Η  πεζοπορία σε φαράγγι εμπεριέχει την εξερεύνηση, την ανακάλυψη και την περιπέτεια.

Είναι μια περιπέτεια που σε βοηθάει να ξεπεράσεις τα όρια που θέτεις στον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τα θαύματα της φύσης μέσα από τις εναλλαγές ενός φαραγγιού και τους σχηματισμούς των βράχων.

Μερικοί μπερδεύουν την πεζοπορία σε φαράγγι ή την ποταμοδιάσχιση με το canyoning αλλά είναι 2 διαφορετικά πράγματα. Το 2ο θέλει ειδικό εξοπλισμό και τελείως διαφορετικές γνώσεις αναρρίχησης, χρήσης σχοινιών, και άλλων.

Η πεζοπορία σε φαράγγι, ενώ θέλει προσοχή, είναι μια πιο ήπια δραστηριότητα αλλά πολύ απολαυστική.

Το να ζήσετε τις προκλήσεις και τα μονοπάτια που σε ένα φαράγγι έχουν αναπτυχθεί με τα χρόνια, εμπεριέχει το «σοβαρό κίνδυνο» του να «κολλήσετε» με τη δραστηριότητα αυτή.

Τι είναι η Πεζοπορία Σε Φαράγγι Με Ποτάμι;

Είναι η πρόκληση ίσως;

Ένα φαράγγι μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια που θέλαμε να βουτάμε στα νερά, να ανεβαίνουμε βράχους, να περνάμε κάθετα ποτάμια και να ζούμε την περιπέτεια! Είναι στη φύση του ανθρώπου να θέλει να νικά εμπόδια μόλις τα συναντά.

Αφήστε ένα παιδί έξω στη φύση και το πρώτο που θα κάνει θα είναι να πάει να σκαρφαλώσει κάπου και να εξερευνήσει.

Είναι όμως μόνο περπάτημα; Όχι.

Το περπάτημα περιλαμβάνεται στην όλη δράση και πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να απολαύσετε όλα όσα συναντήσετε, σκαρφαλώνοντας, κολυμπώντας, διασχίζοντας, σκοντάφτοντας καθώς προσπαθείτε να διασχίσετε ένα φαράγγι.

Κάθε φαράγγι είναι μοναδικό και έτσι κάθε ένα χρειάζεται ένα συνδυασμό ικανοτήτων για να το ανεβείτε ή να το κατεβείτε.

Η ποταμοδιάσχιση είναι καλή για όλες τις ηλικίες πλην ίσως από κάποιες πολύ μικρές ανάλογα τη δυσκολία του. Είτε απλά αγαπάτε το να βρίσκεστε στη φύση ή είστε «τρελαμένος» με τις δραστηριότητες σε αυτή σίγουρα θα το απολαύσετε.

Χρειάζεστε μόνο να πάτε σε ένα από τα όμορφα φαράγγια της Ελλάδας με έναν καλό οδηγό.

Αλλά… τι είναι ένα Φαράγγι;

Ένα φαράγγι είναι ένα μεγάλο άνοιγμα/χώρισμα μεταξύ λόφων.

Τα φαράγγια συνήθως δημιουργούνται μέσω φυσικής διάβρωσης του εδάφους από ένα ποταμό όταν αυτός ρέει επί πολλά (πάρα πολλά) χρόνια.

Ο βράχος σταδιακά διαβρώνεται και έτσι έχουμε ένα βαθύ κενό ανάμεσα σε τοιχώματα που ορθώνονται αριστερά και δεξιά.

Δεν έχουν όλα τα φαράγγια ποταμούς. Ένα με ποτάμι όμως εγγυάται μια πολύ ωραία (και δροσερή) περιπέτεια.

Ενώ η ποταμοδιάσχιση ενός φαραγγιού είναι άλλο από το canyoning (ή canyoneering) δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται βασικοί κανόνες ασφάλειας και ο απαραίτητος εξοπλισμός για να το απολαύσουμε καλύτερα.

Διαβάζοντας θα καταλάβετε το γιατί.

Εξοπλισμός για Πεζοπορία σε Φαράγγι με Ποτάμι

Ανάλογα το είδος της δράσης και αν περιλαμβάνει αναρρίχηση ή όχι, ο εξοπλισμός διαφοροποιείται. Στην πιο απλή μορφή χρειάζεστε τα εξής παρακάτω τα οποία είναι βασικά ανεξαρτήτως πολυπλοκότητας και δυσκολίας του φαραγγιού.

Αμφίβια παπούτσια

Όπως και στην πεζοπορία, χωρίς τα σωστά παπούτσια θα έχετε πρόβλημα.

