Αναρρίχηση σε Χιόνι και Πάγο… Τα μυστικά του Σωστού Εξοπλισμού

Στο χιόνι και τον πάγο… χωρίς παγοπέδιλα

Η αναρρίχηση στο χιόνι και στον πάγο θέλει προσοχή, εξοπλισμό και γνώσεις. Αν είσαι τύπος outdoors και δεν έχεις θέμα με το κρύο, λογικά θα σου αρέσει η χειμερινή πεζοπορία και το σκι, ενώ αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πιο απαιτητικό υπάρχει και η παγοαναρρίχηση.

Για την ασφάλειά σου σε τέτοιες δραστηριότητες, θα χρειαστεί να δώσεις βάση στον τρόπο που περπατάς, στα παπούτσια σου, και στον υπόλοιπο εξοπλισμό σου. Παρακάτω θα βρεις ορισμένες συμβουλές που θα σου φανούν χρήσιμες στις εξορμήσεις σου, αλλά ακόμη και σε μια μέρα με χιόνι στην πόλη ή στην εξοχή.

Πώς περπατάμε στον χιόνι και στον πάγο;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει: βρίσκεσαι σε μέρος όπου χιόνισε, και το χιόνι πάγωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ακόμη κι αν έχεις καλά παπούτσια, είναι βασικό να ακολουθήσεις κάποιους απλούς κανόνες, για την ασφάλειά σου.

Φρόντισε να κάνεις μικρά βήματα όταν περπατάς, και προσπάθησε να πατάς όλο το πέλμα ταυτόχρονα, κρατώντας το κέντρο βάρους όσο μπορείς σταθερό και το κεφάλι ελαφρά γερμένο προς τα μπρος. Για καλύτερη ισορροπία, βγάλε τα χέρια από τις τσέπες.

Ακόμη κι έτσι βέβαια, δεν είναι απίθανο να πέσεις – οπότε έχε στο μυαλό σου να προσπαθήσεις τουλάχιστον να πέσεις «σωστά». Σε καμία περίπτωση μην τεντώσεις τα χέρια για να στηριχτείς σε αυτά – αν και αυτή είναι η ενστικτώδης κίνηση, το πιθανότερο είναι ότι κάτι θα σπάσεις.

Αν πέσεις, προτίμησε να προσγειωθείς σε όλο σου το πλαϊνό μέρος, ώστε να ελαχιστοποιήσεις την πίεση που θα δεχτεί κάθε σημείο του σώματος και να χτυπήσεις όσο το δυνατόν λιγότερο. Τέλος, φρόντισε να κουλουριάσεις την πλάτη και να μαζέψεις το κεφάλι σου προς το στήθος, ώστε να αποφύγεις να τραυματιστείς.

Τι θα με βοηθήσει να μη γλιστράω στο χιόνι και στον πάγο;

Ακόμη κι αν δεν έχεις ιδιαίτερη σχέση με αμιγώς χειμερινές δραστηριότητες, αξίζει να επενδύσεις στα κατάλληλα παπούτσια, τα οποία είναι το άλφα και το ωμέγα για την ασφάλειά σου όταν περπατάς σε χιόνια. Ένα αντιολισθητικό και αδιάβροχο ζευγάρι, όπως οι χειμερινές ορειβατικές μπότες, είναι απαραίτητο σε τέτοιες συνθήκες.

Στο χιόνι και τον πάγο… χωρίς παγοπέδιλα
ΜΠΟΤΑΚΙ ΑΝΔΡΙΚΟ MILLET CHARPOUA LTR GTX RED-YELLOW

Δες  >>

Αν πάλι γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι θα έχεις αρκετό περπάτημα σε χιόνια και κυρίως πάγους, απαραίτητη είναι η αγορά κραμπόν, τα οποία έχουν μύτες (καρφάκια) που τρυπάνε τον πάγο. Προσαρμόζονται στα παπούτσια σου και σε βοηθάνε να μη γλιστράς.

