Μπορεί η Ελλάδα να φημίζεται για τις ακρογιαλιές της και την πλούσια ακτογραμμή της αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας καλύπτεται από βουνά.

Η πεζοπορία τείνει να γίνει μία από τις αγαπημένες ήπιες δραστηριότητες βουνού για πολύ κόσμο αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η χώρα μας είναι ένας από τους κορυφαίους αναρριχητικούς προορισμούς στον κόσμο λόγω της Καλύμνου.

Αν και υστερούμε στην προβολή των επιλογών και των τόπων αναρρίχησης στη χώρα μας – εκτός της Καλύμνου και των Μετεώρων που είναι γνωστοί αναρριχητικοί προορισμοί στο παγκόσμιο κοινό εδώ και πολλά χρόνια – η Ελλάδα προσφέρει δυνατότητες αναρριχητικών διαδρομών όλων των ειδών.

Εκτός από τα Μετέωρα και την Κάλυμνο πόλος έλξης για τους αναρριχητές αποτελούν επίσης (ενδεικτικά) η Βαράσοβα στην Αιτωλοακαρνανία, η Τήνος (στην περιοχή Εξώμβουργο), η περιοχή των Τρικάλων (Πύλη και Μουζάκι), περιοχές κοντά στην Πάτρα, στην Ηρακλείτσα της Καβάλας, στο Ναύπλιο και τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό αναρριχητικές διαδρομές στο Λεωνίδιο.

Μέσα από ετήσια Φεστιβάλ Αναρρίχησης, ένας τόπος προβάλλει και προωθεί την συγκεκριμένη αυτή δραστηριότητα ενισχύοντας την εικόνα του και την τουριστική του ανάπτυξη με ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού.

Πάμε να δούμε τα σημαντικότερα φεστιβάλ αναρρίχησης που γίνονται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Διεθνές Αναρριχητικό Φεστιβάλ Καλύμνου

Το πρώτο Φεστιβάλ Αναρρίχησης που έγινε στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον γνωστά και φημισμένα παγκοσμίως.

Η πρώτη χρονιά που πραγματοποιήθηκε ήταν το 2000 και ακολούθησαν διοργανώσεις το 2004, 2006, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 και 2018. Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Καλύμνου ενώ το 2006 την διοργάνωση ανέλαβε η διεθνής αθλητική εταιρεία Petzl με την North Face να παίρνει την διοργάνωση το 2012, 2013 και 2014.

Τα κριτήρια που κάνουν την Κάλυμνο να ξεχωρίζει ως αναρριχητικός προορισμός και να έχει κάθε χρόνο μεγάλη συμμετοχή ξένων αναρριχητών απ’ όλο τον κόσμο στο ετήσιο φεστιβάλ της είναι:

  • Η άριστη ποιότητα των ασβεστολιθικών βράχων της
  • Οι περίπου 2.500 καλά ασφαλισμένες και συντηρημένες αναρριχητικές διαδρομές της
  • Η μεγάλη ποικιλία σε βαθμούς δυσκολίας που παρουσιάζουν τα αναρριχητικά της πεδία από πολύ εύκολα για αρχάριους αναρριχητές έως πολύ δύσκολα για τους επαγγελματίες και έμπειρους της αναρρίχησης
  • Η εύκολη πρόσβαση στα πεδία
  • Η επιβλητική θέα προς την θάλασσα που κόβει την ανάσα
  • Ειδικά εκπαιδευμένη εθελοντική Ομάδα Διάσωσης για οποιοδήποτε ατύχημα συμβεί σε οποιοδήποτε αναρριχητικό πεδίο στο οποίο η πρόσβαση ιατρικής βοήθειας είναι ανέφικτη.
Τα δημοφιλέστερα Φεστιβάλ Αναρρίχησης στην Ελλάδα
ANAPPIXHTIKA ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ MILLET SIURANA BLUE

Δες τις λεπτομέρειες >>

Τα δημοφιλέστερα Φεστιβάλ Αναρρίχησης στην Ελλάδα
ΖΩΝΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ STUBAI TRIPLE 9980

 

Δες τις λεπτομέρειες  >>

Το διεθνές φεστιβάλ Καλύμνου πραγματοποιείται κάθε χρόνο το φθινόπωρο (είτε τον Οκτώβριο είτε τον Νοέμβριο) και μέχρι στιγμής έχουν λάβει συμμετοχή σε αυτό πάνω από 6.500 αναρριχητές.

