) στην πεζοπορία.

Τα ρούχα fleece είναι σχετικά νέα εφεύρεση. Τα πρώτα ρούχα fleece, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, ήταν φτιαγμένα από συνθετικά υλικά σε συνδυασμό με μαλλί. Σιγά σιγά το μαλλί αφαιρέθηκε, αλλά αυτό δημιούργησε ένα πρόβλημα – τα πρώτα αμιγώς συνθετικά fleece δεν επέτρεπαν στον ιδρώτα να εξατμιστεί.

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα σημερινά ποιοτικά fleece τζάκετ είναι φτιαγμένα αποκλειστικά από συνθετικά υλικά, τα οποία κρατάνε τη ζέστη κοντά στο σώμα, αλλά παράλληλα είναι διαπνέοντα. Αν έχεις οικολογική συνείδηση, μπορείς να αναζητήσεις κάποια fleece τζάκετ που φτιάχνονται από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Ποιο fleece να επιλέξω;

Έχουν όλα τα fleece τις ίδιες ιδιότητες; Όχι βέβαια! Ποιότητα από ποιότητα διαφέρει πολύ, και αξίζει να μελετήσεις κάποια πράγματα για να αποφασίσεις ποιο fleece είναι το κατάλληλο για σένα.

Ανάλογα με το βάρος τους και την τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους, τα fleece χωρίζονται σε κατηγορίες. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν την κλίμακα Polartec με τρεις διαβαθμίσεις: 100, 200 και 300. Όσο μεγαλύτερο το νούμερο, τόσο ζεστότερο (και βαρύτερο) το τζάκετ. Σκέψου τη χρήση που θα κάνεις, και διάλεξε!

Για καθημερινή χρήση και χαλαρές καταστάσεις: Lightweight – Microfleece και 100άρια

Τα fleece αυτής της κατηγορίας φοριούνται είτε μόνα τους ως base layer, είτε συνήθως ως mid layer πάνω από ένα απλό ή ισοθερμικό μπλουζάκι. Είναι ελαφριά και διαπνέοντα, ενώ παράλληλα είναι ελαστικά και άνετα, επιτρέποντας την κίνηση. Τα fleece αυτά ενδείκνυνται για καθημερινή χρήση, και μπορούν να φορεθούν ως mid layer κάτω από άλλα τζάκετ (softshell, hardshell ή και πουπουλένια), για πιο απαιτητικές περιστάσεις.

Fleece τζάκετ: η ασπίδα σου κατά του κρύου

Δες  >>

Για outdoors δραστηριότητες και όχι μόνο: Midweight – 200άρια

Τα fleece τζάκετ αυτής της κατηγορίας είναι κατάλληλα για πολλές περιπτώσεις, και ενδείκνυνται για δραστηριότητες στο βουνό και γενικότερα outdoors. Είναι φτιαγμένα από ελαστικά νήματα, προσφέροντας άνεση και ελευθερία κινήσεων, ενώ οι λεπτομέρειες (τσέπες, φερμουάρ, κολάρο) κάνουν τη διαφορά. Έχουν μεγάλη αντοχή στην τριβή και την υγρασία, κρατάνε τη ζέστη κοντά στο σώμα και παράλληλα απομακρύνουν τον ιδρώτα.

Fleece τζάκετ: η ασπίδα σου κατά του κρύου

Δες  >>

Τα τζάκετ της κατηγορίας αυτής είναι τα πιο δημοφιλή, διότι μπορούν να συνδυαστούν με πολλά διαφορετικά ρούχα, και να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιπτώσεις εκτός από την πεζοπορία, είτε ως mid layer είτε ως outer layer.

Fleece τζάκετ: η ασπίδα σου κατά του κρύου

Δες  >>

Για πολικό ψύχος, ή απλά αν κρυώνεις πολύ: Heavyweight – 300άρια

Αν κρυώνεις πολύ, ή αν βρίσκεσαι συχνά σε χαμηλές θερμοκρασίες, υπάρχουν fleece τζάκετ με ενισχυμένη επένδυση τα οποία προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή μόνωση από το κρύο.

Τα τζάκετ αυτά είναι αρκετά βαριά, και συνήθως αποτελούν το outer layer εξαιτίας του όγκου τους. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερος ο όγκος τους, τόση περισσότερη ζέστη συγκρατούν. Υπολόγισε λοιπόν ότι αν κινείσαι πολύ θα ιδρώσεις σίγουρα. Για αυτούς τους λόγους, αν ψάχνεις για ένα τζάκετ για active δραστηριότητες, προτίμησε καλύτερα ένα στην κατηγορία midweight.

Κάποια από τα τζάκετ αυτά είναι ιδανικά για πιο σπορ εμφανίσεις, ενώ άλλα μπορούν να φορεθούν σε καθημερινή βάση. Το κοινό χαρακτηριστικό τους όμως είναι ότι θα σε κρατήσουν ζεστό!

Fleece τζάκετ: η ασπίδα σου κατά του κρύου

Δες  >>

Ιδιότητες των ρούχων fleece

Ένα καλό, ποιοτικό fleece είναι απλά το τέλειο ρούχο για το κρύο. Είναι ζεστό και πολύ ελαφρύ, επιτρέπει στο δέρμα να αναπνέει και στεγνώνει γρήγορα μετά το πλύσιμο γιατί είναι υδρόφοβο – απορροφά μόλις το 1% του βάρους του σε νερό!

