Πώς να διαλέξουμε τα σωστά παπούτσια πεζοπορίας;

Πως διαλέγω παπούτσια πεζοπορίας

 

‘’Μόνο αν διαλέξεις σωστά παπούτσια θα ευχαριστηθείς την πεζοπορία στο έπακρο!’’

Αυτό πρέπει να είναι το μότο για τον πεζοπόρο που περιμένει πως και πώς να έρθει το φθινόπωρο! Για αυτό πρέπει να διαλέξετε τα παπούτσια σας προσεκτικά και να αφιερώσετε χρόνο σε αυτό.

Αν δεν γίνει σωστά η διαδικασία το περπάτημα θα σας είναι άβολο και δεν θα σας αρέσει, μπορεί ακόμα να σας προκαλέσει πόνους και τραυματισμό. Αλλά πως κάνω την σωστή επιλογή με τόσα διαθέσιμα μοντέλα διαθέσιμα;

Στην συνέχεια του άρθρου και μαζί με τις συμβουλές των ειδικών θα σας βοηθήσουμε να διαλέξετε αυτό που θα ταιριάζει καλύτερα σε εσάς!

 

 Ποια δραστηριότητα θα εξυπηρετήσουμε με την αγορά των παπουτσιών;

Βήμα 1)Παπούτσια για μικρής διάρκειας  περιπάτους και σε εδάφη με χώμα (ομαλά)

Άνετα και ελαφριά

Παπούτσια και μπότες πεζοπορίας για ομαλά εδάφη συγκαταλέγονται στα μοντέλα με τις μεγαλύτερες  πωλήσεις λόγω της ευελιξίας και της ελαφρότητάς τους. Συχνά με μεσαίο ή χαμηλό κόψιμο, παρέχουν στα πόδια πλήρη προστασία και έχουν μεγάλη, σφιγμένη εξωτερική σόλα για να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού. Ορισμένα μοντέλα είναι αδιάβροχα και προσφέρουν επίσης εξαιρετική διαπνοή.

‘’Αυτός ο τύπος  παπουτσιών είναι κατάλληλος για πεζοπορίες σε εδάφη που δεν υπάρχουν εμπόδια ή πέτρες  μέσα στα βουνά ή σε βατά μονοπάτια. Δεν είναι για ακραίες καιρικές συνθήκες και τα συστήνουμε για περιπτώσεις που δεν θα κουβαλήσετε μεγάλο και βαρύ Backpack.’’

Παπούτσια για μεγάλης  διάρκειας  περιπάτους και πετρώδη εδάφη

Με επένδυση και άνετα

Σχεδόν πανομοιότυπα με τα προηγούμενα παπούτσια εδώ έχουμε ελαφρώς καλύτερη εξωτερική σόλα που είναι πιο ανθεκτική που σε συνδυασμό με την μαλακή εσωτερική σόλα μας προσφέρουν την άνεση που θα χρειαστούμε για μεγαλύτερες πεζοπορίες.

‘’Παρέχουν πολύ καλή τριβή και είναι άνετα, θα το εκτιμήσετε πάρα πολύ όταν θα είστε για πολύ μεγάλη διάρκεια στον δρόμο.’’

Δες την συλλογή μας σε ορειβατικά παπούτσια

Παπούτσια για πεζοπορία σε γρήγορους ρυθμούς

Πρόσφυση και τριβή

Αρχικά σχεδιασμένα για τρέξιμο και πεζοπορία με δύναμη, τα παπούτσια γρήγορης πεζοπορίας είναι επίσης ιδανικά για να εξερευνήσετε σε εξαιρετικά τεχνικό έδαφος. Προσφέρουν εξαιρετικό κράτημα και υψηλή προστασία και παρέχουν καλό ποδόλουτρο. Ωστόσο, είναι λιγότερο ανθεκτικά από τα παραδοσιακά υποδήματα πεζοπορίας και επομένως θα φθαρούν γρηγορότερα.

Ανάλυση σχετικά με τις δυνατότητες των παπουτσιών

Έχοντας καθορίσει τις συγκεκριμένες απαιτήσεις σας, μην ξεχάσετε να αναλύσετε τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά των παπουτσιών σε σχέση με τις μπότες πεζοπορίας. Για να επιλέξετε το σωστό ζευγάρι, πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς κατασκευάζονται και τον ρόλο που εκτελούν, ώστε να ταιριάζουν με το επίπεδο και την δραστηριότητά σας.

Εξωτερική σόλα

Η εξωτερική σόλα είναι η διασύνδεση ποδιών-εδάφους. Για να αποδώσει καλύτερα  πρέπει να συνδυάζει  πρόσφυση και απορρόφηση κραδασμών. Μαλακότερο καουτσούκ σημαίνει καλύτερο κράτημα και πρόσφυση, αλλά θα φθαρεί πιο γρήγορα.

 

Δες την συλλογή μας για τρέξιμο 

 

Υλικά

Δερμάτινα ή από συνθετικά υλικά; Εσύ επιλέγεις! Τα δερμάτινα είναι φυσικά και αδιάβροχα αλλά χρειάζονται περισσότερη φροντίδα  και δεν αναπνέουν τόσο. Τα συνθετικά υλικά αναπνέουν πολύ καλύτερα όμως μπορεί να μην συγκρατούν το νερό στο 100%.Οπότε το υλικό που θα διαλέξετε είναι ανάλογα με τις προσδοκίες σας και τις ανάγκες σας.

