Έρχεται λοιπόν το φθινόπωρo και το ασφαλές είναι να φοράς τα σωστά φθινοπωρινά παπούτσια πεζοπορίας.  Σιγά σιγά η θερμοκρασία πέφτει και οι μέρες στην παραλία λιγοστεύουν.

Είναι όμως η ιδανική εποχή για βουνό και πεζοπορία, και μετά τον καύσωνα του καλοκαιριού ήρθε η ώρα να ξεπιαστείς λίγο. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείς είναι και πάλι τα παπούτσια πεζοπορίας.

Αν διαθέτεις ήδη καλοκαιρινά παπούτσια ή σανδάλια πεζοπορίας, θα διαπιστώσεις σύντομα ότι δεν είναι πάντα κατάλληλα για τις συνθήκες του φθινοπώρου, και βέβαια είναι εντελώς ακατάλληλα για το χειμώνα.

Για παράδειγμα, ένα καλοκαιρινό παπούτσι πεζοπορίας μπορεί να μην έχει αδιαβροχοποίηση, η οποία το καλοκαίρι όχι μόνο είναι περιττή αλλά επιπλέον ζεσταίνει το πόδι, συνεπώς δεν είναι ό,τι καλύτερο για το φθινόπωρο.

Ο παρακάτω οδηγός θα σε βοηθήσει να επιλέξεις το κατάλληλο παπούτσι για τις εποχές που η ζέστη είναι μακρινή ανάμνηση.

Τι είδη φθινοπωρινών παπουτσιών πεζοπορίας υπάρχουν;

Μπορούμε να διακρίνουμε δύο βασικές κατηγορίες όσον αφορά τα παπούτσια πεζοπορίας: τα παπούτσια πεζοπορίας και τα μποτάκια ορειβασίας.

Τα παπούτσια πεζοπορίας είναι σχετικά ελαφρά και εύκαμπτα και, συνήθως, είναι φτιαγμένα από συνθετικά υλικά, ή συνδυασμό συνθετικών υλικών και δέρματος με αδιαβροχοποίηση.

ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΑΝΔΡΙΚΟ LAFUMA / FAST ACCESS M / ECLIPSE BLUE

Δες  >>

Είναι κατάλληλα για απλή πεζοπορία στη φύση ή στο βουνό, αλλά και για άλλες outdoors δραστηριότητες. Επειδή γενικά είναι πολύ άνετα, κάποιοι επιλέγουν να τα φοράνε καθημερινά. Σε σχέση με τα αθλητικά παπούτσια, είναι πιο ανθεκτικά, και μάλιστα είναι ό,τι πρέπει για τις βροχερές μέρες στην πόλη.

Τα παπούτσια πεζοπορίας αυτού του τύπου δεν είναι η καλύτερη επιλογή αν το σακίδιό σου είναι βαρύ, ή αν το έδαφος είναι ιδιαίτερα τραχύ και δύσβατο. Επίσης δεν προσφέρουν στήριξη στον αστράγαλο, η οποία θα σου χρειαστεί για περισσότερο απαιτητικές διαδρομές.

Τα μποτάκια ορειβασίας, από την άλλη, τα οποία καλύπτουν τον αστράγαλο, είναι γενικά πιο δύσκαμπτα, και αρκετά βαριά. Πολύ συχνά, το βασικό εξωτερικό υλικό είναι το αδιαβροχοποιημένο δέρμα, ενώ οι εσωτερικές μεμβράνες είναι φτιαγμένες από διαπνέοντα συνθετικά υλικά.

Δες εδώ μερικές προτάσεις για μποτάκια και συνέχισε να διαβάζεις.

ΜΠΟΤΑΚΙ UNISEX MILLET G TREK 5 LEATHER BROWN

Δες  >>

ΜΠΟΤΑΚΙ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ MILLET G TREK 3 GTX ABYSS

Δες  >>

Ο συνδυασμός αυτός εξασφαλίζει ότι τα πόδια σου δεν θα ξεπαγιάσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αν η διαδρομή σου είναι πολύ απαιτητική, ή αν το σακίδιό σου είναι αρκετά βαρύ, η καλύτερη λύση είναι τα μποτάκια. Δεν είναι όμως κατάλληλα για θερμά κλίματα, γιατί το πόδι σου θα ιδρώσει.

ΜΠΟΤΑΚΙ ΑΝΔΡΙΚΟ MILLET ELEVATION TRILOGY GTX U ΚΟΚΚΙΝΟ

Δες  >>

Υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις, όπως ενισχυμένα παπούτσια πεζοπορίας, τα οποία είναι ιδανικά για όσους δεν βολεύονται με μποτάκια αλλά θέλουν στιβαρότερη κατασκευή και ενισχυμένο αντιολισθητικό πάτο.

Σε κάθε περίπτωση, την πρώτη φορά που δοκιμάσεις παπούτσια πεζοπορίας, είναι πιθανό να τα βρεις κάπως δύσκαμπτα και άβολα. Δεν έχεις άδικο, αλλά θα δεις ότι θα βελτιωθούν με τον καιρό, όπως εξάλλου και κάθε άλλο παπούτσι. Αν αποφασίσεις να αγοράσεις είτε τα μποτάκια είτε τα ενδιάμεσα παπούτσια πεζοπορίας, σου προτείνουμε να τα φορέσεις μερικές φορές πριν την πρώτη σου σοβαρή πεζοπορία, ώστε να μαλακώσουν λίγο και να συνηθίσει το πόδι σου.