Ένα πουλόβερ ή τζάκετ fleece είναι ιδανικό για όλες τις περιπτώσεις που χρειάζεσαι έξτρα προστασία από το κρύο χωρίς το βάρος – για χαλαρό περπάτημα στην παραλία, για μια βόλτα στην πόλη, στα ταξίδια σου, για μια εκδρομή στο βουνό, και βέβαια για οποιαδήποτε outdoors δραστηριότητα απαιτεί σωματική προσπάθεια (hiking, trekking κτλ).

Αν θέλεις να πολλαπλασιάσεις τη μόνωση, μπορείς να φορέσεις από μέσα ένα ισοθερμικό, που λειτουργεί ως base layer.  Το βασικό πλεονέκτημα των fleece είναι ότι είναι πολύ ζεστά αναλογικά με το βάρος τους. Όσο πιο βαρύ το fleece, τόσο πιο ζεστό είναι και τόσο καλύτερη μόνωση προσφέρει από το κρύο.

Επίσης, ανάλογα με την τεχνολογία με την οποία είναι φτιαγμένα, κάποια fleece είναι πιο ζεστά – για παράδειγμα, τα fleece με την ένδειξη polartec είναι τέσσερις φορές πιο ζεστά από τα απλά fleece ίδιου βάρους. Αυτό συμβαίνει διότι ο τρόπος επεξεργασίας των πολυεστερικών ινών στα polartec fleece είναι διαφορετικός, και κρατάει περισσότερη θερμότητα κοντά στο σώμα. Σημείωσε ότι τα fleece δεν παρέχουν κατά κανόνα προστασία από τον αέρα ή τη βροχή, οπότε αν βρεθείς σε τέτοιες συνθήκες θα χρειαστεί να κάνεις συνδυασμό με ένα αντιανεμικό τζάκετ, ένα αδιάβροχο μπουφάν ή ένα άλλο outer layer της προτίμησής σου.  Τέλος, υπάρχουν κάποια fleece  τζάκετ με κάποιο βαθμό αδιαβροχοποίησης ή αντοχής στον αέρα, τα οποία όμως δεν έχουν τον ίδιο βαθμό διαπνοής με τα απλά fleece.. Στις περισσότερες περιπτώσεις, και ιδιαίτερα για active δραστηριότητες, πιθανώς να σε βολέψει καλύτερα ο συνδυασμός διαφορετικών layers.

Υπάρχουν διαφορετικά στυλ fleece;

Αν δίνεις ιδιαίτερη σημασία στο στυλ, θα δεις ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη fleece. Με λεία, ξυρισμένη, χνουδωτή η βελουτέ όψη, με γούνα ή χωρίς, και σε ποικιλία χρωμάτων και υφάνσεων, σίγουρα θα βρεις ένα ή περισσότερα που θα σου αρέσουν.

Για παράδειγμα, μπορείς να προτιμήσεις ένα τζάκετ που μοιάζει λίγο με μάλλινο.

Fleece τζάκετ: η ασπίδα σου κατά του κρύου
ΖΑΚΕΤΑ ΑΝΔΡΙΚΗ MILLET HICKORY FLEECE NAVY BLUE

Δες  >>

Υπάρχουν επίσης και υβριδικά τζάκετ, όπως αυτό το οποίο είναι συνδυασμός fleece με πούπουλο.

TRACK SHELL F-ZIP /BLACK

Δες  >>

Για ιδιαίτερο στυλ σε γυναικεία τζάκετ, προτείνουμε αυτά με όψη βελούδου. Τα συγκεκριμένα μάλιστα μπορούν να «ενωθούν» με κάποιο εξωτερικό layer, για ακόμη περισσότερη προστασία από το κρύο.

Fleece τζάκετ: η ασπίδα σου κατά του κρύου

Δες  >>

Πώς ξεχωρίζω ένα ποιοτικό fleece;

Αν έχεις απαιτήσεις από το fleece σου, και ειδικότερα αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, είναι πολύ βασικό να επενδύσεις σε ένα ρούχο επώνυμης εταιρείας που εξειδικεύεται σε ρούχα outdoors. Σε βάθος χρόνου, τα fleece αυτά παραμένουν σαν καινούργια, διατηρούν το χρώμα τους, το σχήμα τους και την πυκνότητα του υλικού και δεν ξεφτίζουν, οπότε θα το έχεις για πολλά χρόνια.

Συντήρηση των ρούχων fleece

Τα ρούχα fleece δεν θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα, αλλά πρόσεξε να μην τα φέρεις πολύ κοντά στη φωτιά γιατί κινδυνεύουν να λιώσουν. Για να τα διατηρήσεις σε καλή κατάσταση, πλένε τα πάντα σε χαμηλή θερμοκρασία και μη χρησιμοποιείς σίδερο και στεγνωτήριο, όπως εξάλλου και για όλα τα ρούχα από συνθετικές ίνες.

Εάν δεν το έχεις δει πάτα στο banner και δες πως ντυνόμαστε στο βουνό ανάλογα με τον καιρό που κάνει.

Πως συνδυάζουμε τα ρούχα στην πεζοπορία