Θα τους έχεις δει… Όλους εκείνους τους ταλαίπωρους συν-λουόμενους που παλεύουν με «τρυπάνια», «κρουστικούς μηχανισμούς» και άλλα για να καρφώσουν την ομπρέλα στα βότσαλα. Μετά φυσάει ένα αεράκι… και η ομπρέλα ταξιδεύει για… άλλα μέρη, αν δεν καρφωθεί στον «γείτονα».

Σε όποια ηλικία και να είσαι, σίγουρα θα θυμάσαι την εποχή που ήσουν παιδάκι και σε κυνηγούσε η μαμά σου στην παραλία για να βάλεις καπέλο, μπλουζάκι και αντιηλιακό. Αν έχεις κι εσύ παιδιά (ή ανίψια…) είναι πολύ πιθανό ότι κάνεις κι εσύ το ίδιο, και τους φωνάζεις συνέχεια να κάτσουν στη σκιά.

Ξέχνα τα αυτά.

Ελαστικές τέντες παραλίας – η μετεξέλιξη της ομπρέλας

Και ναι μεν η ομπρέλα παραλίας είναι η εύκολη λύση, αλλά έχει πολλά μειονεκτήματα – είναι δύσκολη στο κουβάλημα, δεν προσφέρει αρκετή σκιά, και την παίρνει εύκολα ο αέρας. Επίσης, η κλασική ομπρέλα του σουπερμάρκετ δεν παρέχει καμία προστασία από τις ακτίνες UV. Και ναι μεν όταν ήσουν παιδί δεν έδινες σημασία, αλλά τώρα ξέρεις πολύ καλά ότι ο ήλιος δεν αστειεύεται.

Αν σου αρέσει λοιπόν να περνάς πολλές ώρες στη θάλασσα, ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτείς τις δυνατότητες που παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, και να πάρεις μια ελαστική τέντα παραλίας.

Γιατί να αγοράσω ελαστική τέντα και όχι pop-up σκηνή παραλίας;

Προτού αγοράσεις προστασία για την παραλία, αξίζει να σκεφτείς τη χρήση για την οποία την προορίζεις, τον αριθμό των ατόμων που θα τη χρησιμοποιούν αλλά και διάφορους άλλους παράγοντες.

Έχεις μήπως παιδιά, που θέλουν να παίζουν στην άμμο όλη τη μέρα; Η τέντα είναι καλύτερη λύση, διότι η pop-up σκηνή θα γεμίζει άμμο. Προτιμάς να κάθεσαι σε καρέκλα και να στήσεις ενδεχομένως κι ένα τραπεζάκι; Η τέντα είναι ιδανική – ορισμένα μοντέλα χωράνε άνετα ακόμη και όρθιους. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συνθήκες – για παράδειγμα, σε ένα πικ-νικ στο πάρκο, ή έξω από το καταφύγιο στο βουνό.

Πώς στήνεται μια ελαστική τέντα παραλίας;

Το χαρακτηριστικό των ελαστικών τεντών παραλίας είναι ότι χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό σκοινιών, ορθοστατών και σάκων αγκύρωσης, για να προσφέρουν μεγάλη επιφάνεια σκιάς. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι αντέχουν ακόμη και σε δυνατούς ανέμους, ενώ είναι βολικές και εύκολες στη μεταφορά.

Αν ψάχνεις για τέντα 2 ατόμων, σου προτείνουμε την τέντα Salty Tribe Aeolians, σε ζεστό κοραλλί ή καλοκαιρινό γαλάζιο χρώμα. Η τέντα αυτή αποτελείται από ένα κομμάτι πανιού διαστάσεων 2×2, το οποίο διαθέτει αντιηλιακή προστασία UPF 50+, πτυσσόμενους ορθοστάτες από αλουμίνιο, ανθεκτικούς σάκους αγκύρωσης και σκοινιά πρόσδεσης.

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΝΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ SALTY TRIBE AEOLIANS 2 X 2 OCTOBER HAZE

Δες  >>

Το πρώτο μεγάλο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης τέντας, είναι το πολύ ανθεκτικό ελαστικό ύφασμά της από microfibre lycra. Διαθέτει επίσης ειδικές ενισχύσεις στα σημεία καταπόνησης, ώστε να μην σκίζεται με τον αέρα. Παράλληλα, οι ορθοστάτες διαθέτουν αφρώδες άκρο ώστε να μην ταλαιπωρούν το πανί, αλλά παράλληλα να προσφέρουν πολλαπλές επιλογές σκίασης καθότι μπορούν να στερεωθούν οπουδήποτε στο πανί. Τέλος, οι σάκοι αγκύρωσης είναι φτιαγμένοι από ενισχυμένο πολυεστερικό υλικό, και είναι επικαλυμμένοι με PVC για μέγιστη αντοχή στη φθορά από την άμμο και το θαλασσινό νερό.

