Καλοκαίρι στη θάλασσα – Προσέχουμε για να έχουμε

Καλοκαίρι στη θάλασσα – Προσέχουμε για να έχουμε

Όλοι μας περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία το καλοκαίρι, να πάμε διακοπές, να κολυμπήσουμε στη θάλασσα και να βγούμε στον ήλιο. 11,5 μήνες μέσα στο γραφείο, η καρδούλα μας πεταρίζει γι’ αυτές τις 15 ημέρες στη θάλασσα.

Να «μαζέψουμε» όσο περισσότερο ήλιο και θάλασσα μπορούμε.

Έχετε σκεφτεί όμως σε τι σοκ υποβάλλετε το δέρμα σας εκθέτοντας το για μεγάλα χρονικά διαστήματα στον ήλιο;

Ξαφνικά να το βάλεις σε αυτή τη δοκιμασία ενώ για τόσους μήνες δεν ήταν συνηθισμένο σε κάτι τέτοιο;;

Γι’ αυτό και η έκθεση στον ήλιο χρειάζεται μέτρο και πάνω απ’ όλα την κατάλληλη προστασία ώστε να αποφύγουμε 1ον τις βλάβες που μπορούν να δημιουργηθούν στο δέρμα (κακοήθεις βλάβες όπως καρκινώματα και μελανώματα) και 2ον τα αισθητικά προβλήματα που προέρχονται από την αφυδάτωση του δέρματος όταν αυτό εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου (φωτογήρανση).

Πάμε να δούμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε καλύτερα από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου στην παραλία.

Σκίαστρο παραλίας VS ομπρέλας θαλάσσης

Εντάξει, λες. Θα πάω μέχρι το σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μου και θα αγοράσω μια ομπρέλα θαλάσσης και όλα μια χαρά. Θα έχω σκιά.

Και ξεκινάς. Και κουβαλάς και την ομπρέλα και την βάση μαζί με όλα τα άλλα (τσάντα θαλάσσης, τσάντα με τα σνακ και τα φαγητά, το στρώμα σου, τα καρεκλάκια σου και όλη σου την προίκα).

Και εκείνη την ημέρα φυσάει πολύ, και όσο νερό κι αν έχεις «φορτώσει» τη βάση, κάποια στιγμή η ομπρέλα σου βρίσκεται να κάνει χορευτικές φιγούρες στον αέρα ή να τσακίζει στην καλύτερη των περιπτώσεων σε κάποια μπανέλα της από τον πολύ αέρα.

Και τα πόδια σου βρίσκονται μονίμως απ’ έξω από την σκιά κι αν όχι τα δικά σου, τουλάχιστον της παρέας σου γιατί ναι μεν όλοι οι καλοί χωράνε, αλλά όχι όλοι και ολόκληροι κάτω από την ομπρέλα.

Χώρια που συνήθως οι ομπρέλες που βρίσκουμε να πουλάνε στα σούπερ μάρκετ δεν έχουν πανί αντηλιακής προστασίας κι έτσι οι υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να την διαπερνούν.

Την καλύτερη προστασία από τον ήλιο μπορούν όμως να την δώσουν τα σκίαστρα παραλίας που είναι και αυτόματα και στήνονται – ξεστήνονται στο λεπτό και διαθέτουν ύφασμα με αντηλιακή προστασία UPF 50+ και μεταφέρονται εύκολα στον σάκο μεταφοράς τους.

Όπως για παράδειγμα αυτό:

ΤΕΝΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ SALTY TRIBE ARAWAK

Δες  >>

ή αυτό για 2 άτομα:

ΤΕΝΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ OZTRAIL PERSONAL POP UP BLUE

Δες  >>

Tip: Σε περίπτωση που δεν θέλετε να μπλέξετε με πασαλάκια στην άμμο ή η παραλία που βρίσκεστε είναι πιο «βοτσαλωτή», μπορείτε να επιλέξετε ένα σκίαστρο με σάκους αγκύρωσης στις 4 γωνίες τους οποίους γεμίζετε είτε με άμμο είτε με βότσαλα.

