Η πεζοπορία στο βουνό είναι μια δραστηριότητα για όλο το χρόνο. Για τους αρχάριους, η καλύτερη εποχή να ξεκινήσουν πεζοπορία είναι ίσως η άνοιξη, γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές, ενώ η φύση είναι στα καλύτερά της.
Παράλληλα, δεν χρειάζεται ιδιαίτερος εξοπλισμός εκτός από ένα καλό ζευγάρι παπούτσια.
Από την άλλη όμως, η πεζοπορία τους κρύους μήνες του χειμώνα, αν και μπορεί κάποιες φορές να αποδειχτεί πρόκληση, είναι μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα.
Ένα λευκό, ήρεμο τοπίο δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο, ενώ η στάση για φαγητό στο ζεστό καταφύγιο απλά δεν παίζεται. Ακόμη κι αν δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην ξεκινήσεις πεζοπορία το χειμώνα.
Τι πρέπει να προσέξω αν πάω για πεζοπορία το χειμώνα;
Για να μπορέσεις να απολαύσεις την πεζοπορία στο βουνό χωρίς απρόοπτα ακόμη και τους χειμερινούς μήνες, είναι σημαντικό να είσαι προετοιμασμένος όσο μπορείς καλύτερα όσον αφορά τον εξοπλισμό. Παράλληλα, χρειάζεται να έχεις στο μυαλό σου κάποιους θεμελιώδεις κανόνες που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ασφαλής.
Το πρώτο και βασικό πράγμα που πρέπει να προσέξεις, είναι το σωστό ντύσιμο. Για το χειμώνα, η λογική είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει για το φθινόπωρο. Θέλεις να κάνεις layering, δηλαδή να φορέσεις πολλά «στρώματα» ρούχων το ένα πάνω από το άλλο. Ευνόητο είναι ότι τα χειμερινά ρούχα πεζοπορίας σε προφυλάσσουν από το κρύο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.
Πρώτο layer: το ισοθερμικό (base layer)
Έχουμε αναφερθεί εκτενώς στα ισοθερμικά ρούχα, των οποίων ο ρόλος είναι αφενός να απορροφούν την υγρασία από το σώμα, και αφετέρου να εμποδίζουν τη θερμότητα να απομακρύνεται από το σώμα. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις προσωπικές σου προτιμήσεις αλλά και το πόσο κρυώνεις, υπάρχουν διάφορες επιλογές υλικών.
Διάβασε εδώ για το πως συνδυάζουμε τα ρούχα.
Το ισοθερμικό μπλουζάκι θεώρησέ το δεδομένο – εξάλλου είναι ρούχο που μπορείς άνετα να εντάξεις στην καθημερινότητά σου. Αν πρόκειται να βρεθείς σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μην παραβλέψεις το ισοθερμικό κολάν, που μπορείς να βάλεις μέσα από το παντελόνι σου αν κρυώνεις πολύ.
Δεύτερο / τρίτο layer: το ενδιάμεσο (mid-layer) και η μόνωση (insulation)
Πάνω από το ισοθερμικό σου, μπορείς να βάλεις ένα ή και δύο στρώματα ρούχων που σου παρέχουν έξτρα μόνωση κατά του κρύου. Συνήθως μπορείς να συνδυάσεις ένα λεπτό συνθετικό μπλουζάκι ή πουλόβερ (ενδιάμεσο) με κάποιο χοντρό fleece ή κάποια ζακέτα αντίστοιχης φιλοσοφίας από συνθετικά υλικά (μόνωση). Αν προτιμάς όμως, μπορείς να αρκεστείς μόνο στη μόνωση.
Δώσε προσοχή στις λεπτομέρειες – φερμουάρ, τσέπες, γιακάς.
Τελευταίο layer: το εξωτερικό (outerwear)
Το τζάκετ αυτό φοριέται πάνω από τα υπόλοιπα ρούχα σου. Οι βασικές ιδιότητες που θέλεις να έχει το εξωτερικό τζάκετ σου: να είναι αντιανεμικό και διαπνέον. Καλό είναι να υπάρχει κάποιος βαθμός αδιαβροχοποίησης, αλλά προσοχή: τα αμιγώς αδιάβροχα τζάκετ δεν ενδείκνυνται αν ο καιρός είναι ξηρός. Σε αυτήν την περίπτωση, προτίμησε ένα αντιανεμικό.