Έπειτα παίζει ρόλο το έδαφος που θα το χρησιμοποιήσετε καθώς και ο καιρός.

Παπούτσια ή μποτάκια

Εδώ το μέγεθος  σημαίνει ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ‘’κόψιμο’’ τόσο καλύτερη και η προστασία του. Τα μποτάκια συνήθως είναι μέχρι τον αστράγαλο ,όσο ψηλότερα φτάνει τόσο καλύτερα μας προστατεύει ,το σημείο του αστραγάλου είναι σημαντικό να είναι προστατευμένο όταν η χρήση του είναι σε ανώμαλα εδάφη για να προφυλαχτούμε από κάποιον τραυματισμό.

Διαλέγω τα κατάλληλα παπούτσια σύμφωνα με την δραστηριότητα μου

 

Για να διαλέξουμε την καλύτερη δυνατή επιλογή για τα παπούτσια μας πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τον λόγο που θα τα χρησιμοποιήσουμε. Υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες σύμφωνα με τις ανάγκες μας όπως : σανδάλια, σανδάλια περιπάτου, αθλητικά παπούτσια ,μποτάκια χαμηλά, μποτάκια ψηλά , μποτάκια πεζοπορίας η ακόμα και παπούτσια γρήγορης πεζοπορίας οπότε

H εφαρμογή είναι σημαντικό κριτήριο κατά την επιλογή ενός  ζευγαριού σε μποτάκια πεζοπορίας και είναι ένα λάθος το οποίο το κάνουν συνήθως τα νέα άτομα που εισέρχονται στον χώρο της πεζοπορίας. Για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα, ακολουθούν μερικές συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν αγοράσετε:

 

   

Βήμα 2) Εάν επιλέξετε ένα ζευγάρι μπότες με ψηλά επάνω μέρη: επιλέξτε ένα μέγεθος πάνω από το συνηθισμένο σας. Τα δάχτυλα των ποδιών σας πρέπει να αισθάνονται απόλυτα άνετα, χωρίς κίνδυνο τριβής, ειδικά σε κατηφορικά επίπεδα. Αλλά φροντίστε να μην επιλέξετε ένα ζευγάρι που είναι πολύ μεγάλο, το οποίο θα συνεπαγόταν σε απώλεια αίσθησης, κακή συγκράτηση και επώδυνες φουσκάλες.

Εάν επιλέξετε ένα ζευγάρι παπούτσια με χαμηλό κόψιμο: πηγαίνετε για μισό μέγεθος πάνω από το συνηθισμένο σας. Πρόκειται για έναν ευέλικτο τύπο υποδημάτων, που θα τεντώσει όταν τα πόδια σας πρηστούν και θα χαλαρώσουν ελαφρώς μετά τις πρώτες σας εξόδους. Επιπλέον, αυτά τα παπούτσια αερίζονται καλύτερα και οι στάσεις είναι πιο σύντομες, οπότε τα πόδια πρήζονται ελαφρώς λιγότερο και αναπνέουν καλύτερα.

Για να είστε σίγουροι για την επιλογή σας,η ιδανική προσέγγιση είναι να δοκιμάσετε τα παπούτσια στο τέλος της ημέρας, ιδανικά μετά από έναν περίπατο, για μια ακριβή προσομοίωση. Η δοκιμή πρέπει να πραγματοποιηθεί με ένα ζευγάρι κάλτσες πεζοπορίας, για να έχετε μια σαφέστερη ιδέα για το πώς ταιριάζουν τα παπούτσια στο πόδι σας.

Βρες το κατάλληλο παπούτσι για εσένα!

Επιγραμματικά

  • Πεδίο – Περιοχή

Παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην επιλογή μας.

  • Μέγεθος παπουτσιού

Εξίσου σημαντικό είναι να αγοράσουμε το σωστό μέγεθος.

Δες την συλλογή μας σε ορειβατικά μποτάκια

*Υπάρχουν περιπτώσεις που σίγουρα δεν τις καλύψαμε με τις ανωτέρω επιλογές μας, όπως για παράδειγμα τι επιλέγουμε σε πεδίο με χιόνι η σε παγωμένο έδαφος. Να πούμε εδώ ότι δεν υπάρχει κανένα παπούτσι το οποίο θα καλύψει όλες μας τις ανάγκες οπότε πάμε με βάση του τι θέλουμε να κάνουμε.

Σε πεδία με χιόνι και πάγο ή σε περιπτώσεις με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές. Η κάθε μία για την εκάστοτε περίπτωση.Θα σας συμβουλεύαμε αν έχετε στα σχέδια σας  να επιλέξετε παπούτσι  για κάποια τέτοια δραστηριότητα η οποία είναι σε extreme συνθήκες ή πεδία να συμβουλευτείτε πρώτα το  προσωπικό από το κατάστημα μας .

 

Με email info@terramare.com.gr

Με τηλέφωνο στο 210 5987213

Με ένα κλικ σου έχουμε εύκολη πλοήγηση στις κατηγορίες για να μην ψάχνεις

Αθλητικά              Παπούτσια Πεζοπορίας       Μποτάκια Πεζοπορίας