Θέλω να αγοράσω φθινοπωρινά παπούτσια πεζοπορίας

Τι πρέπει να προσέξω;

Το πρώτο που έχουμε να σου προτείνουμε, είναι να πας σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα με είδη outdoors. Οι υπάλληλοι είναι καταρτισμένοι, και θα μπορέσουν να σε καθοδηγήσουν ως προς τις επιλογές σου, ή να σου προτείνουν άλλες εναλλακτικές λύσεις. Ακόμη κι αν είσαι αρχάριος, δεν έχει σημασία – όλοι από κάπου ξεκινάνε.

Ένα λάθος που κάνουμε συχνά όταν πάμε να επιλέξουμε παπούτσια, είναι ότι πάμε στην αγορά το πρωί. Το πόδι μας όμως αλλάζει κατά τη διάρκεια της μέρας, και ως αργά το απόγευμα έχει πρηστεί. Τότε είναι η καλύτερη ώρα να ψάξεις παπούτσια πεζοπορίας, γιατί το ίδιο θα γίνει και όταν πας για τη βόλτα σου στο βουνό.

Φρόντισε να δώσεις μεγάλη σημασία στις κάλτσες που θα χρησιμοποιήσεις. Προσοχή: τόσο οι παλιές φθαρμένες κάλτσες σου όσο και οι λεπτές κάλτσες που φοράς με τα παπούτσια σου στην πόλη, δεν είναι κατάλληλες. Σου προτείνουμε να επενδύσεις σε ειδικές κάλτσες πεζοπορίας, τις οποίες θα φοράς με τα συγκεκριμένα παπούτσια. Οι κάλτσες αυτές έχουν εσωτερικές ενισχύσεις για να αποτρέψουν τη δημιουργία κάλων, και είναι συνήθως φτιαγμένες από συνθετικά υλικά που εμποδίζουν το πόδι σου να ιδρώνει.

Αν έχεις κάποιους εσωτερικούς πάτους στους οποίους έχεις προτίμηση, πάρτους μαζί – όλα τα παπούτσια πεζοπορίας έχουν ειδικούς πάτους τους οποίους μπορείς να αφαιρέσεις.

Προτού επιλέξεις τα παπούτσια που θέλεις να δοκιμάσεις, τσέκαρε τα παρακάτω:

  • να είναι φτιαγμένα από ποιοτικά, διαπνέοντα υλικά
  • να έχουν αδιαβροχοποίηση – μια από τις πιο συνηθισμένες είναι η Gore-Tex
  • να είναι αντιολισθητικά – υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες οπότε μη διστάσεις να ρωτήσεις στο κατάστημα.

Όταν επιλέξεις το μοντέλο ή τα μοντέλα που θέλεις να δοκιμάσεις, βάλε οπωσδήποτε και τα δύο παπούτσια. Περπάτησε αρκετά μέσα στο μαγαζί, και αν μπορείς ανέβα και σκάλες. Προσπάθησε να κάνεις τις κινήσεις που θα έκανες αν ήσουν στο βουνό. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις κι άλλες μάρκες, μέχρι να βρεις κάτι που σου ταιριάζει απόλυτα. Βέβαια, μην ξεχνάς ότι θα χρειαστεί να περπατήσεις με τα νέα σου παπούτσια για κάποιες μέρες, προτού πας για την πρώτη σου πεζοπορία.

Και μην ξεχνάς – κάθε πόδι είναι διαφορετικό. Μπορεί ο κολλητός σου ή η κολλητή σου να προτείνει μια συγκεκριμένη μάρκα, αλλά εσένα μπορεί να μη σε βολεύει καθόλου. Για παράδειγμα, ορισμένα μοντέλα έχουν πολύ έντονη καμάρα, που αν έχεις πλατυποδία δεν θα σε βολέψει με τίποτα. Κάνε την έρευνά σου, και αποφάσισε.

Πήρα παπούτσια! Και μετά, τί;

Αφού κάνεις μερικές βόλτες στην πόλη, ήρθε η ώρα για να πας για πεζοπορία. Μια συμβουλή από εμάς: μην ξεχάσεις να κόψεις τα νύχια των ποδιών σου. Αν είναι μακριά, που είναι αρκετά συνηθισμένο μετά το καλοκαίρι, θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα.

Κάτι που επίσης είναι καλό να προσέξεις, και στο οποίο αρκετός κόσμος δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία, είναι τα κορδόνια σου. Τα κορδόνια πρέπει να είναι δεμένα σωστά – ούτε πολύ σφιχτά, ούτε όμως και πολύ χαλαρά. Χρησιμοποίησε όλες τις τρύπες του παπουτσιού, καθώς και τα  ειδικά γαντζάκια στο τελείωμα – είναι εκεί για κάποιο λόγο!

Τέλος, η φροντίδα των παπουτσιών σου είναι πολύ σημαντική. Προτείνουμε να τα καθαρίζεις με προσοχή μετά από κάθε πεζοπορία, ειδικά αν βρεθείς σε σημεία με λάσπη, και να τα περνάς ενίοτε με τα ειδικά προστατευτικά σπρέι συντήρησης και αδιαβροχοποίησης, ανάλογα με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένα. Αν τυχόν τα αποθηκεύσεις για κάποιους μήνες, απόφυγε να τα βάλεις σε πλαστικές σακούλες, ώστε να αναπνέουν.