Οι οικογενειακές σκηνές είναι ειδική κατηγορία από μόνες τους. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Παιδιά, κατοικίδια, πολλά πράγματα, αρκετοί άνθρωποι σε ένα χώρο.
Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους ορίζουν ότι οι οικογενειακές σκηνές πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και να εξασφαλίζουν τουλάχιστον κάποιες ανέσεις.
Σημαντικό στοιχείο είναι σίγουρα οι διαστάσεις. Για παράδειγμα όταν διαβάζετε ότι μια σκηνή είναι για 4 άτομα, είθισται να σημαίνει ότι είναι για 3 συν κάποιες (λίγες) αποσκευές. Οι διαστάσεις των ατόμων μετριούνται σαν να είναι ξαπλωμένα εντός sleeping bag και όχι με απλωμένα χέρια και πόδια σαν να κάθονται σε καναπέ.
Οπότε αν κάποιο από τα άτομα είναι μεγαλόσωμο ή πιο ψηλό, αρχίζει να υπάρχει θέμα. Ειδικά στο «πιο ψηλό» θέλει προσοχή στα νούμερα διαστάσεων της σκηνής. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η επιλογή σκηνής θέλει έναν προσεκτικό σχεδιασμό και υπολογισμό ατόμων και πραγμάτων που θα υπάρχουν μέσα στη σκηνή, όταν είμαστε εντός της και εμείς.
Υπολογίζοντας τη βροχή
Είναι πιθανό να βρέξει. Εάν θέλετε σκηνή για όλες τις εποχές τότε πρέπει να προμηθευτείτε την αντίστοιχη. Ειδικά αν το κλίμα στις περιοχές που θα κατασκηνώσετε είναι μεταβλητό. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της σκηνής που κάνει και για βροχή είναι:
- Θερμοκόλληση στις ραφές: Αυτό σημαίνει ότι οι ραφές της σκηνής είναι έτσι «σφραγισμένες» που δεν επιτρέπουν να περάσει νερό εντός της σκηνής.
- Δείκτης αδιαβροχοποίησης: Υπάρχουν συγκεκριμένοι δείκτες που δείχνουν την αντοχή της σκηνής απέναντι σε συνθήκες βροχής. Καλύτερα όχι κάτω από 1,500 millimeters, ενώ ένας δείκτης στα 2,000 είναι ιδανικός.
- Ύφασμα: Την τελευταία δεκαετία και πλέον, οι περισσότερες σκηνές κατασκευάζονται από πολυεστερικό υλικό που είναι κατά πολύ ελαφρύτερο και σαφώς πιο οικονομικό από υλικά που χρησιμοποιούνταν παλιότερα όπως τεντόπανο ή Canvas. To πολυεστερικό υλικό αυτό επικαλύπτεται από πολυουρεθάνη για να αντέχει στην βροχή αλλά και στην έκθεση στον ήλιο. Από κει και πέρα υπάρχουν διαβαθμίσεις. Δεν είναι απόλυτα ακριβές αλλά πρακτικά συνήθως ισχύει ό,τι όσο μεγαλύτερος είναι ο δείκτης αδιαβροχοποίησης (mm) τόσο πιο ανθεκτικό είναι το ύφασμα.
Συμπύκνωση ή αλλιώς το νερό από μέσα
Το κλειδί εδώ είναι ο εξαερισμός. Καθώς αναπνέετε εντός της σκηνής αλλά και από την υγρασία του περιβάλλοντος, ή τις απότομες αλλαγές (ήλιος μετά από βροχή) δημιουργούνται υδρατμοί εντός της σκηνής και αυτό προκαλεί συγκεντρώσεις υγρασίας.
Υγρασία προκαλείται ακόμη και από τον βρεγμένο εξοπλισμό που έχετε εντός της σκηνής. Καθώς στεγνώνει δημιουργεί υδρατμούς, κ.λ.π.
Για να το αποφύγετε θέλετε οικογενειακές σκηνές με διπλά χωρίσματα ή διπλά τοιχώματα ή/και παράθυρα που μπορείτε να τα αφήσετε ανοικτά, ακόμη και όταν βρέχει.
Με λίγα λόγια πρέπει να επιτρέψετε στην υγρασία να βγει έξω.
Πόσο εύκολα στήνεται
Αυτός είναι ένας παράγοντας που ισχύει για τα πάντα όσον αφορά τον εξοπλισμό κάμπινγκ. Πρέπει δηλαδή το κάθε τι να είναι εύκολο να στηθεί και εύκολο να χρησιμοποιηθεί. Άλλωστε πάμε σε ένα κάμπινγκ για να είμαστε μέσα στη φύση και να χαλαρώσουμε και όχι για να ταλαιπωρούμαστε με το κάθε τι.
