Η σωστή συντήρηση εξοπλισμού σημαίνει ότι θα μπορείς να τον έχεις για όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. Η μη συντήρηση οδηγεί γρήγορα στη φθορά.
Το πρώτο σου camping πήγε τέλεια! Δεν υπήρξε κανένα απρόοπτο, δεν κάηκες από τον ήλιο, δεν πέθανες στην πείνα, έπιασες και μερικά ψάρια για να έχεις και καμιά ιστορία να λες τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Έφτασε όμως η ώρα που πρέπει να επιστρέψεις στην πόλη και στην πραγματικότητα, και να σκεφτείς και τι θα κάνεις με τον εξοπλισμό σου.
Πρώτο και πολύ σημαντικό – φρόντισε να καθαρίσεις τον εξοπλισμό του camping όπως προτείνει ο κατασκευαστής. Άλλη συντήρηση θέλει το sleeping bag, άλλη η σκηνή, άλλη τα έπιπλα camping. Αλλά και ως προς την αποθήκευση, το καθετί έχει τους δικούς του κανόνες. Ο παρακάτω μίνι-οδηγός θα σε βοηθήσει να διατηρήσεις τον εξοπλισμό σου σε άριστη κατάσταση ώστε να τον έχεις για αρκετά χρόνια ακόμη.
Συντήρηση εξοπλισμού: Σκηνή
Πριν μαζέψεις τη σκηνή σου από την παραλία, βγάλε οπωσδήποτε από μέσα την άμμο, τις πευκοβελόνες και ό,τι άλλο βρεις, και καθάρισε το πάτωμα είτε με ένα ειδικό βουρτσάκι και φτυαράκι, είτε με ένα απλό βετέξ. Τίναξέ τη σκηνή για να φύγει τυχόν σκόνη, και μετά με ένα νωπό πανί, καθάρισε τις εξωτερικές επιφάνειες. Τσέκαρε μήπως η σκηνή σου έχει κάποια τρύπα, την οποία μπορείς να επιδιορθώσεις με το σετ επισκευής σκηνής της Oztrail.
Είναι πιθανό να χρειαστείς επίσης τα παρακάτω. Κάνε κλικ και δες:
Πριν τυλίξεις τη σκηνή σου, φρόντισε να είναι εντελώς στεγνή, γιατί η υγρασία θα την καταστρέψει. Αν διαπιστώσεις ότι η σκηνή είναι κάπως υγρή όταν έρθει η ώρα να φύγεις από το camping, μάζεψέ τη πρόχειρα και μετά άνοιξέ τη στο μπαλκόνι σου και άφησέ τη να στεγνώσει εντελώς. Μετά τύλιξέ την προσεκτικά, και βάλε τα πασαλάκια στο σακουλάκι τους ώστε να μην τα χάσεις.
Όταν έρθει η στιγμή να την αποθηκεύσεις, φρόντισε να βρεις ένα μέρος χωρίς υγρασία – προσοχή, η αποθήκη ή το πατάρι σου δεν είναι απαραίτητα ιδανικά μέρη. Και αν αναρωτιέσαι τι θα της κάνει η υγρασία, πολύ απλά η σκηνή θα μουχλιάσει – και πίστεψέ μας, η μυρωδιά της μούχλας δεν φεύγει εύκολα.
Μια φορά το χρόνο, μπορείς αν θέλεις να πλύνεις τη σκηνή σου με ένα διάλυμα χλιαρού νερού και υγρού σαπουνιού. Έχε υπόψη σου όμως ότι αυτό δεν κάνει καλό στην αδιαβροχοποίηση της σκηνής, και γι’ αυτό το λόγο δεν προτείνουμε να το κάνεις συχνά. Μετά το πλύσιμο, σκόπιμο είναι να χρησιμοποιήσεις ένα σπρέι αδιαβροχοποίησης.
Ρίξε μια ματιά εδώ για ιδέες που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις τη σκηνή σου σε καλή κατάσταση.
Συντήρηση εξοπλισμού: Υπνόσακος
Αν θέλεις να πλύνεις τον υπνόσακό σου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις οδηγίες του κατασκευαστή. Ανάλογα με το υλικό (π.χ. πούπουλο, συνθετικό) και το βάρος, μπορεί το sleeping bag σου να πλένεται στο πλυντήριο – προσοχή στις οδηγίες όσον αφορά τη χρήση απορρυπαντικού και μαλακτικού καθώς και το στύψιμο. Μετά το πλύσιμο, φρόντισε οπωσδήποτε να έχει στεγνώσει πάρα πολύ καλά πριν το αποθηκεύσεις.
