Από την στιγμή που εμφανίστηκε το ταξίδι και οι εξορμήσεις με σακίδιο πλάτης, το λεγόμενο backpacking, ήταν ένα εύκολο εγχείρημα. Ο «πατέρας» του backpacking όπως το ξέρουμε σήμερα, κάποιος John Muir, πήρε μαζί του στην πραγματικότητα, λίγο ψωμί και τσάι στην εξόρμηση του στην άγρια φύση. Έναν αιώνα αργότερα, οι backpackers κουβαλούσαν μαζί τους από 20 – 30 kg εξοπλισμό, κατά μέσο όρο, στις εξορμήσεις τους.
Η τάση αυτή ωστόσο άρχισε να αλλάζει ξανά την δεκαετία του 1990 εφαρμόζοντας τον όρο «όσο λιγότερα, τόσο περισσότερα» (less is more) ελαφραίνοντας έτσι κατά πολύ τον φερόμενο εξοπλισμό στους bakcpackers.
Αυτό δημιουργεί άμεσα το ερώτημα: τι είναι τελικά το υπερελαφρύ backpacking (Ultralight backpacking);
Για αρχή, ο όρος υπερελαφρύ backpacking, είναι ευρύς και υποκειμενικός. Λαμβάνοντας αυτό υπ’ όψη μας, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ορισμός που να τον περιγράφει επ’ ακριβώς. Παρ’ όλα αυτά, αυτό μπορεί απλά να σημαίνει να μεταφέρεις λιγότερο εξοπλισμό ο οποίος να διασφαλίζει την υγεία σου, την ασφάλειά σου και εν τέλει την συνολική σου άνεση καθώς πεζοπορείς.
Σημαντικά Tips για Ultralight Backpacking
Αυτές οι συμβουλές θα σου φανούν πολύ χρήσιμες και πρακτικές αν μάλιστα είσαι αρχάριος του backpacking.
Tip #1: Ζύγισε τον εξοπλισμό σου
Ξεκίνα από το να ζυγίσεις σωστά τον εξοπλισμό σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια ζυγαριά κουζίνας ή ζυγαριά αποσκευών για να κάνεις τη δουλειά σου. Σημείωσε το βασικό βάρος, το οποίο αναφέρεται σε κάθε αντικείμενο μέσα στο σακίδιο εκτός από τα καύσιμα, το φαγητό και το νερό/ποτά σου, τα οποία γενικά αποκαλούνται αναλώσιμα είδη.
Tip #2: Αντικατάσταση παλαιότερου εξοπλισμού με πιο ελαφρύ και σύγχρονο
Στη συνέχεια αντικατέστησε τον παλαιότερο εξοπλισμό σου με τον αντίστοιχο ελαφρύτερο που έχει κυκλοφορήσει. Όταν το κάνεις αυτό δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο ακριβές βάρος κάθε κομματιού. Ο συνολικός σου στόχος είναι το βασικό βάρος του εξοπλισμού σου να μην ξεπερνά τα 4,5 – 5 kg περίπου καθώς αν προσθέσεις σε αυτόν και τα αναλώσιμα το βάρος μπορεί άνετα να διπλασιαστεί.
Tip #3: Κάνε σταδιακές αλλαγές
Γενικά, ο εξοπλισμός που είναι ελαφρύτερος είναι και πιο ακριβός. Παίρνοντας αυτό υπ’ όψη, προσπάθησε να ελαφραίνεις το φορτίο για διάστημα που διαρκεί χρονικά. Για να το κάνεις αυτό μπορείς να αντικαθιστάς βασικά κομμάτια, ένα – ένα τη φορά και να τα επιδιορθώνεις όταν χρειάζεται αντί να αγοράσεις πάλι τα αντίστοιχα καινούργια τα οποία είναι ενδεχομένως και τα ακριβότερα.
Tip #4: Κατανόησε τους συμβιβασμούς
Γενικά, τα ελαφριά σακίδια είναι λιγότερο ανθεκτικά κατά ομολογία. Αυτό, σημαίνει για την ακρίβεια ότι θα δαπανήσεις περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα για να αναβαθμίσεις τις δυνατότητές τους, σε αντίθεση με τα βαρύτερα σακίδια. Θα πρέπει να συμβιβαστείς με αυτή την πραγματικότητα και να έχεις και τις ανάλογες προσδοκίες αν θες να πας για ultralight backpacking.
Ελαφραίνοντας τα 4 βασικά φορτία
Ο γρηγορότερος και ίσως ο πιο βολικός τρόπος για να ελαφρύνεις το φορτίο σου έχει να κάνει με το να αντικαταστήσεις τα βασικά 4 φορτία που όλοι οι backpackers κουβαλούν μαζί τους: 1) το σακίδιο 2) η σκηνή 3) το sleeping bag 4) το sleeping pad
#1 Το σακίδιο
Τα παραδοσιακά backpacks είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και βαρύτερα σε όγκο. Η συνήθης χωρητικότητά τους είναι 65lt και μπορεί να ζυγίζουν μόνα τους έως και 2 kg. Για ελαφρύτερο βάρος όμως στις μεγάλες σας αποδράσεις μπορείτε να επιλέξετε είτε ένα μεγάλο σακίδιο χωρίς μεταλλικό σκελετό, είτε ένα υπερελαφρύ όπως το παρακάτω.