Το στήσιμο των τεντών αυτών είναι πολύ απλό. Καταρχάς, ενώνεις τους σάκους με το πανί, και μετά τους γεμίζεις με άμμο, ή βότσαλα. Ύστερα απομακρύνεις τους σάκους από το πανί ώστε να τεντωθεί, και τοποθετείς τους ορθοστάτες κάτω από το πανί, ώστε να ανυψωθεί η τέντα. Μετά είσαι έτοιμος να καθίσεις κάτω από τη σκιά και να απολαύσεις τη δροσιά!

Όσον αφορά τη μεταφορά, οι Aeolians είναι απίστευτα μικρές. Με διαστάσεις μόλις 60x14x14 όταν είναι στο σάκο τους, και βάρος 2,2 κιλά (η μικρή) και 3 κιλά (η μεγάλη), είναι ιδανικές και για διακοπές με μηχανή, ή και χωρίς μεταφορικό.

Σημειώνουμε επίσης ότι οι Salty Tribe Aeolians είναι αθόρυβες όταν φυσάει… και αν νομίζεις ότι δεν έχει και τόση σημασία, μάλλον θα υποθέσουμε ότι δεν έχεις πάει ποτέ στις Κυκλάδες τον Αύγουστο!

Στο μεγαλύτερο μέγεθος, υπάρχει η Salty Tribe Aeolians 3×2,5m, διαστάσεων 300×250 cm. Με βάρος μόλις 3 κιλά και διαστάσεις 60x17x17 μαζεμένη, είναι η ιδανική επιλογή για δύο άτομα, ειδικά αν κινείστε χωρίς μεταφορικό μέσο. Το ύφασμα έχει ειδική επεξεργασία ώστε να μπλοκάρει την UV ακτινοβολία κατά 98%, ενώ παράλληλα επιτρέπει τη ροή του αέρα, διώχνει την άμμο και είναι ανθεκτικό στις συνθήκες του καλοκαιριού.

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΝΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ SALTY TRIBE AEOLIANS 2 X 2 OCTOBER HAZE

Δες  >>

Κλασικές τέντες παραλίας

Οι ελαστικές τέντες είναι ιδανικές για όλες τις περιπτώσεις, υπάρχουν όμως και οι πιο κλασικές λύσεις, χωρίς σάκους αγκύρωσης. Οι τέντες αυτές στήνονται με πασαλάκια, όπως οι κλασικές σκηνές. Οι ορθοστάτες είναι μεταλλικοί, πτυσσόμενοι και έχουν μέγιστο ύψος 180 cm. Μπαίνουν σε συγκεκριμένες προκατασκευασμένες υποδοχές στο πανί, και πωλούνται ξεχωριστά.

Κάτσε Κάτω από την Τέντα, Ξέχνα την Ομπρέλα
Ορθοστάτες μεταλλικοί OZtrail Awning Pole Kit

Δες  >>

Το μεγάλο πλεονέκτημα των τεντών αυτών, είναι ότι προσφέρουν αντιηλιακή προστασία αλλά επιπλέον είναι και αδιάβροχες. Έτσι, εκτός από την παραλία, χρησιμοποιείται και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως σε ένα πικ-νικ ή και απλά στην αυλή.

Η εταιρεία Oztrail διαθέτει δύο επιλογές στις συγκεκριμένες τέντες. Υπάρχει η Hiker Fly, με διαστάσεις 210×350, που είναι ιδανική για δύο-τρία άτομα ή μικρές παρέες, και ζυγίζει μόλις ένα κιλό, ώστε να μεταφέρεται εύκολα.

Κάτσε Κάτω από την Τέντα, Ξέχνα την Ομπρέλα
Hiker Fly

Δες  >>

Αν πάλι θέλεις κάτι μεγαλύτερο, η Camper Fly, διαστάσεων 5,90×3,60, θα σας λύσει τα χέρια. Είναι ό,τι καλύτερο για να είσαι σίγουρος ότι τα παιδιά σου είναι προστατευμένα από τον ήλιο, ενώ εσύ χαλαρώνεις δίπλα τους.

Κάτσε Κάτω από την Τέντα, Ξέχνα την Ομπρέλα
Camper Fly

Δες  >>

Και κάτι που δεν είχες σκεφτεί

Πόσες φορές, ιδιαίτερα σε γεμάτες παραλίες, δεν έψαχνες την παρέα σου για ώρα βγαίνοντας από τη θάλασσα; Οι τέντες αυτές, εκτός που διαφέρουν στο σχήμα από τις ομπρέλες που βλέπεις συνήθως στην παραλία, κυκλοφορούν σε διάφορα έντονα χρώματα. Αν τυχόν έχεις μυωπία, θα το εκτιμήσεις ιδιαίτερα.

Φροντίδα της τέντας σου

Όπως όλα τα είδη camping, έτσι και η τέντα σου θέλει φροντίδα. Προτείνουμε, στο τέλος του καλοκαιριού, να την σκουπίσεις με ένα υγρό πανί ή να την ξεπλύνεις με νερό βρύσης, ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και να την αφήσεις να στεγνώσει πολύ καλά προτού την αποθηκεύσεις. Έτσι θα απομακρυνθεί το αλάτι και η άμμος, και θα παρατείνεις τη ζωή της, ώστε να την έχεις για πολλά χρόνια.