Οι ελαστικές αυτές τέντες σκίασης έχουν επίσης ελάχιστο όγκο/βάρος και είναι αθόρυβες. Δείτε εδώ:

ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΤΕΝΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ SALTY TRIBE AEOLIANS 2 X 2 OCTOBER HAZE

Δες  >>

Υπάρχουν μήπως και ρούχα με αντηλιακή προστασία;

Βεβαίως και υπάρχουν. Είναι ο λεγόμενος ρουχισμός anti –UV.

Όταν πηγαίνουμε στην παραλία για το μπάνιο μας θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας ότι βλάβη στο δέρμα μας δεν προκαλεί μόνο ο ήλιος ο οποίος έρχεται απευθείας πάνω στο δέρμα μας αλλά και ο ήλιος ο οποίος έρχεται εξ’ αντανακλάσεως.

Η αντανάκλαση όταν βρισκόμαστε κοντά στη θάλασσα, ακόμα κι όταν είμαστε σε σκιά, μπορεί να είναι έως και 50% της ακτινοβολίας που θα δεχόμασταν με το να εκτιθέμεθα απευθείας στον ήλιο. Αυτό ο κόσμος δεν το λαμβάνει υπ’ όψιν.

Μα καλά, θα μου πείτε, πήγαμε στη θάλασσα για να φοράμε ρούχα;; Και καλώς θα μου πείτε. Όχι φυσικά.

Αλλά καλό είναι τις πρώτες μέρες τουλάχιστον που θα πάμε στη θάλασσα να φοράμε ένα μπλουζάκι, του οποίου το ύφασμα διαθέτει προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου καθώς το δέρμα μας είναι ακόμα ευαίσθητο στον ήλιο.

Τέτοιες μπλούζες μας επιτρέπουν να τις φοράμε ακόμα και μέσα στο νερό κάνοντας κάποια αγαπημένη μας δραστηριότητα όπως καγιάκ θάλασσας ή windsurf.

Σίγουρα η πολύωρη ενασχόληση με σπορ μέσα στο νερό (ακόμα και το snorkeling)  δεν θα θέλαμε να μας «χαρίσει» μετά εγκαύματα σε πλάτη, ώμους και χέρια.

Τα ρούχα αυτά στεγνώνουν πολύ γρήγορα, απωθούν το νερό ενώ συγχρόνως διατηρούν την αναπνευσιμότητα τους.

Δείτε εδώ:

Καλοκαίρι στη θάλασσα – Προσέχουμε για να έχουμε
ΜΠΛΟΥΖΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ O’NEILL MIX & MATCH SHORT SLEEVE SKIN BLACK-PINK

Δες  >>

RASHGUARD PG LOGO SLEEVE SKIN

Δες  >>

Και για τους μικρούς μας φίλους

Καλοκαίρι στη θάλασσα – Προσέχουμε για να έχουμε
ΜΠΛΟΥΖΑ ΠΑΙΔΙΚΗ WAVE UV NSP7380 KONTOMΑΝΙΚΗ PINK/PURPLE

Δες  >>

Ακόμα κι αν δεν κάνετε κάποια θαλάσσια δραστηριότητα, καλό είναι να φορέσετε μια τέτοια μπλούζα όταν θα πάτε μια βόλτα για να ανακαλύψετε τι κρύβεται πίσω από εκείνα τα ωραία βράχια που βλέπετε στην άκρη της παραλίας.

Tip: Μην ξεχνάτε ποτέ ότι το κεφάλι μας πρέπει πρώτα απ’ όλα να προστατεύετε τόσο από τον ήλιο όσο και από τη ζέστη. Κανείς μας δεν θέλει να πάθει ηλίαση. Υπάρχουν και καπέλα με προστασία anti – UV.

