Στην Ελλάδα, το καλοκαίρι συνδέεται με διακοπές, παραλίες, ρακέτες, μαύρισμα, φραπέ και μπύρες στον ήλιο, πλατσούρισμα στη θάλασσα, παιχνίδι με τα κύματα, κολύμπι και μια γενικότερη αίσθηση χαλαρότητας. Πώς θα σου φαινόταν όμως να κάνεις κάτι διαφορετικό αυτό το καλοκαίρι; Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να ξεκινήσεις μια καινούργια θαλάσσια δραστηριότητα.
Μπορεί αμέσως να σου ήρθε στο μυαλό το surf, το kitesurf ή το SUP, αλλά εμείς μιλάμε για μια δραστηριότητα κάτω από τη θάλασσα – την κατάδυση. Και μην πάει το μυαλό σου σε Ζακ Υβ Κουστό, Απέραντο Γαλάζιο, μπουκάλες κατάδυσης και απίστευτα βάθη – μιλάμε για μια απλή βόλτα με μάσκα και αναπνευστήρα και, αν θέλεις, βατραχοπέδιλα. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως snorkeling.
Μπορεί η τελευταία φορά που προσπάθησες να δεις το βυθό να ήταν όταν ήσουν παιδί, ή μπορεί και να μην έχεις δοκιμάσει ποτέ να ανακαλύψεις αυτόν τον διαφορετικό κόσμο. Αξίζει όμως να το δοκιμάσεις – ίσως διαπιστώσεις ότι το καλοκαίρι σου θα αποκτήσει άλλο νόημα, και θα μετράς τις μέρες μέχρι να πας στο ερημικό νησάκι στο Αιγαίο για να εξερευνήσεις κάτω από την επιφάνεια.
Μπορεί πάλι να ασχολείσαι με το snorkeling εδώ και καιρό, αλλά να σε ενδιαφέρει να μάθεις κάτι παραπάνω – ρίξε μια ματιά στο άρθρο μας, και όλο και κάτι καινούργιο θα ανακαλύψεις.
Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για να ξεκινήσω με το snorkeling;
Το μόνο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις το νέο σου χόμπυ είναι μια μάσκα και ένας αναπνευστήρας.
Εμείς προτείνουμε και βατραχοπέδιλα, ώστε να μπορείς να κινείσαι γρηγορότερα και παράλληλα να είσαι περισσότερο ασφαλής σε ένα δυνατό ρεύμα ή σε ένα ξαφνικό κύμα. Για τη μάσκα, προτείνουμε να τη δοκιμάσεις προτού την αγοράσεις, μια που αν δεν εφαρμόζει καλά μπορεί να μπαίνει νερό όταν είσαι κάτω από την επιφάνεια. Με την ευκαιρία, αν τυχόν έχεις μουστάκι (και πολύ περισσότερο γενειάδα), δεν είναι απίθανο να μπαίνει νερό – οπότε ίσως ξανασκεφτείς λίγο τις στυλιστικές σου επιλογές. Πάντως και με λίγο νερό μέσα στη μάσκα, άνετα μπορείς να κολυμπήσεις – θα το συνηθίσεις σύντομα.
Αν βέβαια ασχολείσαι ήδη καιρό, και θέλεις να μείνεις στη θάλασσα περισσότερες ώρες, μπορείς να σκεφτείς την αγορά μιας ειδικής στολής κατάδυσης – γιατί όπως ξέρεις καλά οι θερμοκρασίες του νερού στη χώρα μας δεν είναι και πολύ ψηλές.
Όσον αφορά το χρώμα της μάσκας, θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν διαφανείς αλλά και μαύρες μάσκες. Η επιλογή δεν είναι μόνο στυλιστική – οι διαφανείς μάσκες είναι πιο φωτεινές, και αφήνουν περισσότερο ήλιο να περάσει, με αποτέλεσμα να ζεσταίνονται πιο εύκολα και κατά συνέπεια να θολώνουν πιο εύκολα. Αν τώρα ξεκινάς με το snorkeling, δεν έχει και τόση σημασία – αν όμως ασχολείσαι σοβαρά και παραμένεις στη θάλασσα για ώρες, μια μαύρη μάσκα είναι γενικά καλύτερη επιλογή. Υπολόγισε επίσης ότι μια νέα μάσκα θολώνει περισσότερο από μια παλιά – οπότε αν αποφάσισες να αντικαταστήσεις την αγαπημένη σου μάσκα δεκαετίας γιατί είχε παραπαλιώσει, έχε λίγη υπομονή με την καινούργια.
Τι πρέπει να προσέξω;
Είτε είσαι αρχάριος είτε κάνεις snorkeling εδώ και χρόνια, πρέπει πάντα να θυμάσαι ένα πράγμα: η θάλασσα δεν αστειεύεται. Ακόμη και όταν δεν φυσάει, υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχουν δυνατά ρεύματα – στην Ελλάδα αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και μπορεί ξαφνικά να διαπιστώσεις ότι πήγες αρκετά βαθιά, και δυσκολεύεσαι να επιστρέψεις στην ακτή. Θέλει λοιπόν πολλή προσοχή – μην υπερεκτιμάς ποτέ τις δυνάμεις σου και μην υποτιμάς ποτέ τη φύση. Ιδανικά, πήγαινε με κάποιο φίλο ή φίλη, με το έτερον ήμισυ ή και με μεγαλύτερη παρέα.
