Για τον περισσότερο κόσμο η Άνοιξη αποτελεί την ομορφότερη εποχή για να απολαύσει τις δραστηριότητες στη φύση καθώς αυτή ανθίζει και χαρίζει απλόχερα χρώματα και αρώματα.

Μεγάλο όμως ποσοστό του πληθυσμού ταλαιπωρείται από εποχικές αλλεργίες οι οποίες την Άνοιξη έχουν μεγάλη έξαρση λόγω των αυξημένων επιπέδων γύρης από τα δέντρα και τα φυτά που ανθοφορούν αυτήν την εποχή.

Ας δούμε μερικούς τρόπους για να αντιμετωπίσετε όσο καλύτερα μπορείτε τις ανοιξιάτικες αλλεργίες και να μπορέσετε να κάνετε τα συμπτώματα όσο γίνεται πιο ανεκτά ώστε να απολαύσετε τις αγαπημένες σας δραστηριότητες όπως την πεζοπορία.

Μάθετε ακριβώς σε τι είστε αλλεργικός

Το να γνωρίζετε ακριβώς σε τι είδους γύρη είστε αλλεργικός θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε καλύτερα τις διαδρομές που θα ακολουθήσετε και να αποφύγετε ενδεχομένως στη διαδρομής σας γύρη από δέντρα και φυτά τα οποία πυροδοτούν την αλλεργία σας.

Συνήθως τα δέντρα απελευθερώνουν πρώτα την γύρη τους από την αρχή της άνοιξης έως τις αρχές του καλοκαιριού, ακολουθούμενα από τα χόρτα και τα γρασίδια τα οποία γονιμοποιούνται στο τέλος της άνοιξης με αρχές του καλοκαιριού.

Η γύρη της σκλήθρας (ή κλήθρας) η οποία ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα, όπως οι όχθες των ποταμών, απελευθερώνεται από τα τέλη Ιανουαρίου με περίοδο αιχμής το Μάρτιο.

Η γύρη της σημύδας, της οποίας η ανθοφορία ξεκινά περίπου στα μέσα Μαρτίου, και της φουντουκιάς είναι παρόμοια.

Άλλα δέντρα που έχουν ανεπτυγμένα επίπεδα γύρης την Άνοιξη είναι η βελανιδιά (Απρίλιος – Μάιος), ο πλάτανος (Μάρτιος – Μάιος), η ιτιά (Μάρτιος – Ιούνιος), η φλαμουριά (Μάρτιος – Απρίλιος), η μαύρη πεύκη (Μάιος – Ιούνιος). Γι’ αυτό καλό είναι να ξέρετε να αναγνωρίζετε τα δέντρα αυτά και αν θα τα συναντήσετε στην διαδρομή που θα επιλέξετε.

Μεγάλο ποσοστό (50%) ανθρώπων που πάσχουν από εαρινές αλλεργίες έχουν μεγάλη ευαισθησία στο φυτό περδικάκι (ποώδες φυτό που ανήκει στην κατηγορία της τσουκνίδας) το οποίο απελευθερώνει άφθονη γύρη σε μορφή νέφους.

Τα αγριολούλουδα δεν αποτελούν αλλεργιογόνο παράγοντα όπως πολλοί πιστεύουν εσφαλμένα καθώς η γύρη τους είναι βαριά και κολλώδης και δεν μεταφέρεται εύκολα με τον αέρα αλλά πέφτει στη γη.

Ο αλλεργιολόγος σας θα σας βοηθήσει να μάθετε τις ουσίες στις οποίες είστε αλλεργικός, οι οποίες μπορεί να είναι και άλλες εκτός της γύρης συγκεκριμένων δέντρων και φυτών.

Επίσης εκείνος θα σας συστήσει και το πλάνο αντιμετώπισης των αλλεργιών σας με κάποια αντισταμινικά φάρμακα ενδεχομένως σε μία πιο σταθερή ετήσια βάση.

Συζητήστε μαζί του το πρόγραμμα της εξόρμησής σας στη φύση από πριν ώστε να σας συστήσει την καλύτερη φαρμακευτική αγωγή πριν, κατά την διάρκειά  και μετά το τέλος της υπαίθριας δραστηριότητάς σας.

Δώστε προσοχή στα επίπεδα γύρης και δείτε τις προβλέψεις

Υπάρχουν πολλά sites από τα οποία μπορείτε να ενημερωθείτε για τα επίπεδα γύρης που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (αλλά και του εξωτερικού).

Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://weather.com/el-GR/forecast/allergy/l/GRXX0004:1:GR και στο http://www.meteovista.co.uk/Europe/Hay-fever-Greece/172

Τα επίπεδα της γύρης διαφέρουν από μέρα σε μέρα κι από ώρα σε ώρα. Οι καιρικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της γύρης.

Για παράδειγμα τις ξηρές, θερμές και με αέρα ημέρες, τα επίπεδα είναι ανεβασμένα.

Προτιμήστε πιο συννεφιασμένες μέρες που δεν φυσάει, ή ακόμα και τις βροχερές ημέρες ή τις μέρες που έχει προηγηθεί βροχή στην περιοχή που θα κινηθείτε καθώς η βροχή ξεπλένει την γύρη.

Μην ξεχνάτε να έχετε μαζί σας τον αδιάβροχο εξοπλισμό σας που περιλαμβάνει ένα αδιάβροχο ελαφρύ τζάκετ, ένα αδιάβροχο ελαφρύ παντελόνι καθώς και ένα αδιάβροχο κάλυμμα για το σακίδιο σας ή και έναν στεγανό σάκο/τσάντα για την δεύτερη αλλαξιά ρούχων σας.

