Το φθινόπωρο είναι ίσως η καλύτερη εποχή για πεζοπορία. Έχουμε αφήσει πίσω μας τις πολύ ζεστές καλοκαιρινές ημέρες, η θερμοκρασία μας χαρίζει ευχάριστα δροσερά πρωινά και απογεύματα και η φύση μας προσκαλεί να θαυμάσουμε τις πολύχρωμες αλλαγές στα φύλλα των δέντρων.

Πριν ο καιρός κρυώσει πολύ πλησιάζοντας στο χειμώνα, μπορούμε να δοκιμάσουμε μεγάλες ημερήσιες πεζοπορίες ακόμα και κάποιες πολυήμερες με τον καιρό σύμμαχο και έχοντας τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Τα κατάλληλα ρούχα για φθινοπωρινές πεζοπορίες

Ο φθινοπωρινός καιρός μπορεί να είναι θαυμάσιος, ακόμα και ζεστός αλλά μπορεί επίσης εύκολα να μετατραπεί σε κρύο και υγρό.

Όποιο από τα δύο κι αν συμβεί, μπορούμε να απολαύσουμε την πεζοπορία μας αν έχουμε προετοιμαστεί σωστά.

Αυτό που πρέπει να ακολουθούμε γενικά στις πεζοπορίες κάθε εποχής και ειδικά το φθινόπωρο είναι να φοράμε «στρώσεις» ρούχων (layers).

Ακόμα κι αν φαίνεται ότι μπροστά σας θα έχετε μια ηλιόλουστη και θερμή μέρα προετοιμαστείτε για ξαφνικές αλλαγές στον καιρό ακόμα και για βροχή.

Θυμηθείτε ότι όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες στους πρόποδες ενός βουνού, οι συνθήκες αυτές αλλάζουν γρήγορα σε κάθε μέτρο που ανεβαίνουμε προς την κορυφή.

 • Η βασική μπλούζα (base layer) για την φθινοπωρινή πεζοπορία: αν και ο καιρός δεν έχει ακόμα κρυώσει πολύ μπορεί να χρησιμοποιήσουμε ένα t-shirt από πολυεστερικό ύφασμα το οποίο είναι ανθεκτικό, στεγνώνει γρήγορα και είναι ελαφρύ και διαπνέον. Σε πιο κρύες ημέρες προτιμήστε ένα μακρυμάνικο ισοθερμικό από ελαφρύ μάλλινο ή συνθετικό που θα σας κρατήσει πιο ζεστό καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
 • Το αδιάβροχο τζάκετ: Επειδή όπως είπαμε το φθινόπωρο ο καιρός μπορεί να γίνει απρόβλεπτος, δεν ξεκινάμε χωρίς να έχουμε μαζί μας το απαραίτητο αδιάβροχο τζάκετ το οποίο δεν μας προστατεύει μόνο από πιθανή βροχή αλλά και από αέρα. Τα παρακάτω αδιάβροχα τζάκετ είναι πολύ ελαφριά και έχουν το πλεονέκτημα ότι συσκευάζονται στο δικό τους μικρό σάκο ώστε να μπορούν να αποθηκευτούν εύκολα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε.

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε

Δες  >>

 

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε
ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ TZAKET HIGHLANDER STOW & GO BLACK

Δες  >>

 • Το αδιάβροχο παντελόνι: Ομοίως με το αδιάβροχο τζάκετ για το πάνω μέρος του κορμού θα χρειαστούμε και ένα αδιάβροχο παντελόνι το οποίο μπορούμε να φορέσουμε πάνω από το παντελόνι ή το σορτς πεζοπορίας μας και το οποίο θα μας κρατήσει στεγνούς σε περίπτωση βροχής. Και αυτό είναι ελαφρύ και συσκευάζεται στο δικό του μικρό σάκο.
Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε
ΑΔΙΑΒΡΟΧΟ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙ HIGHLANDER STOW & GO CHARCOAL

Δες  >>

Τα παπούτσια της φθινοπωρινής πεζοπορίας

Φθινόπωρο σημαίνει όμορφα φύλλα που αλλάζουν χρώμα και μας συνεπαίρνουν με την μαγεία τους. Σημαίνει όμως και φύλλα που πέφτουν στα μονοπάτια και τα κάνουν να γλιστράνε.

