Το φαγητοδοχείο είναι επί της ουσίας το ταπεράκι σου για την παραλία, το γραφείο, το πικνίκ. Γιατί κάπου πρέπει να μπουν τα μεζεδάκια…

Πόσες φορές δεν σου έχει συμβεί: ξεκινώντας για την παραλία, πήρες μαζί σου σακουλάκια με πλυμένα φρούτα ή λαχανικά, για να διαπιστώσεις αργότερα ότι τα μισά είχαν λιώσει και τα άλλα μισά είχαν χαλάσει.

Άλλες φορές πάλι, πήρες ταπεράκι με μουσακά / παστίτσιο / γεμιστά της μαμάς, και μέχρι να το πας σπίτι σου το λάδι είχε ξεχειλίσει και είχε χυθεί έξω από το τάπερ. Ευτυχώς βέβαια που η μάνα επέμενε να το βάλεις στη σακούλα κι έτσι τουλάχιστον σώθηκε το σακίδιό σου. Αυτό βέβαια συνέβη γιατί ή το τάπερ ήταν από οικογενειακή συσκευασία παγωτού, και το καπάκι δεν έκλεινε καλά.

Μία είναι η λύση για τέτοιες περιπτώσεις: ένα ποιοτικό, στεγανό φαγητοδοχείο το οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις παντού. Στο σπίτι, στο γραφείο, στην εξοχή, στο πικνίκ, στην παραλία, στο βουνό… οι επιλογές είναι ατελείωτες, και όταν αρχίσεις να το χρησιμοποιείς θα αναρωτηθείς τί έκανες παλιότερα.

Ακόμη καλύτερα βέβαια, είναι να προμηθευτείς φαγητοδοχεία που είναι μονωμένα. Τα δοχεία αυτά λειτουργούν όπως τα θερμός, διατηρώντας  τη θερμοκρασία του φαγητού σου όπως ήταν όταν το έβαλες στο δοχείο.

Με την ευκαιρία, να αναφέρουμε ότι η λέξη «τάπερ» προέρχεται από τον Earl Tupper, τον εφευρέτη των πολύτιμων αυτών δοχείων. Παρόλο που ουσιαστικά η Tupper / Tupperware είναι μια μάρκα, έχει επικρατήσει όλα τα δοχεία να αποκαλούνται τάπερ. Στη γλώσσα μας, χρησιμοποιούμε συνήθως τη λέξη «φαγητοδοχείο», ενώ τα μονωμένα φαγητοδοχεία αναφέρονται και ως θερμός φαγητού.

Πλεονεκτήματα των φαγητοδοχείων

Η φύλαξη του φαγητού σε φαγητοδοχεία έχει αρκετά πλεονεκτήματα. Το πιο βασικό, είναι ότι το φαγητό που θα βάλεις στο τάπερ θα παραμείνει φρέσκο για περισσότερο χρόνο, γιατί δεν χάνει την υγρασία του. Οπότε αν μαγειρέψεις και μείνει κάτι, το αποθηκεύεις και το παίρνεις στο γραφείο ή στην εκδρομή. Μπορείς επίσης να μαγειρέψεις εκ των προτέρων αρκετές μερίδες φαγητού, να τις βάλεις στην κατάψυξη και να βγάζεις μία-μία όταν τις χρειαστείς. Έτσι θα αποφύγεις να αγοράζεις συνέχεια απέξω για το γραφείο, το οποίο σημαίνει και υγιεινό σπιτικό φαγητό, και οικονομία.

Επίσης, όπως λέγαμε και παραπάνω, τα αεροστεγή τάπερ είναι φοβερή εφεύρεση, γιατί δεν θα αναγκαστείς ποτέ να μαζεύεις τα λάδια που χύθηκαν στην τσάντα σου. Αυτό είναι πολύ βασικό αν θέλεις να μεταφέρεις κάποιο χυμό, σούπα ή άλλο υγρό φαγητό. Παράλληλα, είναι σωτήριο στο camping, γιατί μπορείς να αποθηκεύσεις οτιδήποτε χωρίς να φοβάσαι ότι τα μυρμήγκια θα κάνουν πάρτι.

Κάτι άλλο που θεωρούμε πολύ σημαντικό: σε περίπτωση που έχεις μικρό ψυγείο, τα τάπερ θα σε βοηθήσουν σίγουρα, γιατί μπορείς να τα αποθηκεύσεις το ένα πάνω στο άλλο, κερδίζοντας χώρο στα ράφια.

Δες εδώ διαφορετικές ιδέες για φαγητοδοχεία!

Φαγητοδοχείο – Το ταπεράκι σου και για άλλη παραλία. Έχεις όμως;
Φαγητοδοχεία

Δες  >>