ΣΑΚΙΔΙΟ MILLET / UBIC 20 / SKY DIVER

Δες τις λεπτομέρειες >>

Tip: τις πολύ πρωινές ώρες συνήθως η γύρη βρίσκεται κάτω από την βαριά πάχνη που υπάρχει πάνω στα δέντρα και στα φυτά.

Προτιμήστε διαδρομές που κινούνται πάνω από την γραμμή των δέντρων

Εάν έχετε πρόσβαση σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο μπορείτε να αποφύγετε μεγάλο ποσοστό γύρης απλά ανεβαίνοντας αρκετά ψηλά.

Σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο και υετό (πτώση ή εναπόθεση στο έδαφος προϊόντων του νερού όπως το χιονόνερο, η βροχή, το χαλάζι, το χιόνι, οι παγόκοκκοι κ.α.)  συνήθως δεν φύονται δέντρα και ποώδη βλάστηση.

Η γύρη είναι πιο βαριά από τον αέρα, οπότε η περισσότερη θα «ταξιδέψει» προς τα κάτω στις πλαγιές αφήνοντας τις ψηλότερες κορυφές σχετικά ελεύθερες από γύρη.

Εάν κατασκηνώσετε έξω, προτιμήστε ένα μέρος κοντά σε λίμνη ή ποτάμι

Εάν δεν μπορείτε να κατασκηνώσετε σε μία ψηλή κορυφή ή κόντρα στον άνεμο, προτιμήστε να κατασκηνώσετε δίπλα σε υδάτινο πόρο (λίμνη ή ποτάμι).

Ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο, στην ουσία χρησιμοποιείτε το νερό για να συλλέξει τη γύρη από τον αέρα. Όταν η γύρη παρασύρεται από τον αέρα σε ένα στεγνό περιβάλλον, κάποια πέφτει πάλι στη γη έως ότου ένα καινούργιο ρεύμα αέρα έρθει και την σηκώσει ξανά ψηλά.

Αλλά όταν ο αέρας φυσήξει και παρασύρει τη γύρη προς μία λίμνη ή ένα ποτάμι, η γύρη παγιδεύεται στο νερό μέχρι να βυθιστεί ή να «ξεβραστεί» σε κάποια ακτή.

Απομακρύνετε όσο μπορείτε τη γύρη από τον εξοπλισμό και τον ρουχισμό σας

Αν έχετε αποφασίσει να κατασκηνώσετε έξω, σιγουρευτείτε ότι δεν θα μεταφέρετε μέσα στη σκηνή με τα ρούχα σας γύρη.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα βάλτε μέσα στη σκηνή μαζί σας μόνο τα απαραίτητα πράγματα και προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο περισσότερο ρουχισμό μπορείτε πριν να μπείτε στη σκηνή.

Μια καλή ιδέα θα ήταν να έχετε μαζί σας εντελώς ξεχωριστό ρουχισμό για τον ύπνο σας που θα τον κρατήσετε μέσα στη σκηνή σας συνέχεια.

ΣΚΗΝΗ 2 ΑΤΟΜΩΝ OZTRAIL BLITZ 2

Δες τις λεπτομέρειες >>

Εάν επιστρέψετε σπίτι σας, βγάλτε τα παπούτσια σας και αφήστε τα έξω από το σπίτι.

Καλό είναι την επόμενη μέρα να τα ξεπλύνετε για να απομακρύνετε τυχόν γύρη που υπάρχει πάνω τους.

Βγάλτε επίσης όλα τα ρούχα σας και βάλτε τα κατευθείαν στο πλυντήριο για να πλυθούν.

Κάντε ένα μπάνιο και λουστείτε για να απομακρύνετε από πάνω σας όση γύρη μπορεί να έχετε μαζέψει και να μην σας δημιουργήσει κάποια έξαρση στο βραδινό σας ύπνο.

Tips:  Εάν είστε αλλεργικοί, μην ξεχνάτε να έχετε καλυμμένα συνεχώς τα μάτια σας με γυαλιά ηλίου. Ένα ζευγάρι αθλητικά γυαλιά θα προστατέψει τα μάτια σας τόσο από την ακτινοβολία του ήλιου όσο και από σκόνη ή τη γύρη που μπορεί να μπει στα μάτια σας.

Μία χειρουργική μάσκα θα σας προστατέψει από την εισαγωγή της γύρης στη βλεννογόνο της μύτης.

Οι πλύσεις επίσης των ματιών και της μύτης με αρκετό αλατόνερο μπορούν να βελτιώσουν πολύ τα συμπτώματα της αλλεργίας σας. Μην ξεχνάτε ποτέ να έχετε μαζί σας τη φαρμακευτική σας αγωγή για την αλλεργία σας!

Ακολουθώντας κάποιες από αυτές τις συμβουλές δεν θα απαλλαχτείτε από τα συμπτώματα της αλλεργίας σας και δεν θα τα θεραπεύσετε αλλά σίγουρα θα τα κάνετε πιο υποφερτά και με λιγότερη ένταση.

Πολύς κόσμος περιμένει την Άνοιξη για να απολαύσει την ομορφιά της φύσης.

Αντιμετωπίστε  όσο καλύτερα γίνετε τις αλλεργίες σας και προετοιμαστείτε κατάλληλα για τις εαρινές σας εξορμήσεις!