Το πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αναρριχητικούς μαραθωνίους για συμμετέχοντες όλων των επιπέδων, μαθήματα αναρρίχησης, παρουσιάσεις και προβολές από καταξιωμένους και παγκοσμίου φήμης αθλητές, διαγωνισμούς, εκθέσεις φωτογραφίας, ελεύθερη αναρρίχηση σε κάθετους βράχους πάνω ακριβώς από τη θάλασσα (deep water soloing) , πολιτιστικές εκδηλώσεις, πάρτυ με dj και ζωντανή μουσική κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κάλυμνο δρα από το 2013 οργανωμένη και ειδικά εκπαιδευμένη Ομάδα Διάσωσης από εθελοντές αναρριχητές και μη που ζούνε στο νησί.

Στόχος τους η κάλυψη οποιουδήποτε αναρριχητικού ή άλλου ατυχήματος συμβεί σε δυσπρόσιτες περιοχές όπου η ιατρική βοήθεια είναι πολύ δύσκολο να φτάσει.

Φεστιβάλ Αναρρίχησης Λεωνιδίου

Η αναρρίχηση στο Λεωνίδιο έχει τη δική της ιστορία η οποία γράφεται ακόμα. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 80 με κυρίαρχο πεδίο δράσης τον επιβλητικό Κοκκινόβραχο, την ημικυκλική κόκκινη ορθοπλαγιά που υψώνεται μέχρι και 250 μέτρα βόρεια πάνω από την πόλη του Λεωνιδίου και μαγνητίζει αυτόματα το βλέμμα.

Υπήρξε έντονη αναρριχητική δραστηριότητα κυρίως τη διετία 86-87 με το άνοιγμα πολλών διαδρομών. Το 2011 ανοίγεται η πρώτη διαδρομή για τεχνικές μονού σταθερού σχοινιού ύψους 250μ.

Στο Αναρριχητικό Πάρκο Λεωνιδίου υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 1000 εξοπλισμένες διαδρομές για όλων των ειδών τα στυλ αναρρίχησης και με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της αναρρίχησης στα πεδία του Λεωνιδίου είναι το γεγονός ότι το Λεωνίδιο βρίσκεται προφυλαγμένο κατά μήκος της ακτογραμμής της Πελοποννήσου διατηρώντας τις θερμοκρασίες θερμές και τον άνεμο σταθερό ακόμα και τον χειμώνα σε αντίθεση με την Κάλυμνο όπου κατά τους χειμερινούς μήνες ο αέρας είναι ενοχλητικός και παγωμένος.

Τα δημοφιλέστερα Φεστιβάλ Αναρρίχησης στην Ελλάδα
ΚΡΑΝΟΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ STUBAI NIMBUS RED 900016

Δες τις λεπτομέρειες >>

Το φεστιβάλ αναρρίχησης στο Λεωνίδιο διοργανώθηκε για 1η χρονιά τον Νοέμβριο του 2016 με συνέχεια το 2017 και το 2018, τον ίδιο μήνα.

Διοργανώνεται από τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας όπου και πάλι έχουμε την εταιρεία Petzl ως κύριο χορηγό της εκδήλωσης.

ΦΡΕΝΟ ΧΕΙΡΟΣ PETZL ASCENSION ΔΕΞΙ

Δες τις λεπτομέρειες  >>

Στο φεστιβάλ τον Νοέμβριο του 2018 πήραν μέρος 270 Έλληνες και 451 αναρριχητές άλλων εθνικοτήτων, ανάμεσα τους πολλοί επισκέπτες από την Γαλλία και τη Γερμανία.