ΚΡΑΜΠΟΝ PETZL 6 ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΑΦΗΣ UNIVERSAL

Δες  >>

Προσοχή – αν χρησιμοποιείς κραμπόν, περπατάς φυσιολογικά και όχι με μικρά βήματα, ώστε να αποφύγεις να μπερδευτεί το κραμπόν στα ρούχα σου ή στο άλλο πόδι και να παραπατήσεις. Χρειάζεται πρώτα εξάσκηση πριν επιχειρήσεις οτιδήποτε πιο απαιτητικό, π.χ. να ανέβεις μια παγωμένη βραχοπλαγιά.

Τέλος, υπολόγισε ότι θα υπάρχουν ενδεχομένως στιγμές που θα χρειαστεί να αφαιρέσεις τα κραμπόν – αν, για παράδειγμα, σε κάποιο σημείο δεν έχει πάγο. Μην το αμελήσεις, γιατί αν περπατήσεις σε βράχο με τα κραμπόν μπορεί να φθαρούν ανεπανόρθωτα.

Ανάλογα με τον τύπο δραστηριότητας και τον τύπο των παπουτσιών σου, θα αγοράσεις τα ανάλογα κραμπόν. Υπάρχουν εύκαμπτα και ημι-άκαμπτα κραμπόν, από διαφορετικά υλικά, και με διαφορετικό δέσιμο – άλλο τύπο κραμπόν θα χρειαστείς για απλό περπάτημα στο χιόνι, και άλλο για παγοαναρρίχηση, την οποία παρουσιάζουμε παρακάτω.

Υλικό: Σε γενικές γραμμές, τα κραμπόν από ατσάλι (χάλυβα) είναι καλύτερα για απλή ορειβασία, ενώ αυτά από ανοξείδωτο ατσάλι έχουν το επιπλέον πλεονέκτημα ότι δεν σκουριάζουν. Τα κραμπόν από αλουμίνιο είναι πολύ πιο ελαφρά, αλλά θα φθαρούν γρηγορότερα από τα ατσάλινα αν χρησιμοποιηθούν σε βραχώδες έδαφος.

Δέσιμο: Υπάρχουν τρία είδη δεσίματος – δετά, semi-fast και fast.

  • Δετά: Προσαρμόζονται με νάιλον ιμάντες σε όλων των ειδών τις μπότες και είναι τα πιο συνηθισμένα. Δώσε προσοχή στο δέσιμο σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή – αν οι ιμάντες είναι χαλαροί, το κραμπόν κινδυνεύει να φύγει. Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, τσέκαρε κατά καιρούς ότι το δέσιμο δεν έχει χαλαρώσει.
  • Semifast: Προσαρμόζονται μόνο σε συγκεκριμένες μπότες, συνήθως ημι-άκαμπτες ή άκαμπτες, οι οποίες διαθέτουν ειδική εγκοπή για κραμπόν στις φτέρνες. Δένονται πιο γρήγορα, και είναι πιο σταθερά από τα δετά κραμπόν.
  • Fast: Μόνο για άκαμπτες μπότες με ειδικές εγκοπές στις φτέρνες και στα δάχτυλα. Είναι τα πιο εύκολα στο δέσιμο αλλά και τα πιο σταθερά κραμπόν.

Ο παρακάτω πίνακας θα σε βοηθήσει να επιλέξεις.

ΔραστηριότηταΥλικόΔέσιμοΑριθμός μυτών
Περπάτημα στο χιόνιΑλουμίνιο ή ατσάλιΔετό8-10
Απλή ορειβασίαΑτσάλιΔετό, semi-fast ή fast10
Τεχνική ορειβασίαΑτσάλιΔετό, semi-fast ή fast12
Παγοαναρρίχηση και μεικτή αναρρίχησηΑτσάλιSemi-fast ή fast14+

 

Παγοαναρρίχηση

Αν έχεις κάνει αναρρίχηση και θέλεις να δοκιμάσεις κάτι πιο extreme, σκέψου την παγοαναρρίχηση, δηλαδή την αναρρίχηση σε περιοχές / πεδία με πάγο. Τέτοια υπάρχουν αρκετά στη χώρα μας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα.

Η παγοαναρρίχηση συνήθως διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:

  • Παγοαναρρίχηση σε αλπικό πάγο, δηλαδή κάποια μορφή παγωμένης κατακρήμνισης. Η αναρρίχηση σε αλπικό πάγο απαιτεί συνήθως διαδικασία προσέγγισης ή και κατάκτηση κορυφής.
  • Παγοαναρρίχηση σε πάγο νερού, που είναι κάποια παγωμένη επιφάνεια, άλλοτε με κάποια ροή νερού (παγοκαταρράκτες ή παγωμένους καταρράκτες) ή και παγωμένη βραχοπλαγιά.