Τις περισσότερες φορές θα μπαινοβγαίνετε στο νερό και αυτό θα έχει διαφορετικό βάθος ανά σημείο. Συνήθως μια πεζοπορία ποταμοδιάσχισης περιλαμβάνει την περισσότερη ώρα να είστε εντός νερού. Αυτό σημαίνει ότι πατάτε επάνω σε χοντρές (και λιγότερο χοντρές) πέτρες ποταμιού.

Αυτές οι πέτρες κουνιούνται και γλυστράνε άλλες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο.

Χρειάζεστε παπούτσια που να έχουν πολύ καλή πρόσφυση και να «αδειάζουν» το νερό αμέσως καθώς αυτό μπαίνει.

Τα απλά παπούτσια πεζοπορίας, τρεξίματος ή γενικά αθλητικά ή πέδιλα δεν κάνουν. Γιατί;

  • Μουσκεύουν και βαραίνουν. Δεν διώχνουν το νερό.
  • Δεν είναι φτιαγμένα για να είναι μουσκεμένα συνέχεια. Παράδειγμα: 7 ώρες μέσα έξω στο νερό υφίστανται τεράστια καταπόνηση και είναι πιθανό να χαλάσουν στα μισά ή σε όποιο άλλο σημείο
  • Εάν είναι ανοικτού τύπου (πέδιλα «πεζοπορίας») θα κοπανάτε τα δάκτυλά σας σε ότι πέτρα φαντάζεστε
  • Δεν έχουν σταθερότητα λόγω άνωσης. Πατώντας στο νερό, αντιστέκονται.

Για αυτό δεν κάνουν για τέτοια διάσχιση και οι ορειβατικές/πεζοπορικές μπότες και μποτάκια.

Επίσης ένα λάθος που κάνουν αρκετοί είναι να επιλέγουν παπούτσια θαλάσσης αντί για αμφίβια. Αυτά είναι για την παραλία και για να περπατήσετε σε χοντρή άμμο αλλά όχι για πεζοπορία τέτοιου τύπου.

Θα χαλάσουν γρήγορα.

Τα αμφίβια παπούτσια είναι συνδυασμός πεζοπορικού με τη δυνατότητα στιγμιαίου «αδειάσματος» (drainage) του νερού.

Αυτά θέλετε. Είναι πολύ ελαφριά με πολύ καλή πρόσφυση στο νερό. Οι εξωτερικές σόλες «μαγκώνουν» επάνω σε όλες τις επιφάνειες. Δεν είναι λείες.

 

Δες  >>

Τα παπούτσια αυτά θέλουν και κάλτσες. Περίεργο; Όχι.

Ο λόγος είναι ότι το πόδι μουσκεύει για ώρες και άρα μαλακώνει. Σε συνθήκες πεζοπορίας όσο τέλειο και αν είναι το παπούτσι εσωτερικά έχει πάντα σκληρά σημεία. Αυτά τρίβονται στο μαλακό σας πόδι και προκαλούν πληγές. Δεν το θέλετε. Βάλτε μια χαμηλή κάλτσα (ακόμη και βαμβακερή) ή πάρτε τις ειδικές κάλτσες που είναι για νερό/καταδύσεις.

Ένας άλλος απλός αλλά βασικός λόγος είναι ότι η κάλτσα θα κρατήσει έξω (σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό) τα πετραδάκια. Αν δεν την φοράτε θα σταματάτε κάθε λίγο για να βγάζετε το παπούτσι.

Αγοράστε τα μαζί για να πάρετε το σωστό νούμερο παπουτσιού σε σχέση με την κάλτσα.

ΚΑΛΤΣΑ FASTLITE LOW LAFUMA/BARN

Δες  >>

Στεγανός/Αδιάβροχος Σάκος

Χρειάζεστε ένα στεγανό και αδιάβροχο σάκο. Αυτός δεν είναι ο κλασικός σας σάκος πεζοπορίας. Χρειάζεστε έναν που να είναι 100% αδιάβροχος και ανθεκτικός μια που θα τον σέρνετε επάνω σε πέτρες, κλπ.

Αυτοί οι σάκοι (ονομάζονται dry bags) βγαίνουν σε διάφορα λίτρα χωρητικότητας (5, 10, 25 και παραπάνω). Δεν έχουν φερμουάρ και είναι φτιαγμένοι από σκληρό PVC.

Ασφαλίζουν διπλώνοντας το πάνω μέρος 1-2 φορές και κλείνοντας το με έναν ιμάντα που κουμπώνει. Γίνεται ρολό και αποθηκεύεται πανεύκολα.