Στο πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ κάθε χρόνο υπάρχει αναρριχητικός μαραθώνιος, μαθήματα αναρρίχησης για αρχάριους και παιδιά, μαθήματα γιόγκα, προβολές ταινιών, κληρώσεις δώρων από τους χορηγούς, live party, παρουσιάσεις από διάσημους αναρριχητές και ειδικούς του χώρου της αναρρίχησης.

Αναρριχητικό Φεστιβάλ Φυλής

Στις παρυφές της Πάρνηθας και γύρω από το Δήμο Φυλής βρίσκονται πολλά αναρριχητικά πεδία τα οποία είναι γνωστά στους αναρριχητές από τα πρώτα βήματα της ελληνικής αναρριχητικής ιστορίας.

Τα αναρριχητικά πεδία της Φυλής βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα μεγάλο φυσικό αναρριχητικό πάρκο. Στο περίφημο πεδίο «Αχαρνείς» ξεκινούν την αναρριχητική τους εκπαίδευση πολλές σχολές αναρρίχησης των Συλλόγων της Ε.Ο.Ο.Α (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης).

Τον Απρίλιο του 2015 ο Ε.Π.Ο.Σ Φυλής με την υποστήριξη του Δήμου Φυλής και της Περιφέρειας Αττικής διοργανώνουν για πρώτη φορά ένα φεστιβάλ – ανοιχτή γιορτή αναρρίχησης για όλους. Από εκείνη την χρονιά και κάθε Απρίλιο το φεστιβάλ καθιερώνεται σε ετήσια βάση.

Στο πρόγραμμα του περιλαμβάνονται αναρριχητικοί διαγωνισμοί σε διαβαθμισμένης δυσκολίας διαδρομές, αναρριχητικός μαραθώνιος, ελεύθερη αναρρίχηση παρουσία έμπειρων εκπαιδευτών, γνωριμία με την αναρρίχηση για νέους και αρχαρίους, slackline, μαθήματα hatha yoga, dry tooling, canyoning στο φαράγγι της Γκούρας, πεζοπορία στο δάσος της Φυλής, παρουσιάσεις, ομιλίες κ.α. Highlight του φεστιβάλ η νυχτερινή αναρρίχηση για όλους σε φωτισμένο πεδίο.

ΤΣΑΝΤΑΚΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ MILLET ROCK LAND BAG

Δες τις λεπτομέρειες >>

Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση Ε.Ο.Ο.Α.

Κάθε χρόνο η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης διοργανώνει Πανελλήνια αναρριχητική συνάντηση. Τα τελευταία χρόνια η συνάντηση αυτή διεξάγεται στα Μετέωρα. Το ετήσιο αυτό ραντεβού της αναρρίχησης απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας.

Οι αναρριχητές που συμμετέχουν σε αυτή την συνάντηση θα πρέπει να είναι μέλη Συλλόγων και Σωματείων που ανήκουν στη δύναμη της Ε.Ο.Ο.Α., να είναι ασφαλισμένοι και να έχουν θεωρημένη ορειβατική ταυτότητα από την Ομοσπονδία.

Στην ετήσια αυτή συνάντηση, οι αναρριχητές έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν φίλους τους, να αναρριχηθούν σε διάφορα πεδία των Μετεώρων, να συμμετέχουν στα διάφορα δρώμενα της διοργάνωσης και να διασκεδάσουν κοντά ή μακριά από τα βράχια. Στις συναντήσεις πραγματοποιούνται παρουσιάσεις ορειβατικών και αναρριχητικών εξοπλισμών από χορηγούς, εκτέλεση αναρριχητικών διαδρομών, κληρώσεις δώρων, ομιλίες, δείπνο κ.α.

Στο κατάστημά μας θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από είδη αναρρίχησης όπως τροχαλίες, παπούτσια, σχοινιά αναρρίχησης, καραμπινέρ, κράνη  και άλλα είδη και αξεσουάρ.