Kαλοκαιρινές ορειβατικές σκηνές γιατί καλοκαίρι δεν είναι μόνο η παραλία

Kαλοκαιρινές ορειβατικές σκηνές γιατί καλοκαίρι δεν είναι μόνο η παραλία

Το καλοκαίρι, για κάποιους υπάρχει το δίλημμα «βουνό ή θάλασσα». Συνήθως κερδίζει η θάλασσα, γιατί ποιος μπορεί να αντισταθεί στις καλοκαιρινές βουτιές; Η επιλογή του βουνού, όμως, είναι μια καλή εναλλακτική λύση, γιατί προσφέρει δροσιά και ηρεμία, χωρίς τα πλήθη.

Όσοι επιλέγουν να κατασκηνώσουν στο βουνό, φροντίζουν συνήθως να στήσουν τη σκηνή τους κοντά σε κάποιο καταφύγιο, συχνά με κάποιο μικρό αντίτιμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες (γιατί καλή η φύση, αλλά η τουαλέτα καλύτερη), καθώς και τις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του καταφυγίου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που επιλέγουν την ελεύθερη κατασκήνωση, η οποία οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι στη χώρα μας δεν είναι νόμιμη. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκετε, θα χρειαστείτε μια σκηνή λίγο πιο εξειδικευμένη. Παρακάτω σας προτείνουμε μερικές ιδέες που θα κάνουν τη διαμονή σας πιο ευχάριστη.

Γιατί να επιλέξω καλοκαιρινή ορειβατική σκηνή;

Για την επιλογή καλοκαιρινής ορειβατικής σκηνής, μπορείτε αρχικά να διαβάσετε το γενικό οδηγό μας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της σωστής σκηνής camping. Παράλληλα, ισχύουν οι γενικοί κανόνες επιλογής σκηνών, όπως τους είχαμε αναφέρει σε προηγούμενό μας άρθρο. Επειδή όμως το βουνό έχει ορισμένες επιπλέον ιδιαιτερότητες, θα σας αναλύσουμε παρακάτω τα επιπλέον χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει μια σωστή καλοκαιρινή ορειβατική σκηνή camping.

Τι πρέπει να προσέξω;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε, είναι αν θα κάνετε μεγάλες πεζοπορικές διαδρομές. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεστε μια όσο το δυνατόν μικρότερη και ελαφρύτερη σκηνή.

Αν αποφασίσετε να πάτε για πρώτη φορά για camping στο βουνό, πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι οι θερμοκρασίες είναι σημαντικά χαμηλότερες από ότι στη θάλασσα. Θα σας φανεί ίσως παράξενο, αλλά ψηλά στον Όλυμπο δεν είναι απίθανες οι θερμοκρασίες κοντά στους 0 βαθμούς Κελσίου, ακόμη και το καλοκαίρι, ενώ το ψιλόβροχο είναι συνηθισμένο. Ακόμη όμως κι αν πάτε σε μικρότερο υψόμετρο, είναι καλή ιδέα να πάρετε μια σκηνή με καλή αδιαβροχοποίηση, οπωσδήποτε από 3.000 mm και πάνω και με θερμοκολλημένες ραφές, που εμποδίζουν το νερό να μπαίνει από τις ενώσεις. Επίσης, βασικό είναι η σκηνή σας να διαθέτει αδιάβροχο πάτωμα, διότι ακόμη κι αν δεν βρέξει, η υγρασία που θα συσσωρευτεί δεν είναι καθόλου μα καθόλου ευχάριστη. Ευνόητο είναι ότι θα έχετε και το κατάλληλο στρώμα camping, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ακόμη περισσότερο η υγρασία.

Και ναι μεν το βράδυ κάνει κρύο, αλλά οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται εντός της σκηνής μετά τις 10 το πρωί μπορεί να φτάσουν σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Φροντίστε οπωσδήποτε η σκηνή σας να είναι διαπνέουσα, να υπάρχει δηλαδή δυνατότητα αερισμού, και να υπάρχουν σήτες  σε δύο τουλάχιστον σημεία, ιδανικά αντικριστά ώστε να κυκλοφορεί ο αέρας.

Η ορειβατική σκηνή σας θα πρέπει επίσης να είναι ανθεκτική, δηλαδή να είναι κατασκευασμένη από υλικά που εξασφαλίζουν μεγαλύτερη αντοχή στην καταπόνηση. Αυτό περιλαμβάνει τις μπανέλες, που προτείνουμε να είναι είτε αλουμινίου είτε από ανθεκτικό fiberglass, αλλά και το πανί. Για το τελευταίο, προτείνουμε οπωσδήποτε διπλό πανί, ιδανικά με ειδική επεξεργασία (π.χ. επικάλυψη αλουμινίου) για προστασία από τις ακτίνες UV.

