Η αιώρα έχει εξελιχθεί σε ένα απαραίτητο αξεσουάρ για τις εξορμήσεις στη φύση. Θα έχετε δει ήδη αυτές τις πολύχρωμες «κούνιες» να αιωρούνται ανάμεσα στα δέντρα, είτε στο camping, είτε στα δάση, είτε ακόμα και σε πολλούς κήπους. Όταν δε, χρησιμοποιούνται ιμάντες πρόσδεσης φιλικοί προς τα δέντρα, τότε δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και το αποτύπωμά μας σε αυτό γίνεται ελάχιστο.
Για μερικούς, η αιώρα, είναι τόσο κρίσιμο αξεσουάρ που δεν διανοούνται πλέον να πάρουν κάτι άλλο μαζί τους. Για όσους θέλουν να νιώθουν την αίσθηση ότι κοιμούνται κυριολεκτικά κάτω από τα άστρα, αποτελεί την ιδανική (έμπνευση) λύση. Επίσης προσφέρουν ιδανικές στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σε όσους τις χρησιμοποιούν.
Πώς διαλέγουμε λοιπόν την σωστή αιώρα;
Υπάρχουν μερικά βασικά κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέγουμε την κατάλληλη για εμάς αιώρα.
Μέγεθος: Η κύρια διαφορά είναι στο αν η αιώρα είναι μονή ή διπλή ενώ υπάρχουν και οι υπέρδιπλες. Πολλοί (αν όχι οι περισσότεροι) διαλέγουν τη διπλή για περισσότερη άνεση και όχι απαραίτητα για να ξαπλώσει και κάποιος άλλος δίπλα τους.
Χρήση: Εάν τη μεταφέρετε στο σακίδιο σας, τότε το βάρος παίζει ρόλο. Εάν τη θέλετε για κάμπινγκ, τότε θέλετε σίγουρα να είναι τουλάχιστον ανθεκτική.
Αξεσουάρ/πρόσθετα: Τα συνηθισμένα αξεσουάρ είναι οι ιμάντες πρόσδεσης (εννοείται), μια τέντα για προφύλαξη από τη βροχή και ένα δίχτυ για τα έντομα. Για όσους κρυώνει η πλάτη τους υπάρχουν και ειδικά υποστρώματα.
Τέντες/αιώρες: Συνήθως είναι μια αιώρα μέσα σε μια τέντα, όπου όλο αυτό είναι ένα ενιαίο σετ. Δεν χρειάζεται να πάρετε όλο το σετ, αλλά μπορείτε να πάρετε την αιώρα και σταδιακά ανάλογα με το τι κάνετε στη φύση να προσθέσετε και τα άλλα.
Ας τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά.
Μεγέθη και διαστάσεις
Όπως είπαμε υπάρχουν μονές και διπλές αιώρες. Ας δούμε μερικά επιπλέον στοιχεία για αυτές.
Μονές αιώρες: Οι περισσότερες μονές έχουν ένα πλάτος 1.2-1.5 μέτρα. Οι μονές έχουν μικρότερο βάρος (πολύ βολικό όταν τις κουβαλάτε σε σακίδιο), αλλά -αυτονόητα- λιγότερο χώρο για χαλάρωση και ξεκούραση. Μπορείτε να τις μεταφέρετε στο σάκο τους σε σχήμα σφαιριδίου. Ανάλογα με τις δικές σας διαστάσεις μπορεί να νιώσετε κάπως στριμωγμένα.
Διπλές αιώρες: Τα περισσότερα μοντέλα έχουν πλάτος έως 1.88 μέτρα. Αυτονόητα είναι πιο ευρύχωρες για να απλωθείτε πολύ περισσότερο και χωράνε άλλο ένα άτομο επιπλέον. Συμπιέζονται για να χωρέσουν στο σάκο συμπίεσης.