Αν πάτε σε μια μονοήμερη εκδρομή ένας μεταξύ 10 και 25 λίτρων κάνει μια χαρά. Δεν είναι καθόλου ακριβοί. Μην πάρετε εκείνους από «παιχνιδάδικα» που λένε 2 ευρώ αδιάβροχος. Το κινητό σας (τουλάχιστον) δεν κάνει τόσο…

Εκεί θα βάλετε: σνακς, κινητό, μια πετσέτα, χρήματα, μια αλλαξιά ρούχα.

Οι σάκοι αυτοί μπορούν να παγιδεύσουν τον αέρα και λειτουργούν και ως μηχανισμοί πλευστότητας εάν θέλετε να κολυμπήσετε σε σημεία στο ποτάμι που δεν πατάτε στο βυθό.

Εάν βάλετε αρκετά αντικείμενα μέσα, φροντίστε τα πιο βαριά να είναι στη μέση.

Οι σωστοί σάκοι έχουν και έναν ιμάντα για να τον περάσετε στο σώμα σας και να μην τον κρατάτε στο χέρι και έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι όλα θα παραμείνουν στεγνά.

Σωστός σάκος είναι αυτός εδώ.

Δες  >>

Τι Ρούχα να Φορέσω;

Μην κάνετε το λάθος και απλά βάλετε το μαγιό σας χωρίς τίποτα από πάνω. Θα την πατήσετε πολύ άσχημα.

Χρειάζεστε μια τεχνική μπλούζα (π.χ. πεζοπορίας) από πάνω. Κοντομάνικη κάνει.

Με τίποτα μην φορέσετε οτιδήποτε που είναι βαμβακερό. Κρατάει το νερό, βαραίνει, ξεχειλώνει δεν στεγνώνει εύκολα και είναι εμπόδιο στις κινήσεις σας.

Την μπλούζα τη θέλετε και για προστασία από τον ήλιο (μια anti-UV) είναι το ιδανικό.

Ποταμοδιάσχιση Σε Φαράγγι - Μαγική Εμπειρία
Ρουχισμός UV

Δες  >>

Βάλτε αντηλιακό στα γυμνά μέρη του σώματος.

Από κάτω βάλτε μαγιό. Βρεγμένοι θα είστε όλη την ώρα.

Ποταμοδιάσχιση Σε Φαράγγι - Μαγική Εμπειρία
Mαγιώ

Δες  >>

Σε πολύ ειδικές συνθήκες (πολύ κρύο νερό) συνίσταται στολή αλλά αυτό από μόνο του είναι άλλη κατηγορία που θα εξηγήσουμε σε άλλο άρθρο και περισσότερο σχετίζεται με το canyoning.

Κράνος

Εάν πάτε με ένα σύλλογο είναι το πιο πιθανό (και λογικό) να σας το δώσουν εκείνοι αυτό το απαραίτητο για την ασφάλειά σας είδος εξοπλισμού. Εάν θέλετε να προμηθευτείτε το δικό σας τότε θέλετε ένα τέτοιο.

Ποταμοδιάσχιση Σε Φαράγγι - Μαγική Εμπειρία
Κράνη

Δες  >>

Κράνος στο ποτάμι; Ναι. Είστε μέσα σε φαράγγι. Από ψηλά μπορεί να πέσει ένα κλαδάκι, μια πέτρα μικρή ή ακόμη και ένα κουκουνάρι.

Όταν αυτά πέφτουν από ύψος μπορούν να κάνουν μεγάλη ζημιά στο κεφάλι σας. Άλλο μια μελανιά στο σώμα και άλλο ένα χτύπημα στο κεφάλι.

Εκτός αυτού πάντα μπορεί να πέσετε ενώ περπατάτε μια που είστε μέσα σε τρεχούμενο νερό ή ακόμη και στην όχθη όπου το έδαφος είναι εξίσου ανισόπεδο.

Υπάρχουν ειδικά για αναρρίχηση/canyoning που σας προστατεύουν.

Περπατώντας Στο Φαράγγι με Ασφάλεια

Αν δεν πάτε με κάποιον σύλλογο τότε πρέπει να κάνετε αρκετή έρευνα πριν κάνετε ποταμοδιάσχιση σε φαράγγι.

Πρέπει να ξέρετε πολύ καλά τη διαδρομή και να πάρετε πληροφορίες για αυτή. Το λιγότερο που θέλετε είναι να βρείτε ένα εμπόδιο που δεν μπορείτε να περάσετε έχοντας ήδη περπατήσει 2-3 ώρες στο φαράγγι.

Η ασφάλειά σας είναι το κύριο μέλημά σας και για να περάσετε καλά.