#2 Η σκηνή
Αυτή η σκηνή της Vango είναι 4 εποχών, 3 ατόμων με μικρό μέγεθος συσκευασίας και εύκολη στη συναρμολόγηση. Είναι πολύ σταθερή και ανθεκτική ακόμα και σε πολύ ισχυρούς ανέμους.

Εναλλακτικά μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα κατάλυμα ανάγκης (bivy bag) όπως αυτό:
#3 To sleeping bag
Επιλέξτε έναν υπνόσακο που θα καλύψει τις ανάγκες σας, θα είναι αδιάβροχος και όσο το δυνατόν ελαφρύτερος. Αυτός είναι ένας ιδανικός υπνόσακος για αλπινισμό:

#4 To sleeping pad
Αυτό το αυτοφουσκωτό υπόστρωμα για τον υπνόσακο με αντιολισθητική επιφάνεια, χρησιμοποιεί ελαφριά υλικά για να μειώσει το βάρος του καλύμματος. Το μικρό μέγεθος συσκευασίας του και το μικρό του βάρος το καθιστούν ιδανικό για ορειβατική χρήση ή ταξίδι με μηχανή.

Το νερό, τα καύσιμα, το φαγητό
Αυτά είναι τα 3 βαρύτερα φορτία μετά τα 4 βασικά που προαναφέραμε. Σκεπτόμενοι αυτό, θα πρέπει να μεταφέρετε αυτά που χρειάζεστε για την συνολική διάρκεια του χρόνου που θα πεζοπορήσετε (αν πρόκειται για μια μεγάλη πεζοπορία).
Το Νερό
Πάρτε μαζί σας τόσο νερό όσο σας χρειάζεται για όλη την ημέρα αλλά καλό είναι να έχετε κάνει πριν μια έρευνα για τους υδάτινους πόρους που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας (ρυάκια, πηγές) ώστε να μπορέσετε να ξαναγεμίσετε το υδροδοχείο σας. Πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή σας καλό είναι να έχετε πιει ικανοποιητική ποσότητα νερού που θα αποθηκευτεί στον οργανισμό σας. Το ίδιο να κάνετε και κάθε φορά που φτάνετε σε μία πηγή νερού. Με αυτό τον τρόπο μειώνετε την ποσότητα νερού που πρέπει να κουβαλάτε μαζί σας. Μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποιο μίνι φίλτρο νερού ή/και τις ταμπλέτες καθαρισμού νερού.
Τα καύσιμα, οι εστίες, τα μαγειρικά σκεύη
Για να μείνετε όσο πιο ελαφρείς γίνεται, είναι καλύτερα να βράσετε το νερό ώστε να αφυδατώσετε το φαγητό σας παρά να μαγειρέψετε πλήρη γεύματα από το μηδέν. Αυτό σας εξοικονομεί βάρος και από τα καύσιμα και από το φαγητό. Όσο αναφορά τα μαγειρικά σκεύη, προτιμήστε αυτά που έχουν διπλό σκοπό (2 σε 1).
Αυτή είναι μια πανάλαφρη εστία υγραερίου με μέγιστη ισχύ η οποία αναδιπλώνεται καταλαμβάνοντας ελάχιστο χώρο όταν είναι κλειστή.