Για να το βάλεις στο σάκο του, μπορείς να το τυλίξεις, αλλά μπορείς και απλά να το πιέσεις μέχρι να χωρέσει στη θήκη του – η επιλογή είναι δική σου. Καλύτερα να το αποθηκεύσεις σε κάποια ντουλάπα ή έπιπλο του σπιτιού, και όχι σε πατάρι η αποθήκη.
Συντήρηση εξοπλισμού: Στρωματάκι
Όπως και η σκηνή, έτσι και το στρωματάκι θέλει καθάρισμα με νωπό πανί, καλό στέγνωμα και αποθήκευση σε μέρος χωρίς υγρασία.
Συντήρηση εξοπλισμού: Έπιπλα camping
Ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα, οι καρέκλες και τα τραπεζάκια camping θέλουν κι αυτά προσοχή. Αν δεν σκοπεύεις να τα χρησιμοποιήσεις στο μπαλκόνι, στην παραλία ή στον κήπο σου, ξέπλυνέ τα με το λάστιχο, ή καθάρισέ τα με ένα νωπό πανί, και άφησέ τα να στεγνώσουν στον ήλιο. Τα πλαστικά αποθηκεύονται ακόμη και στην αποθήκη ή στο πατάρι, ενώ τα υφασμάτινα καλύτερα να τα βάλεις σε χώρο που δεν κινδυνεύει από υγρασία. Απόφυγε να τα αφήσεις στη βεράντα αν δεν τα χρησιμοποιείς, γιατί ο ήλιος και ο αέρας θα τα φθείρουν σύντομα.
Συντήρηση εξοπλισμού: Φορητό ψυγείο
Το κλασικό ψυγείο camping δεν θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός διακοπών, οπότε αξίζει να το έχεις κάπου πρόχειρο. Σου προτείνουμε να το καθαρίσεις είτε με ένα ήπιο καθαριστικό, είτε με ένα διάλυμα μαγειρικής σόδας σε νερό. Για να απομακρύνεις τυχόν μυρωδιές, τόσο από το ψυγείο όσο και από τις παγοκύστες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξύδι. Πριν αποθηκεύσεις το ψυγείο σου, άφησέ το να στεγνώσει καλά, διαφορετικά θα μουχλιάσει. Κατά προτίμηση μάλιστα, αποθήκευσέ το ανοιχτό.
Συντήρηση εξοπλισμού: Σακίδιο
Ανάλογα με τη χρήση που έκανες στο σακίδιό σου, μπορεί να χρειαστεί να το πλύνεις. Σε πρώτη φάση, άδειασέ το και σιγουρέψου ότι δεν έχουν ξεμείνει τίποτα νομίσματα και μικροαντικείμενα (π.χ. ο σουγιάς σου, ο φακός σου κτλ).
Για τον καθαρισμό του, κοίτα πρώτα τις οδηγίες του κατασκευαστή – μερικά σακίδια είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν πλένονται. Στην περίπτωση αυτή το καθαρίζεις με ένα νωπό βετέξ, το αφήνεις να στεγνώσει και το αποθηκεύεις σε κάποια ντουλάπα.
Αν επιτρέπεται το πλύσιμο, η καλύτερη λύση (που είναι όμως λίγο μπελάς), είναι να το πλύνεις στο χέρι, με χλιαρό νερό και απαλό απορρυπαντικό. Γεμίζεις τη μπανιέρα με νερό, το αφήνεις να μουλιάσει, και το ξεπλένεις πολύ καλά.
Εναλλακτικά μπορείς να το βάλεις στο πλυντήριο, ανάλογα πάντα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μήπως μπορείς να το βάλεις σε μια θήκη πλυσίματος, ή σε μια παλιά μαξιλαροθήκη, ώστε να μην μπλεχτούν τα λουριά. Αν τυχόν το σακίδιο δε χωράει σε θήκη, αφαίρεσε τα λουριά και βάλε τα μόνα τους σε μια θήκη πλυσίματος. Απόφυγε το έντονο στύψιμο για να παρατείνεις το χρόνο ζωής του, και άφησέ το να στεγνώσει πολύ καλά πριν το βάλεις στη ντουλάπα.
Όπως και για τις σκηνές, έχε υπόψη σου ότι η αδιαβροχοποίηση που έχει το σακίδιο θα εξασθενήσει με το συχνό πλύσιμο, οπότε απόφυγε να το πλένεις πολύ συχνά. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις ένα σπρέι αδιαβροχοποίησης, για να είσαι σίγουρος ότι τα ρούχα σου θα παραμείνουν στεγνά σε μια ξαφνική μπόρα.