Η Άνοιξη είναι προ των πυλών και οι απανταχού πεζοπόροι ανυπομονούν να εφορμήσουν στα μονοπάτια απολαμβάνοντας τις καλές καιρικές συνθήκες και τη μαγεία της φύσης που χαρίζει απλόχερα αυτή η εποχή.

Η πεζοπορία όμως την Άνοιξη κρύβει και κινδύνους σε περιοχές και σημεία τα οποία διαπερνά νερό και η στάθμη του μπορεί να είναι πολύ ανεβασμένη αυτό τον καιρό.

Η διάσχιση ρεμάτων και μικρών ή μεγαλύτερων ποταμών που μπορεί να συναντήσουν οι πεζοπόροι στη διαδρομή τους είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν και ενδέχεται να αποτελούν σημαντικό επικίνδυνο παράγοντα της πεζοπορίας.

Πριν την διάσχιση ποταμιών την Άνοιξη

Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική χωρίς να ρισκάρετε την ασφάλειά σας.

Ας δούμε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες και τι μπορείτε να κάνετε πριν και κατά την διάρκεια διάσχισης υδάτινου στοιχείου (ρέματος ή ποταμιού).

Αναζητείστε το καλύτερο σημείο για να περάσετε απέναντι

Μην υποθέσετε ότι η μαρκαρισμένη πορεία που βλέπετε για την αντίπερα όχθη είναι το μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσετε. Η ποσότητα του νερού που κυλά προς τα κάτω δεν είναι σταθερή και το καλύτερο σημείο διάσχισης διαφέρει ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και τα νέα εμπόδια που πιθανόν δεν υπήρχαν εκεί όταν η στάθμη του νερού ήταν κατεβασμένη.

Το επίπεδο του νερού και το ρεύμα του είναι πολύ δυναμικά αυτή την εποχή και επομένως ένα καλό σημείο διάσχισης τη μία μέρα μπορεί να μην είναι ασφαλές μία άλλη μέρα.

Αποφύγετε τα σημεία με «συμφόρηση»

Κοιτάξτε το ρεύμα του νερού και πόσο γρήγορα αυτό πηγαίνει. Αποφύγετε τη διάσχιση του ρέματος (ή ποταμιού) εκεί όπου οι όχθες στενεύουν. Η δύναμη του ρεύματος εκεί θα είναι ισχυρότερη με αποτέλεσμα να «σαρώσει» τα πόδια σας. Αν υπάρχει ένα κομμάτι γης ή άμμου στη μέση του ποταμού το ρεύμα του νερού μπορεί να είναι πιο διαχειρίσιμο σε κάθε άκρη αυτού του σημείου γης και επομένως αυτό να είναι ένα καλό σημείο για να περάσετε απέναντι.

Περάστε σε ευθεία πορεία τις στροφές

Φανταστείτε ότι οι στροφές του ποταμού σχηματίζουν το γράμμα S. Το ασφαλέστερο σημείο για να περάσετε είναι γενικά το ευθύ κομμάτι στο κέντρο του S ανάμεσα στις στροφές. Εάν χάσετε τον βηματισμό σας το πιθανότερο είναι ότι το ρεύμα θα σας μεταφέρει στην όχθη που βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα της στροφής.

Η ταχύτητα ενός πλεούμενου ξύλου

Πετάξτε ένα ξύλο μέσα στο νερό και δείτε με τι ταχύτητα το νερό το μεταφέρει. Εάν δεν μπορείτε να περπατήσετε όσο γρήγορα κινείται το ξύλο, τότε δεν είναι ασφαλές να διασχίσετε αυτό το σημείο.

Δέστε ένα σχοινί στο σακίδιο σας

Προσαρμόστε ένα σχοινί στο εξωτερικό του σακιδίου σας με την κουλούρα του εύκαιρη. Εάν χρειαστεί κατά την διάσχιση μπορείτε να το ελευθερώσετε και να το μαζέψετε μετά. Εάν περνάτε με γκρουπ, το σχοινί μπορεί να αποβεί πολύ χρήσιμο σε περίπτωση διάσωσης.