Υπέρδιπλες αιώρες: Καταλαβαίνετε ότι είναι οι πλέον ευρύχωρες με πλάτος που φτάνει τα 2.55 μέτρα. Φιλοξενεί εσάς, το φίλο/τη φίλη σας και μπορείτε να τεντώνεστε κιόλας. Φυσικά είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές όπως οι μονές και οι διπλές, φιλοξενώντας συνολικό βάρος ατόμων έως 180kg.
Είναι αυτονόητο ότι καθώς μεγαλώνουν οι διαστάσεις μεγαλώνει το βάρος.
Tip: Φροντίστε ώστε το ύφασμα από το οποίο είναι κατασκευασμένη η αιώρα που θα αγοράσετε να είναι σκληρό και ανθεκτικό και αυτό είναι κάτι που μετριέται σε «denier». Οι αιώρες ENO για παράδειγμα είναι κατασκευασμένες με ύφασμα 70 denier το οποίο τους επιτρέπει να μην φθείρονται γρήγορα με την συχνή χρήση σε σχέση με ένα ελαφρύτερο σε denier ύφασμα.
Τα αξεσουάρ
Τα περισσότερα αξεσουάρ θα «δουλέψουν» με οποιαδήποτε μάρκα αιώρας. Για τις ελάχιστες εξαιρέσεις διαβάστε τις οδηγίες.
Ιμάντες στερέωσης: Οι περισσότερες αιώρες περικλείουν και καραμπίνερ. Κάποιες φορές οι ιμάντες αγοράζονται ξεχωριστά. Βεβαιωθείτε ότι οι ιμάντες που αγοράζετε διαθέτουν αρκετό πλάτος γιατί αλλιώς (οι στενοί) «σκάβουν» τον κορμό του δέντρου και το καταστρέφουν.
Tip: Μην χρησιμοποιείτε υλικά πρόσδεσης στα δέντρα τα οποία δεν είναι φιλικά προς αυτά όπως για παράδειγμα πλαστικά σχοινιά ή σπάγκους (zip cords). Ποτέ μην καρφώνετε ή βιδώνετε κάτι πάνω στα δέντρα. Υπάρχουν υλικά και ιμάντες πρόσδεσης οι οποίοι είναι φιλικοί προς τα δέντρα και το περιβάλλον. Χρησιμοποιείστε τέτοιους.
Υπόστρωμα: Εάν κοιμάστε στην εξοχή και ο αέρας είναι δροσερός τότε χρειάζεστε κάτι να «μονώσει» το κάτω μέρος του σώματός σας καθώς έχετε ξαπλώσει στην αιώρα. Μια επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε το υπόστρωμά σας. Όμως ένα ειδικό κάλυμα που προσαρτάται έξω από την αιώρα σαν μια δεύτερη καλύπτρα της αιώρας θα δουλέψει καλύτερα. Αυτό συμβαίνει επειδή το βάρος του σώματός σας δεν θα συμπιέσει τη «μόνωση» αυτή και θα έχετε καλύτερο αποτέλεσμα.
Τέντα για τη βροχή: Αυτή κρεμιέται επάνω από την αιώρα και έχει ιμάντες/σχοινιά για να διατηρείται όσο τεντωμένο χρειάζεται. Όσο πιο μεγάλη τόσο πιο καλή. Εάν φυσάει (π.χ. από πλάγια), μια μικρή τέντα ενδέχεται να διπλώσει από τον αέρα και να αφήσει τη βροχή να περάσει.
Δίχτυ (κουνουπιέρα) για έντομα: Ο σκοπός είναι φυσικά να μην περάσουν τα έντομα μέσα. Το δίχτυ αυτό καλύπτει συνολικά όλη την αιώρα (360 μοίρες) και εσάς και όχι μόνο το επάνω μέρος. Το πλέγμα του πρέπει να είναι τέτοιο που να μην επιτρέπει και σε πολύ μικρά έντομα να περάσουν.