Η ποιότητα του πάγου διαφέρει πολύ μεταξύ των πεδίων – ο πάγος μπορεί να είναι σκληρός, μαλακός, άκαμπτος ή ασταθής.

Υπάρχει επίσης και η μεικτή αναρρίχηση, όπου απαιτείται τόσο αναρρίχηση βράχου όσο και παγοαναρρίχηση.

Για τέτοιου είδους δραστηριότητες χρειάζεσαι απαραίτητα εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό. Όπως και στην αναρρίχηση, θα χρειαστείς ειδικά παπούτσια αναρρίχησης, κράνος, και τα κλασικά που θέλεις και για την αναρρίχηση – ζώνη, καραμπίνερ, σχοινιά, ιμάντες, τροχαλίες κτλ.

ΚΡΑΝΟΣ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ STUBAI NIMBUS WHITE

Δες  >>

Στο χιόνι και τον πάγο… χωρίς παγοπέδιλα
ΖΩΝΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗΣ STUBAI TRIPLE 9980

Δες  >>

ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΡ STUBAI SUMMIT LIGHT X1 977555

Δες  >>

Πέρα από αυτά, θα χρειαστείς οπωσδήποτε κραμπόν, στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, αλλά και πιολέ, δηλαδή σκαπάνη / αξίνα πάγου. Το πιολέ έχει πολλές χρήσεις – θα το χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις σκαλοπάτια ή για να σκάψεις στον πάγο, για να σταματήσεις ή να επιβραδύνεις μια πτώση, αλλά ακόμη και για να στηριχτείς και να ξεκουραστείς. Όπως και τα κραμπόν, είναι εντελώς απαραίτητο για την ασφάλειά σου στην παγοαναρρίχηση.

ΠΙΟΛΕ STUBAI HORNET ICE TOOL FLAT ADZE 914710

Δες  >>

Άλλο σημαντικό εργαλείο είναι το φτυάρι. Με αυτό θα απομακρύνεις χιόνι και πάγο σε περιπτώσεις που χρειάζεται. Ανάλογα με το υλικό είναι και το βάρος – υπολόγισε ότι προτιμάς να μην είναι πολύ βαρύ, αλλά θέλεις ταυτόχρονα να είναι και στιβαρό.

Στο χιόνι και τον πάγο… χωρίς παγοπέδιλα
ΦΤΥΑΡΙ ΠΑΓΟΥ STUBAI AVALANCHE SHOVEL TECBLADE LOOP

Δες  >>

Με τη βοήθεια της σόντας θα μετρήσεις το βάθος του χιονιού. Για να εξοικονομήσεις βάρος, μπορείς να προτιμήσεις μία από αλουμίνιο, αλλά θυμήσου να τη στεγνώσεις καλά προτού την αποθηκεύσεις ώστε να μη σκουριάσει.

Στο χιόνι και τον πάγο… χωρίς παγοπέδιλα
ΣΟΝΤΑ STUBAI AVALANCHE PROBE 911415 CARBON RAPID

Δες  >>

Τέλος, ανάλογα με τον τύπο παγοαναρρίχησης και το ρόλο σου στην ομάδα, θα χρειαστείς και κάποια πιο εξειδικευμένα εξαρτήματα, όπως παγόβιδες, άγκυρα (ρελέ) κ.α.

Όλος ο εξοπλισμός για αναρρίχηση εδώ

Τέλος, θα χρειαστείς ένα καλό, τεχνικό, αδιάβροχο τζάκετ, καθώς και ένα καλό σακίδιο για να μεταφέρεις τον εξοπλισμό σου.

Στο χιόνι και τον πάγο… χωρίς παγοπέδιλα
ΤΖΑΚΕΤ ΑΝΔΡΙΚΟ MILLET KAMET 2 GTX BURNGUNDY/ORANGE

Δες  >>

ΣΑΚΙΔΙΟ ΠΛΑΤΗΣ MILELT HANANG 65+10 /BLACK

Δες  >>