ΣΧΟΙΝΙ POLY ROPE MINI 6MM X 20M

Δες τις λεπτομέρειες >>

Ξεπακετάρετε και ελευθερώστε το σακίδιο σας

Εάν είναι εφικτό ξεπακετάρετε το φορτίο σας από το βασικό σας σακίδιο και πακετάρατε το σε αδιάβροχους στεγανούς πλαστικούς σάκους/τσάντες ώστε να διευκολύνετε την πλευστότητα του σακιδίου σας. Μπορείτε επίσης, να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον σάκο αν χρειαστεί ως βοήθεια ενώ κολυμπάτε.

Πώς Διασχίζουμε Ποτάμια και Ρέματα την Άνοιξη
ΣΤΕΓΑΝΗ ΤΣΑΝΤΑ VANGO DRY BARREL 60 ELECTRIC BLUE

Δες τις λεπτομέρειες >>

Πριν μπείτε σε ένα ρέμα ή ποτάμι βεβαιωθείτε ότι έχετε ελευθερώσει τους ιμάντες της μέσης και του στήθους του σακιδίου σας ώστε να μπορέσετε να το ρίξετε γρήγορα από την πλάτη σας εάν τυχόν χάσετε την ισορροπία σας και παρασυρθείτε από το ρεύμα μέσα στο νερό.

ΣΑΚΙΔΙΟ MILLET / UBIC 40 / SAPHIR

Δες τις λεπτομέρειες >>

Κατά τη διάρκεια της Διάσχισης

Όσο μεγαλύτερη σωματική μάζα έχετε κατά την διάρκεια της διάσχισης φουσκωμένου ρέματος ή ποταμού, τόσο λιγότερο έλεγχο έχετε. Εάν ξεκινήσετε να διασχίζετε και το βάθος του νερού φτάσει πάνω από τους μηρούς σας γυρίστε πίσω και ψάξτε για ένα καλύτερο σημείο διάσχισης.

Εάν ένα ποτάμι είναι πλημμυρισμένο, περιμένετε το νερό να υποχωρήσει. Το σημαντικότερο είναι, εάν έχετε αμφιβολία για το αν πρέπει να διασχίσετε ένα ρέμα ή ποτάμι γεμάτο νερό, μην το διασχίσετε! Ψάξτε για μια εναλλακτική διαδρομή!

Κρατήστε τα μποτάκια σας φορεμένα

Τα μποτάκια πεζοπορίας σας προσφέρουν την πρόσφυση που θέλετε κατά την διάσχιση ποταμών ή ρεμάτων. Μην τα βγάλετε!

Επίσης προστατεύουν τα πόδια σας από πιθανούς κινδύνους που κρύβει το νερό όπως κρυμμένες μυτερές πέτρες, βράχια, βυθισμένους κορμούς και κλαδιά, σπασμένα γυαλιά ή ακόμα και σκουριασμένα μέταλλα.

Τα ανοιχτά σανδάλια πεζοπορίας δεν συνιστώνται καθώς δεν προστατεύουν τα δάχτυλα σας, μπορούν να διπλώσουν στο ισχυρό ρεύμα και αυξάνουν το μέγεθος του συρσίματος μέσα στο νερό.

Πώς Διασχίζουμε Ποτάμια και Ρέματα την Άνοιξη
ΜΠΟΤΑΚΙ ΑΝΔΡΙΚΟ MILLET HIGH ROUTE GTX BROWN

Δες τις λεπτομέρειες >>

Για καλύτερα αποτελέσματα, αφαιρέστε πριν μπείτε στο νερό την εσωτερική σόλα από τα μποτάκια σας καθώς και τις κάλτσες σας και φορέστε γκέτες.

Χρησιμοποιήστε ένα μόνο ραβδί ή μπατόν πεζοπορίας

Χρησιμοποιείτε πάντα ένα και μόνο ραβδί ή μπατόν πεζοπορίας για να εξασφαλίσετε 3 σημεία επαφής με το βυθό. Μην το κρατήσετε όμως στην επάνω μεριά του ρεύματος γιατί το νερό θα το παρασύρει προς τα κάτω και μπορεί να χάσετε την ισορροπία σας. Κρατήστε το στην κάτω μεριά του ρεύματος.