Εκτός από αυτό, πρέπει πάντα να προσέχεις τους κατοίκους του βυθού. Στην Ελλάδα αυτοί περιορίζονται στους αχινούς – μην προσπαθήσεις να διαπιστώσεις αν όντως τσιμπάει, ναι τσιμπάει και πονάει πολύ – και στις τσούχτρες, άντε και σε καμιά δράκαινα. Τα περισσότερα ψάρια είναι εντελώς ακίνδυνα, και θα φροντίσουν να απομακρυνθούν από το πεδίο σου μόλις σε δουν.
Ως προς το μέρος όπου θα πας – πρόσεξε πάρα πολύ ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν περνάνε ταχύπλοα, σκάφη, καγιάκ ή οτιδήποτε άλλο πλεούμενο μπορεί να πέσει πάνω σου. Υπολόγισε ότι εκείνοι δεν μπορούν να σε δουν πάντα – εσύ όμως πρέπει να έχεις το νου σου.
Τέλος, και πολύ σημαντικό… Μην ξεχνάς ότι καίγεσαι ΚΑΙ μέσα στο νερό. Προτού μπεις στη θάλασσα, θυμήσου το αντηλιακό, ή αν καίγεσαι πολύ εύκολα μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον ειδικό ρουχισμό με προστασία anti-UV .
Η φυσική μου κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη – μπορώ να ασχοληθώ;
Εφόσον ξέρεις κολύμπι, μπορείς άνετα να ασχοληθείς και με το snorkeling. Αν όμως έχεις κάποια θέματα υγείας, και ειδικότερα αν έχεις προβλήματα με την αναπνοή σου ή με τα αυτιά σου, καλό είναι να δεις κάποιον ειδικό γιατρό.
Αν και πολύς κόσμος προτιμάει να παραμένει στην επιφάνεια, εσύ μπορεί να προτιμάς να καταδυθείς. Εδώ είναι που θα βοηθήσει η καλή φυσική κατάσταση, γιατί η αναπνοή σου θα κρατήσει αρκετά. Χρειάζεται όμως πάντα προσοχή, ενώ θα χρειαστεί να κάνεις αποσυμπίεση κάθε τόσο – κλείνεις τη μύτη και φυσάς με δύναμη, ώστε να μην πονέσουν τα αυτιά σου.
Τέλος, αν έχεις κρυολογήσει, βάλε στην άκρη τον εξοπλισμό και κάτσε στην παραλία με το φραπέ που λέγαμε, γιατί αν βουτήξεις μπορεί εύκολα να πάθεις μόλυνση στο αυτί.
Χρειάζεται να πάω σε σχολή;
Αν δεν το έχεις ξανακάνει ή δεν νιώθεις και πολύ σίγουρος, πιθανώς να αξίζει να επενδύσεις 1-2 ώρες σε κάποια σχολή κατάδυσης, για να κάνεις ένα μάθημα snorkeling με δάσκαλο. Στο μάθημα θα σου πουν πώς να χρησιμοποιήσεις τη μάσκα και τον αναπνευστήρα, πώς να καταφέρεις να μη θολώσει η μάσκα σου αλλά και πώς να αδειάσεις τον αναπνευστήρα. Και μια που το αναφέραμε, υπάρχουν ειδικά αντιθαμβωτικά σπρέι για τις μάσκες, αλλά αν δεν έχεις σου προτείνουμε τις παλιές καλές δοκιμασμένες λύσεις: να την τρίψεις με ένα φύκι ή απλά με λίγο σάλιο. Μη σιχαίνεσαι – το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει.
Αν πάλι ασχολείσαι χρόνια με το snorkeling, αξίζει να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή με σκάφος, που διοργανώνουν αρκετές σχολές. Είσαι Αθηναίος; Θα εκπλαγείς με το πόσα σχετικά άγνωστα μέρη υπάρχουν κοντά στην Αττική για τα οποία δεν είχες καν ακούσει. Για παράδειγμα, ήξερες ότι μπορείς να δεις ναυάγια, χελώνες, ακόμη και φώκιες αν είσαι τυχερός, σε απόσταση μιάμισης ώρας από το κέντρο;
Και πώς θα αφήσω πίσω την οικογένεια;
Και ποιος σου είπε ότι το snorkeling είναι μόνο για ενήλικες; Αντίθετα, είναι ένας καταπληκτικός τρόπος να κάνετε κάτι όλοι μαζί, και να χαρείτε τη θάλασσα. Πιστεύουμε εξάλλου ότι τα παιδιά σου θα ενθουσιαστούν – ίσως περισσότερο από σένα. Και βέβαια το snorkeling θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στη θάλασσα.
Μου αρέσει πολύ τελικά…
Αν μόλις δοκίμασες το snorkeling και ξετρελλάθηκες, αλλά και αν ασχολείσαι εδώ και χρόνια, μπορείς να κάνεις το επόμενο βήμα και να δοκιμάσεις την αυτόνομη κατάδυση. Αυτό είναι με τις μπουκάλες που λέγαμε, και εκεί θα χρειαστεί να κάνεις μαθήματα σε κάποια σχολή. Σε πρώτη φάση δεν θα χρειαστείς ιδιαίτερο εξοπλισμό, μια που οι στολές παρέχονται από τη σχολή. Αν όμως ανακαλύψεις ότι σου αρέσει, θα χρειαστεί να επενδύσεις στον απαραίτητο εξοπλισμό για να χαίρεσαι το βυθό περισσότερες ώρες – και εκτός καλοκαιριού. Ίσως και εκτός Ελλάδας – σίγουρα έχεις κάποιο γνωστό που πηγαίνει για καταδύσεις στην Ασία ή στην Αίγυπτο, και πάντα απορούσες γιατί. Τώρα ξέρεις – ο κόσμος του βυθού είναι απλά μαγικός.