Το φαγητό
Σχεδιάστε να πάρετε μαζί σας φαγητό που καλύπτει 3 με 4 χιλιάδες θερμίδες για κάθε μέρα σας. Αυτό θα το καθορίσετε βέβαια κι από την απόσταση που έχετε να διανύσετε καθώς και από τις κλίσεις που έχει η διαδρομή σας. Καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποια φαγητά και σνακς πλούσια σε θερμίδες και ενέργεια. Επίσης για το πρωϊνό θα μπορούσατε να σκεφτείτε τον στιγμιαίο καφέ και τις νιφάδες βρώμης.
Το να αφυδατώσετε επίσης το φαγητό σας από πριν στο σπίτι, θα σας εξοικονομήσει χρήματα αλλά και προσπάθεια στο πακετάρισμα. Με αυτό τον τρόπο επίσης, μπορείτε να δημιουργήσετε τα γεύματά σας ανάλογα με την εποχή και σύμφωνα με τον τρόπο που τα προτιμάτε.
Κάποιες έξτρα συμβουλές
Στην προσπάθεια σας για μείωση του βάρους του εξοπλισμού σας όταν κάνετε backpacking μην παραμελήσετε ποτέ την προσωπική σας ασφάλεια! Επιδιώξτε να έχετε πάντα μαζί σας τα απαραίτητα είδη που θα διευκολύνουν την ασφάλειά σας όποτε και αν τα χρειαστείτε. Εδώ ακολουθούν μερικά:
- Συστήματα πλοήγησης – έχετε μαζί σας πάντα έναν χάρτη, ένα ρολόι με GPS ή κάποια άλλη συσκευή πλοήγησης
- Σφυρίχτρα ασφαλείας
- Αντηλιακή προστασία
- Φωτισμός – Ένας φακός κεφαλής είναι πάντα πολύ χρήσιμος
Μόνωση και ρουχισμός – Προτιμάτε να παίρνετε μαζί σας συνθετικά ή ελαφριά μπουφάν. Δείτε εδώ 2 καλές ιδέες:
Δες >>
Η βασική μπλούζα σας (base layer) μπορεί να είναι από μαλλί merino και πολυεστέρα για τέλεια ισορροπία της θερμικής ρύθμισης και της διαχείρισης υγρασίας

Αυτό το πολύ ελαφρύ παντελόνι είναι αντιανεμικό, έχει ελαστικότητα για ευκολία στην κίνηση και είναι ιδανικό για διάφορες δραστηριότητες σε ήπιες θερμοκρασίες

- Εξοπλισμός Βροχής/καταιγίδας – αυτός περιλαμβάνει το αδιάβροχο παντελόνι σας, γάντια, καπέλο, αδιάβροχο τζάκετ, αδιάβροχο κάλυμμα σακιδίου
- Bandana/Μαντήλι λαιμού
- Μποτάκια
- Φαρμακείο Α’ Βοηθειών και τσαντάκι επιδιορθώσεων
- Είδη προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής
- Μπατόν πεζοπορίας
Και μην ξεχνάτε ότι η σωστή φόρμουλα για υπερελαφρύ backpacking είναι:
Βασικό Βάρος (στάνταρ εξοπλισμός) + Αναλώσιμα (μεταβλητός εξοπλισμός) = Συνολικό Βάρος Σακιδίου
Το φαγητό, το νερό, ο εξοπλισμός που φοριέται κατά τη διάρκεια της εξόρμησης και τα καύσιμα για μαγείρεμα θεωρούνται ως αναλώσιμα και αυτά που φοριούνται. Όλα τα άλλα θεωρούνται ως βασικό βάρος.
Να θυμάστε: Το υπερελαφρύ backpacking δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!