POLE OZTRAIL NUMO TREKKING

Δες τις λεπτομέρειες >>

Προσοχή όμως με τα μπατόν πεζοπορίας! Σιγουρευτείτε ότι έχετε αφαιρέσει το κάτω μέρος του αν διαθέτει το στρογγυλό εξάρτημα, ώστε να μην πιαστεί σε τυχόν εμπόδια του βυθού ή ανάμεσα σε πέτρες. Η χρήση του ενός μόνο μπατόν σας εξασφαλίζει καλύτερη ισορροπία μέσα στο νερό. Δέστε το άλλο μπατόν στο σακίδιο σας.

Tip: Σε περίπτωση που δεν έχετε μαζί σας μπατόν πεζοπορίας, ένα ψηλό, ευθύ γερό ξύλο θα σας βοηθήσει να κρατήσετε καλύτερη ισορροπία κατά τη διάσχιση του ποταμού.

Μην φοράτε μακρύ παντελόνι όταν διασχίζετε ένα ποτάμι

Το μακρύ παντελόνι μεγαλώνει την αντίσταση στο νερό και δεν θα σας κρατήσει ούτε στεγνό, ούτε ζεστό εάν βραχεί. Προτιμήστε να φορέσετε ένα ελαστικό σορτς το οποίο θα το αλλάξετε εύκολα όταν βραχεί και θα φορέσετε μετά το παντελόνι σας.

Πώς Διασχίζουμε Ποτάμια και Ρέματα την Άνοιξη
ΣΟΡΤΣ ΑΝΔΡΙΚΟ LAFUMA SKIM SHORT INSIGNIA BLUE

Δες τις λεπτομέρειες >>

Διασχίστε αντικρίζοντας την πάνω πλευρά του ρεύματος

Σε νερό που κινείται γρήγορα, κινηθείτε με μία ελαφριά γωνία προς την κάτω πλευρά του ρεύματος αλλά κοιτώντας την πάνω πλευρά.

Σκύψτε ελαφρά προς το ρεύμα και σύρετε περπατώντας στα πλάγια, διατηρώντας την επαφή με τον βυθό είτε και με τα δύο σας πόδια, είτε με το ένα πόδι και το μπατόν (ή μπαστούνι, ή ξύλο) σε κάθε περίπτωση.

Το γκρούπ

Εάν πεζοπορείτε με κάποιον άλλον ή με γκρουπ, το πιο πιθανό όταν είναι να διασχίσετε ποτάμι ή ρέμα, είναι να κρατάτε ένα ρούχο του συνοδοιπόρου σας ή έναν εξωτερικό ιμάντα από το σακίδιο του.

Το δυνατότερο άτομο του γκρουπ θα πρέπει να είναι ελαφρώς μπροστά στο ρεύμα ώστε να το «διασπάσει» έτσι ώστε να διευκολύνει αυτόν/ούς που βρίσκονται στο πιο κάτω μέρος του ρεύματος να σταθεροποιηθούν καλύτερα.

Κρατήστε τα μάτια σας στον στόχο σας

Ενώ σίγουρα θα θέλετε να έχετε το βλέμμα σας στο πού τοποθετείτε τα πόδια σας το να κοιτάτε συνεχώς κάτω μπορεί να σας αποπροσανατολίσει.

Να κοιτάτε ευθεία μπροστά προς το καλύτερο πέρασμα και να συγκεντρώνεστε στον στόχο σας, που είναι να διασχίσετε το ρέμα/ποτάμι.

Δοκιμάστε ένα ψυχολογικό τρικ: φανταστείτε τον εαυτό σας να φτάνει με ασφάλεια στην απέναντι όχθη. Δουλεύει!

Έχετε πάντα μαζί σας έναν χάρτη και μία πυξίδα τα οποία θα ξέρετε να διαβάσετε. Να είστε λογικοί και να μην ρισκάρετε αν κάτι σας φαίνεται επικίνδυνο μόνο και μόνο για να ανεβάσετε την αδρεναλίνη σας.

Εάν γνωρίζετε ότι θα συναντήσετε στη διαδρομή σας κάποιο ρέμα ή ποτάμι, το πιθανότερο είναι την Άνοιξη να είναι γεμάτο ορμητικό νερό. Έχετε πάντα κατά νου μια εναλλακτική διαδρομή.

Η ασφάλεια παίζει πάντα τον πρώτο λόγο για να ευχαριστηθούμε την δραστηριότητα μας στη φύση.

Καλές ανοιξιάτικες πεζοπορίες!