Οι προτάσεις μας

Μία καλή λύση για δύο άτομα, είναι η σκηνή Oztrail Hiker, η οποία έχει δύο πόρτες και δύο μεγάλα παράθυρα με σήτα, ενώ διαθέτει και προθάλαμο ώστε να αποθηκεύετε τον εξοπλισμό σας. Το εξωτερικό ύφασμα είναι αδιάβροχο πολύ ανθεκτικό, και έχει γίνει επιπλέον επεξεργασία με επικάλυψη αλουμινίου για μέγιστη προστασία από τις ακτίνες UV. Οι μπανέλες είναι από fiberglass. Η σκηνή αυτή είναι εύκολη στο στήσιμο, και σχετικά ελαφριά στη μεταφορά της.

Kαλοκαιρινές ορειβατικές σκηνές γιατί καλοκαίρι δεν είναι μόνο η παραλία
Oztrail Hiker

Αν το βασικό σας κριτήριο είναι το μικρό βάρος σε συνδυασμό με την υψηλή αδιαβροχοποίηση, μπορείτε να επιλέξετε τη ορειβατική σκηνή δύο ατόμων Vango Nevis, σε σχήμα τούνελ και ανθεκτικά δεσίματα. Το εξωτερικό, πολυεστερικό πανί έχει μεγάλη αδιαβροχοποίηση, 5000 mm, ενώ το εσωτερικό πανί είναι διαπνέον πολυεστερικό. Η σκηνή αυτή μπορεί να στηθεί με πολλούς τρόπους, και, αν ο καιρός είναι ζεστός, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο το εσωτερικό πανί.

TENT 2 PERSON VANGO NEVIS 200 PAMIR GREEN

Σχετικά αντίστοιχη είναι και η σκηνή δύο ατόμων Oztrail Blitz, που είναι επίσης πολύ ελαφριά και κατάλληλη για πολυήμερη πεζοπορία. Η σκηνή αυτή είναι άνετη, και διαθέτει δύο προθαλάμους. Το εξωτερικό και το εσωτερικό πανί είναι φτιαγμένα από πολυεστέρα, ενώ οι μπανέλες αλουμινίου είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές και διαθέτουν ενισχύσεις.

ΣΚΗΝΗ 2 ΑΤΟΜΩΝ OZTRAIL BLITZ 2

Για κάτι διαφορετικό, μπορείτε να επιλέξετε τη σκηνή δύο ατόμων Vango Soul, με ιδιαίτερο γεωδαιτικό σχήμα. Το στήσιμό της γίνεται με τρεις μπανέλες, προσφέροντας ιδιαίτερη σταθερότητα.

ΣΚΗΝΗ 2 ΑΤΟΜΩΝ VANGO SOUL 200 APPLE GREEN

Η ορειβατική σκηνή τριών ατόμων Vango Tay 300 Treetops  είναι η τέλεια επιλογή αν θέλετε μικρό όγκο συσκευασίας σε μια σκηνή που χωράει άνετα τρία άτομα. Διαθέτει ειδικό σύστημα που σταθεροποιεί τη σκηνή ακόμη και σε πολύ δυνατούς ανέμους, και ισχυρές, ελαφριές, χρωματικά κωδικοποιημένες μπανέλες αλουμινίου με ανθεκτικά δεσίματα. Η σκηνή διαθέτει δύο εισόδους, και υπάρχει δυνατότητα μετατροπής τους σε τέντα με χρήση μπατόν. Τα φωσφοριζέ σχοινιά και τα ανακλαστικά σημεία θα σας βοηθήσουν ιδιαίτερα τη νύχτα. Τέλος, ο σάκος της σκηνής είναι ευρύχωρος  και συμπιέσιμος, ώστε να μην παιδεύεστε κατά το μάζεμα.

ΣΚΗΝΗ TAY 300 TREETOPS VANGO

Αν το βάρος σας είναι αδιάφορο, μια άλλη λύση για σκηνή τριών ατόμων είναι η Oztrail Genesis 3V, που διαθέτει εσωτερικό διαπνέον πανί και σήτα, ώστε να  προστατεύει στις υψηλές θερμοκρασίες. Ο σχεδιασμός της εξασφαλίζει σταθερότητα, ακόμα και σε ισχυρούς ανέμους.

ΣΚΗΝΗ 3 ΑΤΟΜΩΝ OZTRAIL GENESIS 3V

Σημειώνουμε ότι οι σκηνές αυτές μπορούν άνετα να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες συνθήκες, απλά είναι κατάλληλες για χρήση στο βουνό λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους.

Καλές διακοπές!