Μακαρόνια, ρύζι, κονσέρβα τόνος, ντάκος, χωριάτικη. Αν και το μαγείρεμα στο camping δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεσαι , υπάρχουν φορές που, ειδικά αν δεν έχεις ψυγείο, τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα. Ωραία δε θα ήταν να μπορείς να φας κανένα ψαράκι πού και πού; Και όχι, δεν εννοούμε στην ταβέρνα. Εννοούμε ψάρι που θα πιάσεις μόνος σου και θα το δώσεις στην ταβέρνα που λέγαμε για να στο ψήσουν εκείνοι, ή θα το ψήσεις στη φωτιά στην παραλία – προσέχοντας πάντα να μην προκαλέσεις πυρκαγιά.
Βέβαια, το ψάρι μπορεί να είναι απλά η αφορμή για μια από πιο συναρπαστικές, κατά τη γνώμη μας, ασχολίες του καλοκαιριού, το ψαροντούφεκο (ή ψαροτούφεκο).
Πώς ξεκινάω το ψαροντούφεκο;
Ας είμαστε ρεαλιστές: αν ως τώρα η μόνη σου επαφή με τη θάλασσα είναι το πλατσούρισμα και η φραπεδιά κάτω από την ομπρέλα, το ψαροντούφεκο θα είναι λίγο βαθιά νερά για σένα. Αν όμως είσαι ήδη εξοικειωμένος με το snorkeling και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι παρεμφερές αλλά κάπως ανταγωνιστικό, να νιώσεις λίγο κυνηγός βρε αδερφέ, διάβασε παρακάτω. Ακόμη κι αν ήδη ασχολείσαι, πάντα μπορεί να μάθεις κάτι καινούργιο. Το καλύτερο βέβαια είναι να έχεις κάποιον γνωστό που ασχολείται, ο οποίος σίγουρα θα χαρεί να σε πάρει μαζί του και να γίνει ο γκουρού σου.
Τι εξοπλισμό χρειάζομαι για να κάνω ψαροντούφεκο;
Ο βασικός εξοπλισμός για το ψαροντούφεκο είναι μια καλή μάσκα, ένας αναπνευστήρας και βατραχοπέδιλα, και βέβαια το ίδιο το ψαροντούφεκο. Και επειδή σκοπεύεις να μείνεις πολλή ώρα στη θάλασσα, θα χρειαστείς και μια ειδική στολή, που θα σε κρατάει ζεστό.
Οι στολές κατάδυσης είναι φτιαγμένες από neoprene, ένα τεχνητό ελαστικό αφρώδες υλικό, που παγιδεύει ένα λεπτό στρώμα νερού ανάμεσα στο σώμα σου και τη στολή. Το σώμα σου διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία του νερού αυτού, με αποτέλεσμα να μην κρυώνεις. Κυκλοφορούν σε διάφορα πάχη neoprene, και διαφορετικά μήκη μανικιού και παντελονιού, για να επιλέξεις αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου.

Την ίδια στολή βέβαια μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις και για απλό snorkeling ή και για κατάδυση, οπότε αξίζει να σκεφτείς καλά τι προτιμάς. Είναι σημαντικό η στολή να ταιριάζει καλά στο σώμα σου – αν είναι πολύ στενή θα σε σφίγγει, και αν είναι πολύ φαρδιά το νερό θα περνάει άνετα και δεν θα κρατάει ζέστη (μπορεί αυτό να μην το θέλει για τις online αγορές). Από εκεί και πέρα, αν καταδύεσαι σε πολύ κρύες θάλασσες, υπάρχουν γάντια και καλτσάκια – τα τελευταία θα σου φανούν χρήσιμα και αν σε χτυπάνε τα βατραχοπέδιλα.
Αυτά είναι όλα… σωστά; Όχι ακριβώς! Γιατί αν η κατάδυση χωρίς στολή σου φαίνεται δύσκολη, σκέψου τι γίνεται όταν φοράς μια στολή από αφρό, που ουσιαστικά σε τραβάει στην επιφάνεια. Χρειάζεσαι λοιπόν και μία ζώνη με βαρίδια, η οποία θα σε βοηθήσει να μείνεις κάτω από την επιφάνεια. Σου προτείνουμε να τη δοκιμάσεις και χωρίς τη στολή, για να δεις πώς συμπεριφέρεται το σώμα σου με το επιπλέον βάρος. Μη φοβάσαι – δεν θα βουλιάξεις, απλά θέλεις περισσότερη προσπάθεια για να ανέβεις στην επιφάνεια. Χρειάζεσαι επίσης κι ένα καλό μαχαίρι.
Τέλος, θα εξηγήσουμε παρακάτω τη σημασία της κίτρινης σημαδούρας όταν κάνεις ψαροντούφεκο – όχι μόνο για να είσαι νόμιμος, αλλά και για την ασφάλειά σου.
Πώς επιλέγω ψαροντούφεκο;
Αν πρωτοξεκινάς, σου προτείνουμε ένα βασικό ψαροντούφεκο, το οποίο δεν είναι καθόλου απίθανο να εξακολουθήσεις να χρησιμοποιείς και αργότερα. Λύσεις υπάρχουν πολλές – για αρχή, σου προτείνουμε ένα όπλο 90 εκατοστών, με δύο λάστιχα. Ανάλογα με τη δύναμή σου, μπορείς να αλλάξεις τα λάστιχα με μαλακότερα ή σκληρότερα. Στο μέλλον πάλι, μπορείς να επιλέξεις ένα μεγαλύτερο ψαροντούφεκο, ώστε να μπορείς να χτυπάς μακρύτερα.