Όσον αφορά το μέγεθος, σε ενδιαφέρει η κίνησή σου να είναι άνετη και να μη ζορίζεσαι όταν κινείσαι. Υπολόγισε ότι θα φοράς τουλάχιστον δύο στρώματα ρούχων από μέσα, οπότε φρόντισε να πάρεις το κατάλληλο νούμερο ώστε να κουμπώνει άνετα.
Για το κάτω μέρος του σώματος, εκτός από τις χειμερινές αρβύλες θα χρειαστείς ένα ζεστό, αντιανεμικό παντελόνι. Φρόντισε να επιλέξεις το υλικό ανάλογα με το πόσο κρυώνεις και το επίπεδο δραστηριότητάς σου – αν δεν κρυώνεις ιδιαίτερα ή αν η δραστηριότητά σου είναι έντονη, προτίμησε ελαφριά ή και καθόλου μόνωση. Αντίθετα αν η δραστηριότητα είναι μέτρια, καλό είναι να επιλέξεις κάτι πιο ζεστό. Εναλλακτικά, σκέψου και την επιλογή του ισοθερμικού κολάν που αναφέραμε παραπάνω, σε συνδυασμό με ένα αντιανεμικό παντελόνι χωρίς επένδυση.
Μην ξεχάσεις τα κρίσιμα αξεσουάρ
Τέλος, σου θυμίζουμε ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως το κεφάλι, ο λαιμός, τα χέρια και τα πόδια, τα οποία θέλουν ειδική προστασία από το κρύο. Μην το αμελήσεις!
Τι άλλο πρέπει να έχω υπόψη μου για τη χειμερινή πεζοπορία;
Το σωστό ντύσιμο είναι το άλφα και το ωμέγα και είναι απαραίτητο να το ακολουθήσεις. Πέρα όμως από τα ρούχα, καλό είναι να λάβεις υπόψη σου ορισμένες ακόμη παραμέτρους, ώστε να χαρείς τη βόλτα σου χωρίς προβλήματα.
- Φρόντισε πάντα να έχεις μαζί σου μια αλλαξιά στεγνά ρούχα, ούτως ώστε να μπορείς να αλλάξεις αυτά που φοράς αν βραχούν. Ευνόητο είναι ότι το σακίδιο που θα χρησιμοποιήσεις πρέπει να είναι αδιάβροχο.
- Εκτός από τα σνακ που θα έχεις μαζί σου, κατά διαστήματα, πίνε ζεστά ροφήματα, όπως σούπες, τσάι, ζεστή σοκολάτα ή καφέ, τα οποία μπορείς να μεταφέρεις σε ειδικά θερμός.
- Αν σε κάποια φάση κρυώνεις πολύ, και ιδιαίτερα αν φυσάει δυνατός αέρας, φρόντισε να βρεις κάποιο καταφύγιο ή προστατευμένο σημείο.
- Αν ξεκινάς για πεζοπορία σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, έχε πάντα μαζί σου μια κουβέρτα έκτακτης ανάγκης για να μπορείς να σκεπαστείς αν χρειαστεί.
- Όταν βρεθείς κάπου προστατευμένα, ζέστανε πρώτα τα χέρια σου, τοποθετώντας τα κάτω από τις μασχάλες σου ή ανάμεσα στους μηρούς σου. Στη συνέχεια φρόντισε τα πόδια, τα αυτιά και τη μύτη σου, καθώς και αυτά των συνοδοιπόρων σου.
- ΠΟΤΕ μην μπεις στον πειρασμό να χρησιμοποιήσεις πολύ ζεστό νερό, η οποιαδήποτε πηγή έντονης θερμότητας, για να ζεστάνεις τα χέρια ή τα πόδια σου. Αν τα χέρια σου είναι παγωμένα όταν φτάσεις στο καταφύγιο, δεν θα καταλάβεις πόσο έντονη είναι η ζέστη που βγαίνει από το τζάκι, και μπορεί να προκαλέσεις άλλα προβλήματα. Προτίμησε χλιαρό νερό, ή ήπιες πηγές θερμότητας – σε απλά ελληνικά, κάτσε μερικά μέτρα μακριά από τη σόμπα, όσο κι αν ο πειρασμός να κάτσεις ακριβώς δίπλα είναι τεράστιος.
Τέλος, αν δεις ότι ο καιρός θα είναι πραγματικά κακός, προτίμησε να αναβάλεις την εκδρομή σου για το επόμενο Σαββατοκύριακο. Πάνω από όλα είναι όχι μόνο η ευχαρίστηση, αλλά και η ασφάλειά σου!