Προσθέστε και την βροχή σε αυτό και καταλαβαίνετε ότι πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς περπατάτε.

Γι’ αυτό χρειάζεστε παπούτσια που να έχουν καλή εξωτερική σόλα με πολύ καλή πρόσφυση στο έδαφος ώστε να προσφέρουν καλύτερη ευστάθεια και σιγουριά στα πατήματα σας.

Αυτά τα παπούτσια είναι ιδανικά για ψηλά βουνά καθώς η εξωτερική σόλα τους με το ελικοειδές πέλμα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική ανεβαίνοντας και κατεβαίνοντας στην πεζοπορία προσφέροντας μεγάλη προστασία.

Θα σας πάνε παντού:

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε
ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΝΔΡΙΚΟ MILLET TRIDENT GTX BLACK

Δες  >>

Δείτε ακόμα κάποιες ωραίες ιδέες για παπούτσια φθινοπωρινής πεζοπορίας:

ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΝΔΡΙΚΟ MILLET HIKE UP M NAVY BLUE

Δες  >>

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε
ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΝΔΡΙΚΟ LAFUMA M ANETO LOW GREY

Δες  >>

Για τις γρήγορες πεζοπορίες και ημερήσιες εκδρομές σας όταν ο καιρός είναι ακόμα ζεστός αυτό είναι ένα ιδανικό παπούτσι

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε
ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΑΝΔΡΙΚΟ LAFUMA M SHIFT KNIT INSIGNIA BLUE

Δες  >>

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε
ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ LAFUMA LD SHIFT KNIT RED

Δες  >>

Τι άλλο να πάρετε μαζί σας

Εκτός από τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια πρέπει να έχουμε κατά νου και κάποια είδη εξοπλισμού κατάλληλα για αυτή την εποχή.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της εποχής είναι ότι οι μέρες μικραίνουν και νυχτώνει πιο γρήγορα. Τα ηλιοβασιλέματα στις 7 ή νωρίτερα όσο προχωράει η εποχή μπορεί να μας εκπλήξουν (δυσάρεστα) αν δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι.

Ο καιρός μεταβάλλεται γρήγορα και πρέπει να είμαστε έτοιμοι αν χειροτερέψει. Ειδικά αν το μονοπάτι ανεβαίνει ψηλότερα ή βγαίνει σε ανοικτό τερέν.

 • Φακός κεφαλής: Ακόμα και μια σύντομη πεζοπορία μπορεί να καθυστερήσει οπότε αξίζει να έχουμε μαζί μας έναν δυνατό φακό κεφαλής. Ειδικά αν σκοπεύετε να πεζοπορήσετε μακρύτερα προς το απόγευμα, θυμηθείτε ότι όταν ο ήλιος πέσει, νυχτώνει πολύ γρήγορα πια και δεν θέλετε να έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις επιστρέφοντας στο σκοτάδι.
 • Μπατόν πεζοπορίας: Είναι καλό να χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο αλλά ιδιαίτερα το φθινόπωρο θα σας φανούν πολύ χρήσιμα σε γλιστερό, λασπώδες και υγρό έδαφος.
 • Ισοθερμικό θερμός: Είναι πολύ ωραίο να πίνεις μια κούπα ζεστό τσάϊ ή καφέ στο διάλλειμα που κάνεις όταν πεζοπορείς το φθινόπωρο. Η θερμοκρασία έχει πέσει και το απολαμβάνεις περισσότερο.
 • Αδιάβροχη/στεγανή τσάντα: Αν και τα περισσότερα σακίδια έχουν το δικό τους αδιάβροχο κάλυμμα, καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποια έξτρα αδιάβροχη μικρότερη τσάντα/σάκο ώστε να προστατεύσετε τα επιπλέον ρούχα σας και τα τιμαλφή σας όπως το πορτοφόλι σας από πιθανή βροχή. Θέλετε να έχετε σίγουρα στεγνά ρούχα αν χρειαστεί να αλλάξετε.
 • Πλαστική θήκη για χάρτες: Ιδιαίτερα χρήσιμη για βροχερές ημέρες πεζοπορίας.
 • Πορτοκαλί γιλέκο και καπέλο: Εάν κινηθείτε σε κυνηγετικές περιοχές είναι απαραίτητα ώστε να είστε εύκολα ορατοί.