Τις πρώτες φορές που θα το χρησιμοποιήσεις, φρόντισε να είσαι σε σχετικά αμμώδη βυθό, και δοκίμασε να πετύχεις ένα συγκεκριμένο σημείο. Μην απογοητευτείς αν δεν τα καταφέρεις – πρέπει να μάθεις να στοχεύεις έχοντας υπόψη σου και τη διάθλαση του φωτός. Αν δεις ψάρι, μην παραενθουσιαστείς, γιατί θα το διώξεις. Κάνε αργές, σταθερές κινήσεις και προσπάθησε να κρυφτείς πίσω από τίποτε βράχια ή φύκια. Και αν δεν το πετύχεις με την πρώτη, μην απογοητευτείς – με τον καιρό θα γίνεις καλύτερος.
Στο σημείο αυτό πρέπει να σημειώσουμε ότι, προτού ασχοληθείς με το νέο σου χόμπυ, είναι σημαντικό να ενημερωθείς για τα ψάρια που κυκλοφορούν στις θάλασσές μας. Γενικός κανόνας: αν δεν ξέρεις τι είναι το ψάρι που βλέπεις, απλά μην το χτυπήσεις. Και, σε κάθε περίπτωση, μην χτυπήσεις ποτέ σμέρνα ή σαλάχι – είναι δηλητηριώδη.
Πάνω από όλα βέβαια, μην ξεχνάς ότι το ψαροντούφεκο είναι όπλο, οπότε να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός όταν προσπαθείς να πετύχεις ένα ψάρι – πάντα να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κάποιος ανύποπτος λουόμενος, ή και κάποιος άλλος ψαροντουφεκάς, εκεί κοντά. Επίσης, ποτέ μην το αφήνεις οπλισμένο όταν είσαι στη στεριά. Τέλος, φρόντιζε να το συντηρείς σωστά και να το ξεπλένεις με νερό βρύσης μετά από κάθε βουτιά, όπως εξάλλου και όλον τον υπόλοιπο εξοπλισμό σου.
Είναι σίγουρα νόμιμο;
Όπως και για πολλά άλλα πράγματα, έτσι και για το ψαροντούφεκο (και γενικότερα την ερασιτεχνική αλιεία) υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι στη χώρα μας. Παλιότερα μάλιστα, χρειαζόταν ειδική άδεια, η οποία καταργήθηκε πρόσφατα.
Στην Ελλάδα, το ψαροντούφεκο επιτρέπεται μόνο από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, δηλαδή με φυσικό φως, και με ελεύθερη κατάδυση – όχι με μπουκάλες. Απαγορεύεται το ψαροντούφεκο σε περιοχές λιμανιών, οργανωμένων πλαζ αλλά και γενικότερα σε περιοχές που συχνάζουν λουόμενοι, όπως επίσης και σε περιοχές που υπάρχει οργανωμένη επαγγελματική αλιεία. Επίσης, απαγορεύεται το ψαροντούφεκο κατά το μήνα Μάιο.
Τέλος, είναι υποχρεωτική από το νόμο η χρήση της σημαδούρας που λέγαμε παραπάνω, που πρέπει να είναι ορατή από απόσταση τουλάχιστον 300 μέτρων.
Είναι ασφαλές;
Η ασφάλειά σου εξαρτάται κυρίως από σένα. Πάνω από όλα, ακολούθησε την κοινή λογική. Αν έχεις προβλήματα υγείας, και ειδικότερα θέματα με τα αυτιά σου, συμβουλέψου το γιατρό σου, γιατί ίσως χρειάζεται να κάνεις πρώτα κάποια θεραπεία. Αν είσαι κρυωμένος, περίμενε να σου περάσει το κρύωμα, γιατί μπορεί να προκαλέσεις σοβαρή μόλυνση στα αυτιά. Αν νιώθεις αδύναμος, ή ήπιες ένα ποτηράκι παραπάνω χτες βράδυ, καλύτερα χαλάρωσε στην παραλία.
Πέρα από τους συνηθισμένους κινδύνους της θάλασσας που ισχύουν και για το snorkeling (αχινοί, τσούχτρες, ρεύματα, ηλιακά εγκαύματα), εδώ πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα τις περιοχές που καταδύεσαι. Σιγουρέψου ότι κινείσαι σε σημεία που δεν περνάνε σκάφη, γιατί σίγουρα θα έχεις ακούσει ιστορίες για ψαροντουφεκάδες που δεν βγήκαν ποτέ από τη θάλασσα, και χρησιμοποίησε τη σημαδούρα. Και βέβαια μην ξανοίγεσαι πολύ, γιατί η επιστροφή ίσως σου φανεί πιο δύσκολη.
Αφήσαμε για το τέλος το πιο σημαντικό. Πήγαινε πάντα με παρέα, ακόμη κι αν η παρέα σου δεν ενδιαφέρεται για τα ψάρια. Ένας μοναχικός ψαροντουφεκάς διατρέχει πολύ περισσότερους κινδύνους – και μια απλή κράμπα να πάθεις, θα δυσκολευτείς πολύ να βγεις στην ακτή μόνος σου. Η παρέα εξάλλου θα φανεί πολύ χρήσιμη όταν θα διηγείστε τις υποβρύχιες περιπέτειές σας στους φίλους σας.
Αν πάλι θέλεις να ασχοληθείς αλλά δεν έχεις καμία σχετική εμπειρία ή φίλους ψαροντουφεκάδες, μπορείς πάντα να κάνεις κάποια μαθήματα κατάδυσης, ώστε να εξοικειωθείς γρηγορότερα. Εκεί θα μπορείς να κάνεις όσες ερωτήσεις θέλεις, και ίσως βρεις και παρέα για τις βουτιές σου.
Για όλον τον εξοπλισμό που αφορά το ψαροντούφεκο, δες εδώ.