ΚΑΠΕΛΟ MILLET EXPLORE KHAKI

Δες  >>

Επίσης, μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας τα λεγόμενα αμφίβια παπούτσια τα οποία θα μας προστατεύσουν είτε από την καυτή άμμο και τα βράχια στις γύρω εξερευνήσεις μας είτε από έναν πιο πετρώδη βυθό. Γιατί να μην μπορούμε να απολαύσουμε κάποια κρυστάλλινη θάλασσα επειδή τυχαίνει η είσοδος της σε αυτή να έχει μεγάλες πέτρες;

AM ΠΑΠΟΥΤΣΙ WATERSPORTS RIPPLES II ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Δες  >>

Πού πας χωρίς το αντηλιακό σου;

Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Η αντηλιακή κρέμα, ιδιαίτερα του προσώπου, θα πρέπει να χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους μιας και η χώρα μας είναι κατά το πλείστον μια ηλιόλουστη χώρα στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ ΣΠΡΕΫ TRAVELSAFE SUNPROTECT 50 75ML (TS74)

Δες  >>

Η αντηλιακή κρέμα όμως έχει κάποιους κανόνες τους οποίους θα πρέπει να τηρούμε και να τους έχουμε πάντα στο μυαλό μας.

Τι σημαίνει χρησιμοποιώ σωστά το αντηλιακό;

  • Από την στιγμή που βάζω αντηλιακό αρχίζω να εκτίθεμαι στον ήλιο 20 λεπτά μετά. Τα πρώτα 20 λεπτά δεν έχει την αντηλιακή προστασία που νομίζουμε.
  • Ανανεώνω ανά δίωρο. Μετά από 2 ώρες παύει να έχει τόσο καλή αντηλιακή προστασία.
  •  Χρειάζεται να βάλουμε ένα συγκεκριμένο στρώμα. Θέλει αρκετό αντηλιακό, όχι βάζω μια σταγόνα στο πρόσωπο και νομίζω ότι έχω αντηλιακή προστασία. Το 30 SPF εκεί μπορεί να είναι 3. Άρα θέλει κάμποση ποσότητα. Μπορεί να πει κάποιος ότι δεν φαίνεται ωραίο. Ναι, αλλά όταν είμαστε στην παραλία, εκεί δεχόμαστε την μεγαλύτερη ποσότητα ακτινοβολίας, δεν πάμε να κάνουμε φωτογράφηση.
  • Όταν μπούμε στη θάλασσα, κάνουμε μπάνιο και ξαναβγούμε, δεν έχουμε αντηλιακή προστασία, έχει φύγει. Ακόμα κι αν τα αντηλιακά που χρησιμοποιούμε είναι αδιάβροχα. Δεν είναι απολύτως αδιάβροχα, επομένως όταν μπούμε στο νερό και ξαναβγούμε θα πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας.

Πουθενά χωρίς το παγούρι ή το cooler μου!

Στη ζέστη, ένας είναι ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος μας για την καλύτερη εσωτερική ενυδάτωση. Το νερό!

Όλοι οι διατροφολόγοι συνιστούν την ημερήσια κατανάλωση τουλάχιστον 6-8 ποτηριών νερών για την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού. Πόσο μάλλον όταν είμαστε όλη την ημέρα στην παραλία και «κορακιάζουμε».

Φροντίστε να έχετε μαζί σας ένα ισοθερμικό θερμός το οποίο να έχει μόνωση από ατσάλι και το οποίο θα μπορεί να διατηρεί το νερό σας κρύο για πολλές ώρες.

Μια ιδανική λύση είναι αυτό το θερμός το οποίο μπορεί να πλυθεί και στο πλυντήριο των πιάτων

ΘΕΡΜΟΣ STANLEY NEVER LEAK .35L HAMMERTONE-ICE GREEN

Δες  >>

Για όλη την ημέρα σε μια παραλία καλό είναι να έχετε μαζί σας ένα μεγαλύτερο cooler ή μικρό φορητό ψυγείο.

Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε κρύα εκτός από το νερό και τα αναψυκτικά σας, τα φρούτα σας και κάποιο ελαφρύ γεύμα.

Η συγκεκριμένη τσάντα – ψυγείο μεταφέρεται εύκολα και μπορεί να κρατήσει τα φαγητά και τα ποτά σας δροσερά έως και 3 ημέρες!

ΤΣΑΝΤΑ ΨΥΓΕΙΟ SALTY TRIBE LARGE COOLER BAG 30L

Δες  >>

Εμείς σας ευχόμαστε καλές διακοπές!