Tip: Βρίσκοντας μέσα στο δάσος 2 κατάλληλα δέντρα για να κρεμάσετε την αιώρα σας ελέγξτε πρώτα προσεκτικά για ευαίσθητη φυτική ζωή γύρω από αυτά και στον ενδιάμεσο χώρο που δημιουργούν, όπως και για κάποιον κάτοικο της άγριας ζωής. Επίσης, σιγουρευτείτε ότι δεν βρίσκονται τριγύρω, δηλητηριώδη φυτά και κάποια φωλιά είτε ζώου είτε εντόμων. Δεν θα θέλατε να κρεμάσετε πρώτα την αιώρα σας και αφού ξαπλώσετε να διαπιστώσετε ότι πάνω από το κεφάλι σας, σας «χαιρετάει» ζουζουνίζοντας μια σφηκοφωλιά!
Πως να στήσετε την αιώρα
Οι συνθήκες (περιβάλλον, σημεία στήριξης, κλίμα) ορίζουν πάρα πολλές φορές το που και πως θα στήσετε την αιώρα σας. Υπάρχουν όμως μερικά βασικά στοιχεία που όπως και να έχει είναι καλό να τηρήσετε:
Ιμάντες σε γωνία 30 μοιρών: Η αιώρα σας πρέπει να έχει σαν τελικό αποτέλεσμα μια θέση όπου εσείς θα μπορείτε να ξαπλώσετε μέσα σε μια ωραία «φωλιά» και να είστε άνετα. Το άνετα δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα ξαπλώσετε και θα βρεθείτε μέσα σε μια σακούλα διπλωμένοι σχεδόν στα δύο. Αυτό δεν θα είναι άνετο, γιατί το κάτω και το πάνω μέρος του σώματος θα εφαρμόζουν πίεση προς το κέντρο του σώματος. Για αυτό το λόγο φροντίστε οι ιμάντες σας να δεθούν υπό γωνία 30 μοιρών. Εάν χρειάζεστε μικρότερη γωνία κάντε το. Δεν έχει νόημα να τεντώσετε τους ιμάντες και να μην είναι υπό γωνία γιατί η αιώρα θα τεντώσει υπερβολικά και δεν θα είναι χρηστική.
Tip: Κρεμάστε έτσι την αιώρα σας ώστε αυτή να μην βρίσκεται πολύ πάνω από το έδαφος (18 – 25εκ.) για να αποφύγετε τα ατυχήματα (πεσίματα από ψηλά) και να μην κάνετε ζημιά στα πιο πάνω κλαδιά και φύλλα των δέντρων (νεαρότερα κλαδιά και φύλλωμα). Χρησιμοποιήστε το πιο χοντρό μέρος του κορμού και αποφύγετε δέντρα τα οποία γέρνουν ή βρίσκονται πάνω από υγρές περιοχές. Ποτέ μην κρεμάτε την αιώρα σας σε δέντρα που έχουν ξεραθεί, «πεθάνει». Ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού.
Κοιμηθείτε υπό γωνία: Τοποθετήστε το σώμα σας σωστά μέσα, επιτρέποντας στην πλάτη σας να λυγίσει σε σωστή γωνία. Αυτό είναι περίπου 10-15 μοίρες μακριά από το κέντρο της αιώρας.
Το βράδυ κάνει (περισσότερο) κρύο: Η επιφάνεια του σώματός σας που εκτίθεται στον δροσερό αέρα είναι φυσικά μεγαλύτερη από το να κοιμάστε μέσα σε μια σκηνή. Οπότε, όπως είπαμε, χρησιμοποιήστε ένα εξωτερικό κάλυμμα αιώρας για τη μόνωση στην κάτω πλευρά του σώματος, έξω από την αιώρα. Εναλλακτικά, εάν έχετε μαζί σας έναν υπνόσακο, χρησιμοποιήστε αυτόν.
Φαντάζει τόσο απλό το να διαλέξετε μια αιώρα. Ξέροντας όλα αυτά τα μικρά μυστικά όμως ξέρετε πως να διαλέξετε τη σωστή.