Αν ασχολείσαι με έντονες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία , ξέρεις πολύ καλά ότι όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή χρειάζεσαι ελάχιστα ρούχα.
Όταν όμως ο καιρός αρχίζει να κρυώνει, τα πράγματα αλλάζουν.
Μπορεί να πιστεύεις ότι το fleece σου, ή ένα χοντρό φούτερ, είναι κατάλληλα – όμως δεν είναι έτσι.
Τα ρούχα αυτά, ενώ είναι ιδανικά για ήπιες δραστηριότητες, δεν κάνουν με τίποτα για τις περιπτώσεις που κινείσαι με ταχύτητα σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα αντιανεμικό μπουφαν, το οποίο δεν αφήνει τον αέρα να περνάει, και συνεπώς σε κρατάει ζεστό.
Και βέβαια μπορεί να σου φανεί χρήσιμο και σε άλλες δραστηριότητες όταν φυσάει κρύος αέρας – πεζοπορία σε υψόμετρο, ή ακόμη και για κάποιο ταξίδι με πλοίο.
Ποια η διαφορά αντιανεμικού και αδιάβροχου;
Εξ’ ορισμού, το αδιάβροχο και το αντιανεμικό μπουφάν κάνουν διαφορετικές δουλειές: το πρώτο σε προστατεύει από τη βροχή, και το δεύτερο από τον αέρα. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλά τεχνικά ρούχα που είναι αδιάβροχα, είναι ταυτόχρονα και αντιανεμικά.
Στο άρθρο μας για τα αδιάβροχα τζάκετ είχαμε εξετάσει τις διαφορετικές ποιότητες αδιάβροχων που κυκλοφορούν στην αγορά.
Όπως θα δεις, είχαμε αναφερθεί στη μεμβράνη Gore-Tex η οποία διαθέτει και τις δύο ιδιότητες – είναι αδιάβροχη και αντιανεμική. Υπάρχουν όμως και εξειδικευμένες μεμβράνες που δίνουν περισσότερη βάση στην προστασία από τον αέρα.
Τέτοιες μεμβράνες συχνά διαθέτουν και κάποιο βαθμό προστασίας από τη βροχή, χωρίς όμως να είναι αμιγώς αδιάβροχες.
Ένα τέτοιο μπουφάν είναι συνεπώς κατάλληλο για μέρες όπου προβλέπεται κρύο και αέρας, αλλά ελάχιστη έως καθόλου βροχή.
Επίσης είναι ιδανικό αν υπολογίζεις ότι θα ιδρώσεις πολύ – αντίθετα, τα αμιγώς αδιάβροχα μπουφάν, ακόμη και αν είναι διαπνέοντα, δεν είναι κατάλληλα στις περιπτώσεις αυτές – θα ζεσταθείς πολύ.
Πώς να επιλέξω αντιανεμικό μπουφάν;
Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείς πότε θα φοράς το αντιανεμικό μπουφάν σου, και κυρίως τι θα φοράς από μέσα.
Αν πρόκειται να φοράς μόνο ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, ή να το χρησιμοποιείς σε καθημερινές δραστηριότητες, καλό είναι να πάρεις ένα μέγεθος που θα ταιριάζει στο σώμα σου.
Αν όμως σκοπεύεις να κάνεις πιο τεχνική χρήση, και να φοράς ισοθερμικό και fleece μέσα από το αντιανεμικό, θα χρειαστεί να πάρεις ένα μέγεθος μεγαλύτερο.
Προσοχή όμως να μην είναι πολύ μεγάλο, γιατί δεν θα σε προστατεύει το ίδιο καλά από τον αέρα.
Μια άλλη περίπτωση είναι τα μπουφάν τύπου softshell , που είναι αντιανεμικά αλλά παράλληλα διαθέτουν εσωτερική ενίσχυση για το κρύο.
Καλό είναι επίσης να εξετάσεις τις λεπτομέρειες (τσέπες, κουκούλα) και να δεις αν σε βολεύουν.
Αν πρόκειται να ιδρώσεις πολύ, ψάξε για αντιανεμικό μπουφάν που να έχει τους ειδικούς αεραγωγούς στις μασχάλες.
Ειδικά για την ποδηλασία, το πίσω μέρος του μπουφάν είναι συνήθως μακρύτερο, και έχει κάποιες τσέπες – ιδανικές για τα σνακ σου!