Ποιος θέλει να ιδρώνει και να ξεϊδρώνει παλεύοντας να στήσει τη σκηνή αφού έχει ήδη οδηγήσει και μερικές ώρες, μαζί με μικρά παιδιά; Κανείς δεν το θέλει.
Ειδικά τα παιδιά με το που φτάνουν θέλουν αμέσως -και ταυτόχρονα- να: αλλάξουν ρούχα, να βάλουν μαγιό, να φορέσουν βατραχοπέδιλα, μάσκες, σωσίβια, να πάνε στην παραλία, να «φάνε κάτι», κ.λ.π. Όσοι έχουν παιδιά καταλαβαίνουν και γελάνε ήδη…
Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι «σκελετών» (frames) ανά τύπο και διάσταση σκηνής, όπου σκοπός τους είναι να διευκολύνουν το στήσιμο. Μερικά στοιχεία που χρειάζεται να έχετε υπόψιν:
- Λιγότερα poles στήριξης σημαίνει πιο γρήγορο στήσιμο.
- Εάν υπάρχουν videos για το πως να στήσετε τη σκηνή που θέλετε να πάρετε καλό είναι να τα δείτε, αν και σε ένα σοβαρό κατάστημα θα σας δείξουν εύκολα πως γίνεται.
- Όταν την αγοράσετε, και έχετε χώρο, δοκιμάστε να τη στήσετε και να τη μαζέψετε πριν πάτε στο κάμπινγκ. Αυτό γενικά ισχύει σαν κανόνας για τον ειδικό εξοπλισμό.
Υπόψιν ότι εάν πάρετε σκηνή για πολλά άτομα αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε μεγαλύτερη επιφάνεια εδάφους. Ανάλογα τις ηλικίες των μελών της οικογένειας, το πόσα άτομα είστε ή/και πόσο «μόνοι σας» θέλετε να είστε από τους άλλους, μπορεί να πρέπει να πάρετε 2 διαφορετικές σκηνές.
Δωμάτια/χωρίσματα
Όπως και να το κάνουμε, ένα ύφασμα δεν είναι «τοίχος». Αυτό σημαίνει, ειδικά για όσους έχουν μικρά παιδιά, ότι δεν απομονώνεστε στην ησυχία σας. Αυτό που θέλετε όμως είναι να διαχωρίζετε τους χώρους, έτσι ώστε τα παιδιά να κοιμηθούν στον δικό τους (συνήθως νωρίτερα από ότι θα πάτε εσείς για ύπνο).
Οι «τοίχοι» είθισται να ανοίγουν και με φερμουάρ έτσι ώστε αν το βράδυ εσείς κοιμηθείτε και θέλετε να ελέγξετε ότι όλα είναι καλά, απλά να ανοίξετε το φερμουάρ και να δείτε χωρίς να πρέπει να σηκωθείτε τελείως.
Αυτές οι σκηνές έχουν και έξτρα χώρο (living room) μπροστά ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε το τραπεζάκι και τις καρέκλες σας και να κάτσετε ήσυχα το βραδάκι, ώστε να απολαύσετε το φαγητό σας ή το κρασί σας.
Επεκτάσεις της σκηνής
Οι μεγάλες/οικογενειακές σκηνές έχουν συνήθως και προεκτάσεις/σκίαστρα στις εισόδους όπου αυτά έχουν και επιπλέον «πόρτα». Αυτό είναι πολύ πρακτικό γιατί έτσι υπάρχει ένας χώρος εκτός σκηνής ώστε να αλλάξετε ρούχα, να καθαρίσετε τα πόδια σας και να έχετε εκεί τα πράγματα που θέλετε να είναι εύκολα προσβάσιμα, χωρίς να τα «χτυπάει» ο ήλιος.
Ειδικά όταν έχετε τα παιδιά μαζί σας, δεν θέλετε να μπαινοβγαίνουν στη σκηνή με τα πόδια γεμάτα άμμο και τα παιχνίδια τους.
Αρκετοί προμηθεύονται και επιπλέον μουσαμάδες για να τους τοποθετήσουν στο έδαφος πριν βάλουν επάνω στη σκηνή. Αυτό προστατεύει και τη σκηνή αλλά δημιουργεί και μια επιπλέον «αυλή» που καθαρίζει εύκολα αν χρειαστεί.
Αν και δεν θα το λέγαμε αξεσουάρ, σκεφτείτε μήπως προμηθευτείτε και μια αιώρα. Είναι κυριολεκτικά άλλη αίσθηση, ειδικά αν κατασκηνώσετε σε σημεία που έχει δέντρα.
Δείτε εδώ το άρθρο μας για ακόμη περισσότερα χαρακτηριστικά για τις σκηνές γενικότερα.
Ευχόμαστε καλή ξεκούραση.