Είναι γεγονός ότι αυτή την εποχή του χρόνου, τα βουνά μας φοράνε τα πορτοκαλοκόκκινα τους και ο φθινοπωρινός καμβάς της φύσης είναι γεμάτος από χρώματα και ένταση.

Ο καιρός είναι ακόμα καλός χωρίς να μας ταλαιπωρεί η ζέστη και τα μονοπάτια είναι στην καλύτερη φάση τους.

Οι καστανιές προσφέρουν άφθονα τους καρπούς τους και τα μανιτάρια κάνουν πανηγυρικά την εμφάνισή τους σχεδόν σε κάθε μας βήμα.

Πάμε λοιπόν να προτείνουμε φθινοπωρινές εξορμήσεις για πεζοπορία – από εύκολες μέχρι πιο δύσκολες.

Δάσος Φολόης – Νομός Ηλείας

Σε απόσταση 25χλμ από την Ολυμπία, στο οροπέδιο της Φολόης, σε μία έκταση που αγγίζει τα 42,000 στρέμματα, βρίσκεται ένα από τα σπανιότερα αυτοφυή δρυοδάση της Ευρώπης και το μοναδικό των Βαλκανίων.

Οι πανύψηλες βελανιδιές δημιουργούν μια φυσική σκεπή στο δάσος που το κάνουν μοναδικό και εντυπωσιακό. Ιδανικό για αρχάριους πεζοπόρους και για όλη την οικογένεια, καθώς είναι εντελώς επίπεδο λόγω της θέσης του στο ομώνυμο οροπέδιο.

Ένα ζευγάρι αναπαυτικά παπούτσια τύπου trail θα είναι ό,τι πρέπει για την εύκολη αυτή βόλτα σας. Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί ένα καλάθι για το πικνίκ σας.

Επισκεφτείτε επίσης τα γύρω χωριά (στην Λάμπεια θα βρείτε ταβερνάκια, καφενεία και όμορφους ξενώνες) και το Μουσείο Φολόης στο οποίο θα πάρετε χρήσιμες πληροφορίες για το δάσος και αναλυτικές προτάσεις για τις ωραιότερες διαδρομές του.

TIP: Προμηθευτείτε το νόστιμο ντόπιο μέλι της περιοχής.

Καστανόδασος Κοσμά – Νομός Αρκαδίας

Φθινόπωρο ίσον κάστανα οπότε….

Ανεβαίνουμε στον Κοσμά, το πανέμορφο ορεινό παραδοσιακό χωριό σκαρφαλωμένο στα 1150μ. του Πάρνωνα στα όρια των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας, απέχει μισή ώρα εξίσου από το παραθαλάσσιο Λεωνίδιο και το (σχεδόν) καμπίσιο Γεράκι.

Εκεί στις παρυφές του χωριού, σε μία έκταση πολλών στρεμμάτων, δεσπόζει το περίφημο καστανόδασος του Κοσμά, από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Οι καστανιές εδώ αυτή την εποχή έχουν την τιμητική τους.

Προτείνουμε 2 διαδρομές, η μία είναι περίπου 2χλμ  και είναι κυκλική, ξεκινά πριν το Σχολείο και θα σας βγάλει κυκλικά από την άλλη πλευρά του χωριού. Η 2η πιο μεγάλη – 9,4 χλμ ξεκινά κι αυτή από το Σχολείο του Κοσμά για να καταλήξει στο Κοσμίτικο πηγάδι (έναν μικρό ερειπωμένο οικισμό με ένα γραφικό εκκλησάκι) με επιστροφή από την ίδια διαδρομή διασχίζοντας ένα από τα μεγαλύτερα καστανοδάση της Ελλάδας.

TIP: Αφήστε χώρο στο σακίδιο σας για να βάλετε τα κάστανα που θα μαζέψετε.

Προσοχή! Μαζεύουμε ό,τι έχει πέσει στο έδαφος. Τα κάστανα έχουν ανοίξει το ακανθώδες περίβλημα τους και εμείς μαζεύουμε τα φρέσκα κάστανα που βρίσκονται μέσα τους.

Καστάνιτσα – Νομός Αρκαδίας

Κι άλλες καστανιές. Ανάμεσα σε δύο πλαγιές, στα 840μ υψόμετρο, σε μια αμφιθεατρική τοποθεσία του Πάρνωνα βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα ορεινά χωριά της Κυνουρίας το οποίο έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα και αποτελεί διατηρητέο οικισμό.

Πυκνά δάση από καστανιές, έλατα και πλατάνια συνθέτουν το τοπίο γύρω από την Καστάνιτσα.

Το μεγάλο καστανόδασος που περιβάλλει το χωριό έχει έκταση 4,500 στρέμματα και στο παρελθόν η σοδειά από τα κάστανα ξεπερνούσε τους 400 τόνους.

Προτείνουμε να κάνετε πεζοπορία στο Φαράγγι της Μαζιάς το οποίο ξεκινά μετά την Καστάνιτσα σε δασικό δρόμο όπου υπάρχει και χαρακτηριστική σήμανση.

Το φαράγγι διασχίζεται από ρέμα και περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση κυρίως πλατάνια αλλά και από μεγάλους βράχους.

Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ενώνει την Καστάνιτσα με τον Πραστό (περνώντας μέσα από το καστανόδασος) την παλιά πρωτεύουσα της Τσακωνιάς με τα πέτρινα πυργόσπιστα.

Πολύ ωραίες διαδρομές και τα υπόλοιπα μονοπάτια γύρω από την Καστάνιτσα  που ανηφορίζουν προς την κορυφή του Πάρνωνα ή καταλήγουν στα 2 εξίσου γοητευτικά γειτονικά χωριά της, την Σίταινα και τον Πλάτανο.