Σακίδια για φθινοπωρινές εξορμήσεις

Αρκετοί είναι αυτοί που επιλέγουν αυτήν την εποχή για να κάνουν πολυήμερες πεζοπορίες και να κατασκηνώσουν στην ύπαιθρο για ένα ή δύο βράδια έχοντας απαλλαγεί από την ζέστη και τα ενοχλητικά έντομα του καλοκαιριού και απολαμβάνοντας την φύση στα καλύτερα της.

Μία μεγάλη μέρα στο μονοπάτι μπορεί να καταλήξει πολύ όμορφα γύρω από την φωτιά.

Αυτό το σακίδιο είναι η ιδανική λύση για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες σας σε 2ήμερες/3ήμερες αποδράσεις σας (με υπνόσακο και σκηνή):

Δες  >>

Αυτά τα σακίδια είναι μικρότερα, ελαφρύτερα και κατάλληλα για μικρότερες και μεσαίες πεζοπορίες και διαθέτουν και υποδοχές στήριξης μπατόν:

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε

Δες  >>

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε

Δες  >>

Φθινόπωρο: η καλύτερη εποχή για πεζοπορία – Χρήσιμος εξοπλισμός και πώς να ντυθείτε

Δες  >>

Επιπλέον tips για τις φθινοπωρινές σας πεζοπορίες

 • ΠΡΟΣΟΧΗ στις κυνηγετικές περιοχές και περιόδους. Το φθινόπωρο είναι η εποχή που επιτρέπεται και ξεκινά το κυνήγι. Ενημερωθείτε από τα τοπικά δασαρχεία ή τους αρμόδιους φορείς για τα μέρη και τις περιόδους που επιτρέπεται το κυνήγι και αποφύγετε να πεζοπορείτε εκεί. Επίσης, αποφύγετε να πεζοπορείτε τις πολύ πρωινές ώρες που εξορμούν οι κυνηγοί. Εάν συναντήσετε κυνηγούς κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας σας ενημερώστε τους για την παρουσία σας εκεί. Φοράτε πάντα το πορτοκαλί γιλέκο ασφαλείας αν εισέλθετε σε κυνηγετική περιοχή.
 • Πάρτε μαζί σας περισσότερο φαγητό. Όταν ο καιρός κρυώνει χρειαζόμαστε περισσότερο «καύσιμο» για να ζεσταθούμε
 • Εάν σκοπεύετε να κατασκηνώσετε το βράδυ ελέγξτε την θερμοκρασία που θα έχει το βράδυ στο σημείο που θα πάτε. Μπορεί να χρειαστείτε ένα πιο ζεστό sleeping bag. Επίσης, μπορεί τα κουνούπια και τα έντομα να λιγοστεύουν αλλά τα τσιμπήματα είναι ακόμα ρίσκο. Πάρτε μαζί σας εντομοαπωθητικά.
 • Ό,τι καιρό κι αν κάνει, θυμηθείτε ότι δεν αφήνουμε κανένα ίχνος πίσω μας. Μαζεύουμε τα πάντα και δεν αφήνουμε σκουπίδια.
 • Μπορεί η θερμοκρασία το φθινόπωρο να πέφτει αλλά ο ήλιος έχει πλήρη ισχύ σε ηλιόλουστες μέρες. Δεν ξεχνάμε το αντηλιακό μας.
 • Να είστε προετοιμασμένοι για ξαφνικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, έχετε μαζί σας έξτρα χρήματα σε περίπτωση που χρειαστεί να πληρώσετε μία έξτρα βραδιά σε κατάλυμα ή καταφύγιο.
 • Μην ξεχάσετε φυσικά να πάρετε μαζί σας μία φωτογραφική μηχανή για να αποτυπώσετε τις καταπληκτικές αλλαγές χρωμάτων στα φυλλώματα των δέντρων. Μπορείτε να πάρετε μαζί σας και ένα μικρό, ελαφρύ και εύχρηστο τρίποδα.

Καλό φθινόπωρο!