Τα περισσότερα φαράγγια (και τα πιο ενδιαφέροντα) είναι μέσα σε «άγρια φύση». Αυτό σε επίπεδο επικοινωνίας σημαίνει ότι τα κινητά σας μπορεί να μην έχουν σήμα.

Εδώ είναι βασικές συμβουλές για το επόμενο ταξίδι σας σε φαράγγι.

Ντυθείτε κατάλληλα. Βάλτε σωστά παπούτσια και όχι «χαλαρά» ρούχα που μπορεί να πιαστούν σε κλαδιά ή σε βράχια.

Έχετε μαζί σας σνακ(ς). Για να μην «μείνετε από μπαταρίες» στα μισά πρέπει να τρέφεστε και σωστά. Έχετε μαζί σας τροφές με καλούς υδατάνθρακες που ο οργανισμός αξιοποιεί σταδιακά και αποφύγετε γλυκά που δίνουν στιγμιαία και μόνο ενέργεια και μετά πάλι πεινάτε. Φρούτα, ενεργειακές μπάρες, ξηροί καρποί κάνουν μια χαρά.

Ενυδατωθείτε. Πιείτε νερό πριν ξεκινήσετε τη διαδρομή και μετά αλλά και κατά τη διάρκεια. Μην αφήσετε το γεγονός ότι πεζοπορείτε μέσα στο νερό να σας ξεγελάσει. Εάν νιώθετε το στόμα σας να κολλάει, τότε το σώμα σας ήδη διψάει πολύ.

Ενημερωθείτε για τη διαδρομή. Διαβάστε πληροφορίες για αυτή ακόμη και εάν πάτε με οδηγό. Ενημερωθείτε και για τις συνθήκες ανάλογα την εποχή. Για παράδειγμα τον Ιούλιο αρκετά ποτάμια που είναι μέσα σε φαράγγια είναι αρκετά δροσερά. Σε κάποιες περιοχές «κρατάνε» οι βροχές για μεγαλύτερο διάστημα (π.χ. Δυτική Ελλάδα). Ανάλογα την εποχή παίρνονται και οι αποφάσεις.

Αποφύγετε να πηγαίνετε μόνοι σας. Ακόμη και οι εξειδικευμένοι οδηγοί δεν πάνε μόνοι τους αλλά με παρέα. Καλό είναι να πηγαίνετε με μικρές ή μεγάλες ομάδες. Εάν συμβεί κάποιος τραυματισμός ή χαθείτε, πάντα θα βρεθεί λύση μέσα σε μια ομάδα.

Συσκευή επικοινωνίας. Αν τυχόν πάτε κάπου μόνοι σας χρειάζεστε μια συσκευή επικοινωνίας που δεν θα έχει πρόβλημα λόγω του ότι θα είστε μέσα σε φαράγγι. Εάν το κινητό σας τηλέφωνο έχει σήμα φροντίστε να παραμένει στεγνό. Εάν θέλετε φωτογραφίες καλό είναι να κάνετε στάσεις (αν βγαίνει ο χρόνος) ή καλύτερα να έχετε μια αδιάβροχη φωτογραφική μηχανή τσέπης.

Πρώτες βοήθειες. Το να έχετε ένα μικρό και βασικό κιτ πρώτων βοηθειών δεν είναι κακό. Βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη με διαφορετικά πράγματα μέσα.

Μην κουβαλάτε πολλά μαζί σας. Εάν πάτε με δικό σας αυτοκίνητο ή μισθωμένο πούλμαν, αφήστε ότι δεν χρειάζεστε, σε αυτά. Μην πάρετε κάτι που χρειάζετε να το κρατάτε στα χέρια σας συνέχεια. Τα χέρια σας τα θέλετε ελεύθερα. Εάν για παράδειγμα έχετε μια κάμερα ή το κινητό σας, υπάρχουν ειδικές αδιάβροχες θήκες που κρεμιούνται από το λαιμό σας. Τα χέρια πρέπει να είναι πάντα ελεύθερα καθώς κινείστε.

Ιδέες για Ποταμοδιάσχιση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχουν φαράγγια που έχουν λίγο νερό και καταλήγουν σε καταρράκτες και εκείνα που τα διασχίζουν ποτάμια και καταλήγουν επίσης σε καταρράκτες ή σε λίμνες ή σε παραλίες.

Εάν πάτε και διασχίσετε τη Νέδα, τη Νεμούτα και το Πάντα Βρέχει είναι το πιο πιθανό να «κολλήσετε» με αυτό το είδος δραστηριότητας και μετά να θέλετε και άλλα, όπως για παράδειγμα να κάνετε canyoning.

Καλή διασκέδαση.