Για την διάσχιση σε φαράγγι ένα πεζοπορικό μποτάκι που θα αγκαλιάζει όλο τον αστράγαλο και θα προσφέρει την απαιτούμενη άνεση και ασφάλεια στο πόδι σας συνδυάζοντας άριστα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι αυτό:

Ας πάρουμε τα Βουνά – Φθινοπωρινές εξορμήσεις & διαδρομές
ΜΠΟΤΑΚΙ ΑΝΔΡΙΚΟ LAFUMA M ATAKAMA II MARMOT-STONE

Δες  >>

Και γυναικείο:

Ας πάρουμε τα Βουνά – Φθινοπωρινές εξορμήσεις & διαδρομές
ΜΠΟΤΑΚΙ ΓΥΝAIKEIO LAFUMA LD ATAKAMA II ICE BLUE

Δες  >>

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα μπατόν σας τα οποία θα σας προστατεύσουν από πτώσεις σε κατηφόρες και θα σας βοηθήσουν στην καλύτερη κατανομή του βάρους του πάνω μέρους του σώματος.

Εάν το έδαφος είναι λασπώδες ένα ζευγάρι γκέτες θα σας γλυτώσει από το να λερώσετε πολύ το παντελόνι σας. Για παντελόνια πεζοπορίας που είτε είναι αδιάβροχα, είτε στεγνώνουν γρήγορα – οπότε αν σας πιάσει μια ξαφνική μπόρα, θα παραμείνετε στεγνοί για ώρες  – δείτε εδώ

Τζίντζινα – Νομός Λακωνίας

Άλλο ένα μικρό χωριό στολίδι του Πάρνωνα από την Λακωνική πλευρά αυτή τη φορά. Τα Τζίντζινα ή Πολύδροσο βρίσκεται στα 1,100μ κρυμμένο σχεδόν σε μια χαράδρα ενώ περιτριγυρίζεται από πεύκα, αιωνόβια έλατα και πλούσια βλάστηση.

Τα όμορφα πέτρινα σπίτια του είναι αμφιθεατρικά χτισμένα σε τρεις πλαγιές καθώς 2 μικρά ποτάμια διασχίζουν το χωριό και 3 πέτρινα γεφύρια ενώνουν τις γειτονιές του.

Από τα Τζίτζινα ξεκινούν 9 καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια διαφόρων βαθμών δυσκολίας.

Ένα από αυτά είναι αυτό που καταλήγει στην Κονιακίτικη βρύση και επιστρέφει στο χωριό ακολουθώντας κυκλική πορεία μέσα στο δάσος.

Η συνολική του απόσταση είναι 7,7 χλμ αλλά είναι εύκολη διαδρομή, 2,30 περίπου ωρών πορείας.

Πιο σύντομη και εύκολη διαδρομή (διαρκεί περίπου 1,5 ώρα) αλλά εξίσου όμορφη είναι το πεζοπορικό μονοπάτι από τα Τζίντζινα προς το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων το οποίο χρονολογείται στον 9ο μ.Χ. αιώνα, είναι η αρχαιότερη Μονή της Λακωνίας και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της περιοχής.

Οι αγιογραφίες της Μονής φέρουν την υπογραφή του Φώτη Κόντογλου.

TIP: επειδή ο καιρός είναι απρόβλεπτος το φθινόπωρο και αλλάζει εύκολα και γρήγορα στα βουνά, είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας το απαραίτητο αδιάβροχο τζάκετ. Το συγκεκριμένο συσκευάζεται εύκολα στο δικό του μικρό σάκο ώστε να το αποθηκεύετε γρήγορα και εύκολα όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

ΤΖΑΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ LAFUMA SHIFT GORETEX RED

Δες  >>

Διάσχιση Βουραϊκού – Νομός Αχαίας

Η διάσχιση του φαραγγιού του Βουραϊκού μπορεί να αποτελεί μία πολύ διαδεδομένη πεζοπορική πρόταση, είναι όμως must για τους λάτρεις της φύσης και όσους έχουν ακούσει πολλά αλλά δεν την έχουν δοκιμάσει.

Η διάσχιση του φαραγγιού κατά μήκος των γραμμών του οδοντωτού είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Συνήθως οι ομάδες πεζοπορίας προτιμούν την κατάβαση προς το Διακοπτό που θεωρείται ευκολότερη απ’ ότι να ανέβουν από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα.

Η συνολική διάσχιση από τα Καλάβρυτα προς το Διακοπτό διαρκεί 5-6 ώρες (η ανάβαση περισσότερο, γύρω στις 7-8 ώρες) αλλά το ομορφότερο κομμάτι της διαδρομής είναι αυτό μεταξύ Κάτω Ζαχλωρούς και Διακοπτού (13χλμ).

Όλη η διαδρομή είναι μέρος του διεθνούς μονοπατιού Ε4.

Οι καταρράκτες χειμάρρων, τα σπήλαια, η πλούσια εναλλασσόμενη βλάστηση από πλατάνια, έλατα, ελιές και πικροδάφνες δημιουργούν ένα απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο, μοναδικό στην Ελλάδα.

TIP: Από την Κάτω Ζαχλωρού μετά από 45’ πεζοπορίας μπορείτε να επισκεφτείτε τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου.

Η διαδρομή είναι σηματοδοτημένη με λευκή πινακίδα η οποία στο εσωτερικό της έχει μπλε ρόμβο.

Ένα ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο ξεκινάει από το μοναστήρι, οδηγεί στην κορυφή του βράχου, όπου υπάρχουν πύργοι και μερικά κανόνια.

Συνεχίζεται…